RİMER BAŞKANI, RİZESPOR KAPTANI ERGÜN KOLÇAK

Yazarlarımız 7.01.2022 10:20:18 0
RİMER BAŞKANI, RİZESPOR KAPTANI ERGÜN KOLÇAK

Rize Mer­kez Ma­hal­le­le­ri Kül­tür ve Da­ya­nış­ma Der­ne­ği RİMER'in baş­kan­lık gö­re­vi­ni Ergün Kol­çak ve­ka­le­ten ye­ri­ne ge­ti­ri­yor­du. RİMER Yö­ne­tim Ku­ru­lu Ara­lık ayı top­lan­tı­sı­nı ger­çek­leş­ti­re­rek Ergün Kol­çak'ı oy bir­li­ğiy­le baş­kan­lı­ğa seçti. Ku­ru­lu­şun­da gü­nü­mü­ze değin Ri­ze­li­le­rin Sıcak Evi slo­ga­nın­la yol alan RİMER'in yeni Baş­ka­nı Ergün Kol­çak ile yıl­lar önce yap­mış ol­du­ğum söy­le­şi­yi siz­ler­le pay­la­şı­yo­rum
FUT­BOL­LA ÇOCUK YAŞTA TA­NIŞ­TIM
*Söy­le­şi­ye doğum ta­ri­hi­niz­den ve aile­niz­den söz ede­rek baş­la­ya­lım di­ler­se­niz.
27-06-1960 ta­ri­hin­de Rize'de doğ­dum. Babam Sami annem Ma­ci­de Kol­çak'tır. Orta öğ­re­ni­mi­mi Rize'de ta­mam­la­dık­tan sonra Rize Eği­tim Ens­ti­tü­sü'nden il­ko­kul öğ­ret­me­ni ola­rak mezun oldum. Çok küçük yaş­lar­da fut­bol­la ta­nış­tım. Fut­bo­la düş­kün bir aile­de bü­yü­düm.
CEVAT ÖZ­TÜRK; BENİ DİREK TA­KI­MA DAHİL ETTİ
*Ri­zes­por'la bu­luş­ma­nız nasıl ger­çek­leş­ti?
1971 yı­lın­da Ri­zes­por Genç Takım Seç­me­le­ri ya­pı­lı­yor­du. Ben seç­me­le­re ka­tıl­ma­dım. Ama ma­hal­le ara­la­rın­da yap­tı­ğı­mız maç­lar­la ba­ya­ğı bir ta­nı­nır hale gel­miş­tim. O Za­man­ki Ri­zes­por Yö­ne­ti­ci­le­rin­den Ahmet Kuvel ve Ri­zes­por'a sa­yı­sız emeği bu­lu­nan Cevat Öz­türk beni ve Tu­rist Meh­met'i direk ola­rak ta­kı­ma dahil etti. O yıl­lar­da Ri­zes­por'da bir can­lan­ma baş­la­mış, Ri­zes­por Ama­tör Ta­kı­mı oluş­tu­rul­muş­tu. Rize 2. Ama­tör kü­me­de yer alan Ri­zes­por Ama­tör Fut­bol ta­kı­mı ilk se­zo­nun­da şam­pi­yon­luk ipini gö­ğüs­le­yip 1.Ama­tör kü­me­ye yük­sel­di. Ta­ma­mı Rize'li genç­ler­den olu­şan ve Ri­zes­por'a fut­bol­cu­lar ka­zan­dı­ran Ri­zes­por Ama­tör Fut­bol ta­kı­mı bun­dan sonra ki se­zon­lar­da üst üste şam­pi­yon­luk­lar elde etti. Ay­rı­ca 1980-81 se­zo­nun­da Tür­ki­ye 3.liği elde ettik.
RİZES­POR'DA ŞAMPİYON­LUK YA­ŞA­DIM
*Ve A Ta­kı­ma dahil edi­li­yor­su­nuz?
1977 yı­lın­da Ri­zes­por A Ta­kı­mı­na dahil oldum. Bir yan­dan da Genç ve Ama­tör ta­kım­lar­da da yer alı­yor­dum. Ama­tör ta­kım­da orta saha oyun­cu­su ol­ma­ma rağ­men gol kralı oldum. O za­man­lar Ri­zes­por'da yer alan Bar­ba­ros, Hü­se­yin, Kah­ra­man, Hal­dun, Müfit ve Hüsnü ağa­bey­le­rim gibi Ri­zes­por'a büyük kat­kı­la­rı olmuş isim­ler­le bir­lik­te top koş­tur­ma­nın mut­lu­lu­ğu­nu ya­şa­dım. 17 ya­şın­da A ta­kı­ma gir­dim. O za­man­lar bu yaş­ta­ki bir fut­bol­cu­ya pro­fes­yo­nel imza at­tı­rıl­mı­yor­du. 20 ya­şım­da pro­fes­yo­nel oldum. 1.lige çık­tı­ğı­mız ilk sezon kampa alt ya­pı­dan ben, Mus­ta­fa Ma­ta­ra­cı, Neşat Kan­sız, Namık Uçak, Sinan Ye­ni­gün, ve Murat Ali dahil edil­dik. Bu isim­le­rin ta­ma­mı Ri­ze­li idi. 1980-81 Se­zo­nun­da Ri­zes­por 2.lige düş­tük. Fakat Ri­zes­por özüne döndü. Ri­ze­li fut­bol­cu­la­ra şans ta­nın­dı.
TA­MA­MI RİZELİLER­DEN OLU­ŞAN BİR KADRO
*1983- 84 se­zo­nu­na şam­pi­yon­luk pa­ro­la­sı ile gir­di­niz.
Evet 1983- 84 se­zo­nun­da Ri­ze­por'u Suphi Varol Ri­zes­por'un Tek­nik Di­rek­tör­lü­ğü­nü yü­rü­tü­yor, yar­dım­cı­lı­ğı­nı ise Ce­sa­ret­tin Alp­te­kin ya­pı­yor­du. Suphi Hoca se­zo­nun or­ta­sın­da ay­rı­lın­ca ye­ri­ne Ce­sa­ret­tin Alp­te­kin ge­ti­ril­di.1984-85 se­zo­nun­da tamam Ri­ze­li di­ye­bi­le­ce­ği­miz fut­bol­cu­lar­dan olu­şan kadro ve Ri­ze­li bir Hoca ile şam­pi­yon olduk ve 1. lige cık­tık.
RİZELİ GENÇ­LER BA­ŞA­RABİLE­CEK­LERİNİ GÖS­TERDİ
*O yıl­lar­da fut­bol ko­şul­la­rı na­sıl­dı?
Ri­zes­por'da oy­na­dı­ğı­mız dö­nem­ler­de mal­ze­me­le­ri­mi­zi eve sö­ke­mez, evin al­tın­da bir yerde sak­lar­dık. Ant­ren­man­la­ra erken gider for­ma­la­rı­mı­zı ku­ru­tur­duk. Ter ko­ku­su vü­cu­du­mu­za si­ner­di. Aile­ler fut­bo­la hoş bak­maz­dı. Ri­zes­por'da Ri­ze­li fut­bol­cu­ya yer ve­ril­me­ye­ce­ği gö­rü­şü ha­kim­di. Bu an­la­yı­şı Hü­se­yin ve Hüsnü ağa­bey­ler yık­mış­tı.1980 yı­lın­da bay­ra­ğı alt ya­pı­dan gelen Ri­ze­li genç­ler dev­ral­dık­tan sonra her yıl Ri­zes­por ba­şa­rı­lı oldu. Türk fut­bo­lu yıl­dız­lar ka­zan­dı. Ri­zes­por ca­mi­ası­na bu işi Ri­ze­li genç­le­rin­de ba­şa­ra­bi­le­ce­ği­ni gös­ter­dik. Genç­le­rin önünü açtık. Bize fut­bo­lu­mu­za sıcak bak­ma­yan ve­li­le­ri­miz kendi el­le­riy­le ço­cuk­la­rı­nı ge­ti­rip alt ya­pı­ya yaz­dır­dı­lar.
RİZES­POR KALBİMİN EN GÜZEL YERİNDEDİR
*Unu­ta­ma­dı­ğı­nız bir ha­tı­ra­nı­zı an­la­tır­mı­sı­nız?
1984-85 se­zo­nun­da Sam­suns­por'la yap­tı­ğı­mız ha­zır­lık ma­çı­nı hiç unut­mam. Sam­suns­por bir hafta evvel Stan­ko­viç yö­ne­ti­min­de­ki Be­şik­taş'ı 1-0 yen­miş­ti. Sam­suns­por'da Baş­kan Hasbi Men­te­şoğ­lu'ydu. Tanju'da en par­lak dö­ne­mi­ni ya­şı­yor­du. Maç ön­ce­si Baş­kan Men­te­şoğ­lu se­re­mo­ni­de bizim kad­ro­yu gö­rün­ce Ri­zes­por'lu yö­ne­ti­ci­le­re sitem ede­rek:" Ri­zes­por bizim maçı cid­di­ye al­ma­dı, ama­tör ta­kım­la kar­şı­mı­za çık­tı­lar" demiş. Maça fır­tı­na gibi baş­la­dık ve 2-0 ka­zan­dık. Men­te­şoğ­lu adeta şok oldu ve "İyi ki Ri­zes­por'la aynı grup­ta de­ğil­dik. Yoksa şam­pi­yon ola­maz­dık" dedi. O dönem 2.lig şam­pi­yon­la­rı bir araya gelip bir tur­nu­va dü­zen­le­nir­di. O yıl ya­pı­lan tur­nu­va­da Sam­suns­por ve Kay­se­ris­por'u ge­ri­de bı­ra­kıp Şam­pi­yon­lar şam­pi­yo­nu olduk. Ri­zes­por Şam­pi­yon ol­duk­tan sonra Tez­can Uzcan'ın ça­lış­tır­dı­ğı Adana Os­ma­ni­yes­por'a trans­fer oldum. İki yıl­lık söz­leş­mem ol­ma­sı­na kar­şın bir yıl sonra Pet­ro­lo­fi­si yö­ne­ti­ci­le­ri beni ıs­rar­la trans­fer etmek is­te­di. Ben o es­na­da Rize'de ta­til­dey­dim. Beni te­le­fon­la ça­ğır­dı­lar. Ve Pet­ro­lo­fi­sin'e trans­fer oldum.
ORTA SA­HA­DA GOL KRALI BİR BA­ZU­KA
*Pet­ro­lo­fi­sis­por'da top koş­tur­du­ğu­nuz sı­ra­da Hür­ri­yet Ga­ze­te­si siz­den şöyle söz edi­yor­du :"Usta ayak­lar". Ergün at­tı­ğı gol­ler­le bi­ran­da baş­kent­li fut­bol se­ver­le­rin sev­gi­li­si oldu. Er­zin­cans­por'a at­tı­ğı gol dil­le­re des­tan oldu. "Ba­zu­ka" gibi şut­la­rı­nı gören ka­le­ci­ler yaka sil­ki­yor­lar. 2.lig A gru­bu­nun en golcü fut­bol­cu­su un­va­nı­nı eline ge­çir­di. Ne kadar kal­dı­nız Pet­ro­lo­fi­sis­por'da? (1986-87)-(1987-88) se­zon­la­rın­da Pet­ro­lo­fi­si'nde fut­bol oy­na­dım. Bu­ra­da­ki 2. se­zo­num­da Pet­ro­lo­fi­si ligi 2. ola­rak ta­mam­la­dı. 1987-88 se­zo­nun­da gol kralı oldum. Ay­rı­ca yılın Gümüş Adamı se­çil­dim. Orta saha oyun­cu­su ol­ma­ma rağ­men 29 gole imza attım. Tür­ki­ye lig­le­rin­de Sa­kar­yas­por'lu Aykut'tan sonra gol kralı olan orta saha oyun­cu­su olma mut­lu­lu­ğu­nu ya­şa­dım. (1988-89)-( 1989-90) Se­zon­la­rın­da 1.ligde yer alan Es­ki­şe­hirs­por'da fut­bol oy­na­dım.
RİZE BİZDE ÖZELDİR
*Beş yıl sonra Ri­zes­por'a dön­dü­nüz?
Evet 1990-91 Se­zo­nun­da beş yıl ara­dan sonra Ri­zes­por'a geri dön­düm. Aynı sezon ilk ya­rı­yı na­mağ­lup bi­tir­dik. Her şey iyi gi­di­yor­du. Mem­le­ke­ti­min fut­bol ta­kı­mı­na hiz­met edi­yor­dum. Ama ara trans­fer­de Nev­şe­hirs­por'a trans­fer olma du­ru­mu ile karşı kar­şı­ya kal­dım. Bir buçuk sezon bu­ra­da fut­bol oy­na­dım.1992 yı­lın­da fut­bo­lu bı­rak­tım.
FUT­BOL BİZİM TUT­KU­MUZ
*Bir süre fut­bol dün­ya­sın­da gö­zük­me­di­niz?
Altı yıl fut­bol­dan uzak kal­dım. 1998 yı­lın­da Hasan Vezir'le bir­lik­te Konya'da açı­lan kursa ka­tı­la­rak Tek­nik Di­rek­tör­lük dip­lo­ma­si aldım. Aynı yıl Ve­fas­por'un Tek­nik Di­rek­tör­lü­ğü­ne ge­ti­ril­dim. Gö­re­ve baş­la­dı­ğım­da Ve­fas­por son­dan ikin­ci sı­ra­day­dı. 11 Haf­ta­da 9 ga­li­bi­yet, 2 be­ra­ber­lik ala­rak ligde ava­raj­la 2.sı­ra­da yer aldık. Bu­ra­da bir yıl görev yap­tım, Ar­dın­dan 3.lig 8.Grup­ta yer alan Bay­ram­pa­şa Al­tın­tep­sis­por'u ça­lış­tır­dım. Bu­ra­da da gö­re­ve baş­la­dı­ğım­da ta­kı­mım son­dan ikin­ci idi ligi 5. ola­rak bi­tir­dik. Sa­hi­bi ol­du­ğum bir ilaç­la­ma fir­mam var. Beş yıl­dır hiz­met ve­ri­yo­ruz. Eşim Ayşen, kız­la­rım Pemra ve Serra ile bir­lik­te İstan­bul'da ya­şa­mı­mı sür­dü­rü­yo­rum. Bir dönem Ri­zes­por'a sa­ha­da hiz­met veren fut­bol­cu ar­ka­daş­la­rı­mız­la di­ya­log­la­rı­mız hiç kop­ma­dı. Ri­zes­por'un bize baş vur­du­ğu her alan­da hiz­me­te ha­zı­rız. Çünkü biz bu Ku­lü­be gön­lü­mü­zü ver­mi­şiz. Ergün Kol­çak'a ve gö­re­vin­de ba­şa­rı­lar di­li­yo­rum…


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °