Aramızdan Ayrılışının Sene-i Devriyesi Anısına RİZE VE RİZESPOR SEVDALISI TUNCAY MATARACI

Yazarlarımız 7.01.2022 10:20:28 0
Aramızdan Ayrılışının Sene-i Devriyesi Anısına RİZE VE RİZESPOR SEVDALISI TUNCAY MATARACI

Her­ke­sin kendi ça­yı­nı elle top­la­dı­ğı za­man­lar­da yağ­mur al­tın­da tahta bir orak­la gizli gizli çay top­la­yan Ri­ze­li­le­rin im­da­dı­na ye­tiş­miş çay ma­ka­sıy­la çay top­la­yı sağ­la­ya­rak Fa­di­me ni­ne­le­rin du­ası­nı al­mış­tır. ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü bugün Rize'de ise bunu ona borç­lu­yuz. Ri­zes­por'un ku­ru­lu­şun­da, 1. Lige çı­kı­şın­da ve mü­ca­de­le­sin­de yü­re­ği­ni or­ta­ya koydu. Onun dö­ne­min­de ya­pı­lan çay fab­ri­ka­la­rı, Ri­ze­li­yi iş sa­hi­bi yap­ma­sı Ri­zes­por sev­da­sı hep ko­nu­şu­la­cak­tır. Biz onun Rize'ye ka­zan­dır­dı­ğı bölge mü­dür­lük­le­ri­ni ko­ru­ya­ma­dık. Rize de­yin­ce kalp atışı de­ği­şir­di. Rize'ye sa­de­ce göz­le­riy­le değil, yü­re­ği­ni de ka­ta­rak ba­kar­dı. "Yamuk adam­la doğru yol yü­rün­mez" derdi. Yan­lı­şa sus­ma­yan, haklı güç­süz de olsa ya­nın­da, hak­sız güçlü de olsa kar­şı­sın­da du­rur­du. Bana do­kun­ma­yan bin ya­şa­sın an­la­yı­şı­nın hakım ol­du­ğu gü­nü­müz­de Rize'de ta­ri­he ka­rı­şan Ce­mi­yet Adamı özel­li­ği­nin son tem­sil­ci­le­rin­di. Seni unut­ma­ya­ca­ğız Koca Yü­rek­li Tun­cay Ma­ta­ra­cı bü­yü­ğü­müz
TUN­CAY MA­TA­RA­CI AM­CA­MI­ZIN AR­DIN­DAN
O TAM BİR RİZE VE RİZES­POR SEV­DA­LI­SIY­DI
Ha­ya­tı­nın her dö­ne­min­de Ri­ze­li­le­rin ya­nın­da oldu. Ka­pı­sı yü­re­ği her zaman Ri­ze­li­le­re açık oldu. Ri­zes­por'un Pro­fes­yo­nel ku­ru­lu­şun­da aktif ola­rak yer aldı. Ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de bin bir zor­luk­la top­la­nan çayın ma­kas­la top­lan­ma­sı­nı sağ­la­dı. Çayın Ri­ze­li­nin hay­kı­ran sesi oldu. Güm­rük Ve Tekel Eski Ba­ka­nı Tun­cay Ma­ta­ra­cı am­ca­mız 17 Ara­lık 2020 Per­şem­be Saat 22.00 da ara­mız­dan ay­rıl­dı. Ri­ze­li­le­rin ben­li­ğin­de yü­re­ğin­de o hep ya­şa­ya­cak. Onun­la Ri­zes­por üze­ri­ne yap­mış ol­du­ğum bir söy­le­şi­yi si­zin­le pay­la­şı­yo­rum.
1935 YI­LIN­DA RİZE'DE DOĞDU
*Ço­cuk­lu­ğu­nuz­dan, fut­bo­la baş­la­dı­ğı­nız yıl­lar­dan söz eder­mi­si­niz ? 1935 yı­lın­da Rize'de doğ­dum. Daha okula baş­la­ma­dan ağaç ka­vu­nu top­la­rı­mız­la ma­hal­le ara­la­rın­da maç eder­dik. Ya da ya­ma­lı top­lar­la… 'Buh­ti­nin Düzü'nde (şim­di­ki Tev­fik İleri Mes­lek Li­se­si'nin ol­du­ğu yer), o za­ma­nın Şarks­por ve Halks­por'un da oy­na­yan Uzun Yusuf ve Kazım Kar­tal'ları sey­re­de­rek fut­bo­lu öğ­ren­dik. Or­ta­okul son sı­nıf­ta okur­ken, 1948 yı­lın­da Gü­neşs­por'a gir­dim. Şim­di­ki Ti­ca­ret Li­se­si'nin ol­du­ğu yerde ve bu­gün­kü Ata­türk Stad­yu­mu'nda maç ya­par­dık. Li­se­de devam eder­ken bir maçta çıkan kavga so­nu­cu
(1952), Trab­zon'a sür­gü­ne git­tim. Orada da Trab­zon İdman Gücü ve Trab­zon Li­se­si'nde oy­na­dım. Aynı za­man­da vo­ley­bol, hent­bol, at­le­tizm­de de yer aldım. 1956 yı­lın­da geri dön­düm. 1960 yı­lın­da as­ke­re git­tim. Geri dön­dü­ğüm­de Gü­neşs­por'da yö­ne­ti­ci­lik yap­ma­ya baş­la­dım. O zaman bi­zim­le olan Mu­har­rem Kürk­çü, Atıf Ta­vi­loğ­lu, Yıl­maz Ara­yı­cı, Nafiz Can ay­rı­lıp Ye­şil-Sa­rı renk­ler­le Ri­zes­por'u kur­du­lar. Ne zaman ki pro­fes­yo­nel­lik, söz ko­nu­su oldu. Gü­neşs­por, Fener Genç­lik ve Ri­zes­por'u bir­le­şip, 1968'de bu­gün­kü Ri­zes­por'u kur­duk.
KU­RU­LU­ŞUN­DA GÜ­NÜ­MÜ­ZE RİZES­POR'A HEP DES­TEK OLDU
*Ku­ru­luş yıl­la­rı­nın, pro­fes­yo­nel­li­ğe ge­çi­şin ta­nı­ğı­sı­nız. O yıl­la­rı an­la­tır­mı­sı­nız ? Ri­zes­por'un Ku­ru­luş hi­ka­ye­si­ni ba­zı­la­rı­mız bi­le­bi­lir ama çe­ki­len zor­luk­lan ancak ya­şa­yan­lar bilir. Bu yolda ser­ve­ti­ni bi­ti­ren­ler oldu. Biz­ler yok­luk­lar­la
ayak­ta dur­ma­ya ça­lış­tık. Üç bü­yük­le­rin hep kor­ku­lu rü­ya­sı olduk. Ta­ri­he altın harf­ler­le geçen fut­bol­cu­la­rı­mız oldu. Hiç­bir şe­yi­miz yoktu ama ru­hu­muz vardı. O de­vir­ler­de fut­bol, Tür­ki­ye'de de bir baş­kay­dı. Her­kes kar­deş­lik ve dost­luk çer­çe­ve­si için­de can­la-baş­la mü­ca­de­le eder­di. O za­man­lar İstan­bul'da böyle stad­yum­lar yoktu. Maç­lar İnönü'de olur­du. Bütün rakip ta­kım­la­rın ta­raf­tar­la­rı olur­du. Büyük bir coş­kuy­la tri­bün­ler in­ler­di. Şimdi kü­für­ler­le in­li­yor. Bizim ba­şı­mı­za yağ­mur ya­ğar­dı, şimdi taş ya­ğı­yor. Kö­roğ­lu'nun 'De­lik­li yani tüfek icat oldu mert­lik bo­zul­du mi­sa­li, pro­fes­yo­nel­lik icat oldu fut­bol bo­zul­du.
1978 YI­LIN­DA GÜM­RÜK VE TEKEL BA­KA­NI OLDU
*Spor­dan si­ya­se­te geçiş nasıl oldu? 1969'da Ada­let Par­ti­si'nden aday oldum. O za­man­lar ün seçim vardı. Seçim sis­te­mi­ne göre ka­zan­mış­tım ama il­çe­ler­den gelen oy­lar­la kay­bet­tim. Ada­let Par­ti­si, mer­kez­de elde et­ti­ğim ba­şa­rı­dan do­la­yı benim önü­mün açık ol­du­ğu­nu gör­dü­ler ve İl Baş­ka­nı yap­tı­lar. 1973'de tek­rar aday oldum. 600 oyla ka­zan­ma­ma rağ­men, par­ti­de­ki bö­lün­me­ler ne­de­niy­le par­la­men­to­ya gi­re­me­dim. 1977'de tek­rar aday ol­du­ğum­da 57.300 oyla Rize'nin şu­an­da­ki nü­fu­su göz önüne alın­dı­ğın­da bu büyük bir oydur, par­la­men­to­ya gir­dim. 1978'de Güm­rük Ba­ka­nı oldum. 1980'de de darbe oldu. Dar­be­den iki-üç ay sonra Tun­cay Ma­ta­ra­cı, hapse gir­dim. Ol­ma­yan Ana­ya­sa'yla yar­gı­lan­dım. Tıpkı daha ön­ce­ki dar­be­ler­de­ki gibi ka­ra­rı çok­tan belli olan mah­ke­me­ler­de yar­gı­lan­dım.
RİZELİLER KE­NET­LEN­MELİ
*Son ola­rak ilave etmek is­te­di­ği­niz bir şey var mı? Türk Spo­ru­na ge­lin­ce, özel­lik­le fut­bol spor­dan uzak ba­ca­sız sa­na­yi oldu, Tril­yon­lar­ca pa­ra­nın dön­dü­ğü bu sek­tör­de ne yazık ki eski tat kal­ma­dı. Çünkü ya­ban­cı­laş­tık. Ta­raf­tar­da de­ğiş­ti. 'Kim de suç?' diye bak­ma­dan her­kes biraz suçu üze­ri­ne alıp, lig­le­rin tek­rar o eski ru­hu­na ka­vuş­ma­sı için ge­rek­li gay­re­ti sarf et­me­li. Ri­zes­por'umuz bu ruhla sa­vaş­ma­lı­dır. Özel­lik­le kendi ço­cuk­la­rı­mız­dan ku­ru­lan bir kad­roy­la yola devam edil­me­li. Çay­kur Ri­zes­por gibi bütün ku­lüp­ler alt­ya­pı­ya dön­me­li ve ku­rum­sal­laş­ma­lı­dır. Çay­kur Ri­zes­por he­pi­mi­zin­dir. Büyük ba­şa­rı­lar elde etmek için ke­net­len­me­li­yiz. Kom­şu­muz Trab­zon'a ba­kar­sa­nız ne demek is­te­di­ği­mi an­lar­sı­nız. 7'den 77'ye her­kes Ri­zes­por­lu ol­ma­lı­dır.
Rize ile öz­deş­le­şen Rize sev­da­lı­sı bü­yü­ğü­mü­zün is­mi­nin Rize'de ona ya­kı­şır eser­de ya­şa­tı­la­ca­ğı­na inan­cım tam­dır. Rah­met­le, öz­lem­le anı­yo­rum. Me­ka­nı cen­net olsun.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °