Rize'de "İntiharı Önleme İl Kurul Toplantısı" Düzenlendi

Güncel Haberler 20.12.2021 09:36:59 0
Rize

Rize Va­li­li­ği'nin ön­cü­lü­ğü ve İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü'nün ko­or­di­nas­yo­nun­da "İnti­ha­rı ön­le­me ko­nu­sun­da far­kın­da­lık ya­ra­tıl­ma­sı ve in­ti­ha­rın azal­tıl­ma­sı" ama­cıy­la İnti­ha­rı Ön­le­me İl Kurul Top­lan­tı­sı ger­çek­leş­ti­ril­di.

Rize Va­li­li­ği Top­lan­tı Sa­lo­nun­da ger­çek­leş­ti­ri­len ku­ru­lun Baş­kan­lı­ğı Vali Yar­dım­cı­sı Ömer Faruk Duman ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı. Top­lan­tı­ya il­gi­li kurum amir­le­ri ve sivil top­lum ku­ru­lu­şu yö­ne­ti­ci­le­ri ka­tıl­dı.
Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Ulu­sal Ruh Sağ­lı­ğı Eylem Planı'nda "İnti­ha­rı ön­le­me ko­nu­sun­da far­kın­da­lık ya­ra­tıl­ma­sı ve in­ti­ha­rın azal­tıl­ma­sı" he­def­le­ri yer al­mak­ta­dır. İnti­har ön­le­ne­bi­lir bir halk sağ­lı­ğı so­ru­nu ol­ma­sı ne­de­niy­le ya­pı­la­cak ça­lış­ma­lar önem arz et­mek­te­dir.
Söz ko­nu­su he­def­le­re ula­şa­bil­mek için İnti­ha­rı Ön­le­me İl Ku­ru­lu'nun top­lan­ma­sı ve ay­rı­ca in­ti­ha­rı ön­le­me ça­lış­ma­la­rı­nın etkin bir şe­kil­de yü­rü­tü­le­bil­me­si ama­cıy­la Rize Sağ­lık Mü­dür­lü­ğün­ce ha­zır­la­nan Rize İli İnti­ha­rı Ön­le­me (2018-2023) Yerel Eylem Planı de­ğer­len­di­ri­le­rek, pay­daş ku­rum­lar­ca ya­pı­lan ça­lış­ma­lar ve ya­pıl­ma­sı plan­la­nan fa­ali­yet­ler de­ğer­len­di­ril­di.
Halk Sağ­lı­ğı Hiz­met­le­ri Baş­ka­nı Op.Dr. Seç­kin Ka­ra­oğ­lu ta­ra­fın­dan TÜİK ve­ri­le­ri­ne göre ili­mi­zin du­ru­mu, sağ­lık te­sis­le­ri­ne ula­şan in­ti­har gi­ri­şim­le­ri­ne dair veri ana­liz­le­ri, eylem planı da­hi­lin­de ya­pı­lan fa­ali­yet­ler ve ger­çek­leş­ti­ril­me­si plan­la­nan ça­lış­ma­lar hak­kın­da sunum ger­çek­leş­ti­ril­di.
Rize Vali Yar­dım­cı­sı Ömer Faruk Duman yap­tı­ğı açık­la­ma­da, in­ti­ha­rın ön­le­ne­bi­lir bir halk sağ­lı­ğı so­ru­nu ol­du­ğu­nu, ku­rum­la­rı­mız ve sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­mız ile komp­li­ke ola­rak ede­rek bu sorun ile mü­ca­de­le­yi sür­dü­re­cek­le­ri­ni be­lirt­ti. İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü, Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü, Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si, Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Mü­dür­lü­ğü ile Rize Ada­let Eği­tim Mer­ke­zi Mü­dür­lü­ğü ortak ça­lış­ma­sın­da er­gen­lik dö­ne­mi­ne dair in­ti­ha­rın nasıl an­la­tıl­ma­sı ve far­kın­da­lık oluş­tur­ma­ya yö­ne­lik içe­rik ha­zır­la­na­ca­ğı­nı, ça­lış­ma­lar so­nu­cun­da ha­zır­la­nan içe­ri­ğin okul­la­rı­mız­da gö­rev­li Psi­ko­lo­jik Da­nış­man­lar ile sağ­lık te­sis­le­ri ve sos­yal hiz­met mer­kez­le­rin­de gö­rev­li mes­le­ki per­so­nel­le­re yö­ne­lik eği­ti­ci eği­ti­mi ve­ri­le­ce­ği­ni, eği­ti­ci eği­ti­mi­ni ta­mam­la­yan per­so­nel­ler sa­ha­da öğ­ren­ci ve aile­le­re yö­ne­lik far­kın­da­lık eği­tim­le­ri ger­çek­leş­ti­re­cek­le­ri­ni açık­la­dı. Ay­rı­ca yerel medya ça­lı­şan­la­rı­na yö­ne­lik medya ve in­ti­har dav­ra­nı­şı ko­nu­lu eği­tim­le­rin plan­la­dı­ğı­nı ifade etti.

Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °