Havalimanının çay bardağı figürlü Kulesi göründü

Havalimanının çay bardağı figürlü Kulesi göründü

10 katlı bina yük­sek­li­ği­ne eş değer deniz dol­gu­su biten, üst­ya­pı­sı­nın da yüzde 80'i ta­mam­la­nan­Ri­ze - Art­vin Ha­va­li­ma­nın­da çay bar­da­ğı fi­gü­rü ta­şı­yan hava kont­rol ku­le­si de or­ta­ya çıktı.

Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı'nca 1000 hek­tar­lık alan­da pro­je­len­di­ri­len, ta­mam­lan­dı­ğın­da Tür­ki­ye'nin deniz dol­gu­su­na inşa edil­miş 2'nci ha­va­li­ma­nı ola­cak Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nın taş- ahşap ka­rı­şım­lı, yö­re­sel mi­ma­ri­li ter­mi­nal bi­na­la­rı, ilk kez gö­rün­tü­len­di. 10 katlı bina yük­sek­li­ği­ne eş değer deniz dol­gu­su biten, üst­ya­pı­sı­nın da yüzde 80'i ta­mam­la­nan pro­je­de çay bar­da­ğı fi­gü­rü ta­şı­yan hava kont­rol ku­le­si de or­ta­ya çıktı. Rize Va­li­si Kemal Çeber, 'Giriş takı çay yap­ra­ğı, ku­le­si çay bar­da­ğı olan ha­va­li­ma­nın­da Ka­ra­de­niz mi­ma­ri­si net bir şe­kil­de gö­rü­nü­yor' dedi.

Pazar il­çe­si­ne bağlı Ye­şil­köy'de, Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı'nca 1000 hek­tar­lık alan­da pro­je­len­di­ri­len Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nın te­me­li, 3 Nisan 2017'de Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan ta­ra­fın­dan atıl­dı. Pro­je­de, men­di­re­ğin iç alanı yak­la­şık 2 mil­yon met­re­ka­re ve top­lam 2 mil­yon 400 bin met­re­ka­re­lik deniz dol­gu­su şek­lin­de plan­lan­dı.
Or­ta­la­ma de­rin­li­ği 16,5 ile 18 metre ara­sın­da olan deniz dolgu ala­nın­da 28 metre de­rin­li­ğe kadar dolgu ya­pıl­dı. Dolgu ça­lış­ma­la­rı için deniz al­tın­da sis­mik ci­haz­lar­la ölçüm ger­çek­leş­ti­ril­di. Bu öl­çüm­le­rin ar­dın­dan akın­tı ve dalga he­sap­la­ma­la­rı­na göre, dal­gıç­la­rın de­ne­ti­min­de ça­lış­ma­lar yü­rü­tül­dü. 10 katlı bina yük­sek­li­ği­ne eş değer ya­pı­lan ve 100 mil­yon ton taş kul­la­nı­lan deniz dol­gu­su ta­mam­lan­dı.
Üst­ya­pı­nın yüzde 80'inin ta­mam­lan­dı­ğı pro­je­de ha­va­li­ma­nı giriş takı, çay yap­ra­ğı; hava kont­rol ku­le­si de çay bar­da­ğı fi­gü­rü şek­lin­de inşa edil­di. Büyük oran­da biten taş-ah­şap ka­rı­şım­lı, yö­re­sel mi­ma­ri­li ter­mi­nal bi­na­la­rı, ilk kez gö­rün­tü­le­nen Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nda yaz se­zo­nu ön­ce­si uçuş­lar baş­la­ya­cak. Yılda 3 mil­yon yol­cu­nun ha­va­li­ma­nı­nı kul­lan­ma­sı bek­le­ni­yor.
' 3-5 AY İÇİNDE AÇA­CA­ĞIZ' Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı'nda son aşa­ma­ya ge­lin­di­ği­ni be­lir­ten Rize Va­li­si Kemal Çeber, 'Alt­ya­pı­da yüzde 99, üst ya­pı­da ise yüzde 80'ler se­vi­ye­sin­de­yiz. Her türlü tek­ni­ğin ve sis­te­min kul­la­nıl­dı­ğı mo­dern ha­va­li­ma­nı. İnşal­lah, ha­va­li­ma­nı­mı­zı 3-5 ay için­de açı­yo­ruz. 2,8 mil­yon met­re­ka­re­lik alan üze­rin­de, top­lam­da 100 mil­yon ton dolgu ön­gö­rü­lü­yor­du.
Bu dol­gu­nun ta­ma­mı­nı bi­tir­dik. Şimdi bu dol­gu­ya en­teg­re diğer işler devam edi­yor. Onlar; yak­laş­ma ışık­la­rı, pist­ler, aşağı dö­şe­nen elekt­rik sis­tem­le­ri. Bun­lar­dan do­la­yı yüzde 99 se­vi­ye­le­rin­de­yiz. Üst­ya­pı­da da bütün bi­na­la­rı­mız hızlı bir şe­kil­de iler­li­yor. Bugün iti­ba­rıy­la 1300 per­so­nel ve 300 ci­va­rın­da araç ça­lı­şı­yor. Hızlı bir şe­kil­de Rize'nin yoğun se­zo­nu­na ye­tiş­tir­me­ye gay­ret edi­yo­ruz' dedi.
‘YÖRE MİMARİSİNİ YAN­SIT­TIK' Ha­va­li­ma­nın­da­ki tüm bi­na­la­rı özen­le ha­zır­lan­dık­la­rı­nı be­lir­ten Vali Çeber, 'Bit­ti­ğin­de bi­na­ya bak­tı­ğı­mız­da Doğu Ka­ra­de­niz mi­ma­ri­si­ni net bir şe­kil­de gö­re­ce­ğiz. Hem ahşap hem de taş dolgu bolca gö­rü­lecek. Giriş takı, çay yap­ra­ğı; ku­le­si çay bar­da­ğı ha­va­li­ma­nın­da Ka­ra­de­niz mi­ma­ri­si net bir şe­kil­de gö­rü­nü­yor. Ha­va­li­ma­nı­nı kul­la­nan her­kes, içe­ri­sin­de Rize'den küçük küçük do­ku­nuş­lar gö­recek. Ör­ne­ğin; ha­va­li­ma­nı­mı­zın içe­ri­sin­de çay mü­ze­miz ola­cak. Uzak­tan bak­tı­ğı­nız­da size bir çay tar­la­sı­nı anım­sa­tan, git­ti­ği­niz­de bir çay bah­çe­sin­de çay içi­yor­muş his­si­ni veren bir çay mü­ze­miz ola­cak. Bunun gibi Ka­ra­de­niz'e, ili­mi­ze özgü her türlü do­ku­nu­şu kul­la­na­ca­ğız' diye ko­nuş­tu.


Haber Merkezi