Ekonomi yüzünden diş sıkma hastalığı yaşıyorlar

Ekonomi yüzünden diş sıkma hastalığı yaşıyorlar

Son dö­nem­de eko­no­mi­de­ki ya­şa­nan ha­re­ket­li­lik ne­de­niy­le pat­ron has­ta­lı­ğı ola­rak ad­lan­dı­rı­lan bruk­sizm yani diş­le­ri sıkma has­ta­lı­ğı­nın gö­rül­me sık­lı­ğı arttı.

İş in­san­la­rı, es­naf­lar, işini kay­bet­me kor­ku­su ya­şa­yan­lar başta olmak üzere bir­çok in­san­da gö­rü­len bru­kizm yü­zün­den has­ta­lar, diş­le­ri­ni kı­rı­la­bi­li­yor, diş dol­gu­la­rı­na zarar ve­re­bi­li­yor, çene ek­le­mi, kulak, baş, yüz, boyun ve sırt ağ­rı­la­rı çe­ke­bi­li­yor­lar.
‘Uy­ku­da olu­yor'
Bruk­sizm hak­kın­da bilgi veren Den­ta­Lu­na Kli­nik Sa­hi­bi Diş He­ki­mi Arzu Yal­nız, "Ge­nel­lik­le uyku ha­lin­dey­ken olan bu du­rum­da kişi bunu bi­linç­siz bir şe­kil­de yapar ve uyan­dı­ğın­da diş­le­ri­ni sık­tı­ğı­nı ha­tır­la­maz ama diş­le­rin­de ve çene kas­la­rın­da ağrı his­se­der" dedi.
‘Yüzde 40 ar­tı­yor'
Arzu Yal­nız, pat­ron has­ta­lı­ğı ola­rak da ta­nım­la­nan bu ra­hat­sız­lı­ğın özel­lik­le son ay­lar­da eko­no­mi­de ya­şa­nan ha­re­ket­li­lik ne­de­niy­le daha sık gö­rül­dü­ğü­nü be­lir­te­rek "Eko­no­mik sı­kın­tı­la­rın yay­gın­laş­tı­ğı, dö­viz­de­ki ani oy­na­ma­la­rın ya­şan­dı­ğı, si­ya­si çal­kan­tı­la­rın ol­du­ğu dö­nem­ler­de iş in­san­la­rı ve özel­lik­le de pat­ron ve yö­ne­ti­ci po­zis­yo­nun­da­ki ki­şi­ler­de bu has­ta­lı­ğın gö­rül­me ora­nın­da yüzde 40'ları bulan bir artış gös­te­ri­yor. Şu anda da ben­zer bir dö­nem­de­yiz. O ne­den­le bu sı­kın­tı­yı ya­şa­yıp te­da­vi için baş­vu­ran çok sa­yı­da has­ta­mız var. Çünkü in­san­lar, büyük bir be­lir­siz­lik ya­şı­yor. Bu be­lir­siz­lik ve stres büyük bir şir­ke­tin yö­ne­ti­ci­sin­de de küçük es­naf­ta da işini kay­bet­me kor­ku­su ya­şa­yan beyaz ya­ka­lı­da da gö­rü­le­bi­li­yor" diye ko­nuş­tu.
Çö­zü­mü var mı?
Bruk­siz­min se­bep­le­ri gibi te­da­vi­si­nin de fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ni ak­ta­ran Diş He­ki­mi Arzu Yal­nız, çö­zü­mü­ne yö­ne­lik ise şu bil­gi­le­ri verdi:
"Gece diş sık­ma­nın çö­zü­mü için her has­ta­ya özgü ya­pı­lan gece plak­la­rı kul­la­nı­la­bi­li­yor.
Bu ha­re­ket­li pro­tez şek­lin­de, diş­le­rin üze­ri­ne yer­leş­ti­ri­len bir plak.
Bu plağı gece kul­lan­ma­nın dı­şın­da bazı has­ta­la­rı­mı­za özel­lik­le de kitap okuma, ça­lış­ma gibi odak ge­rek­ti­ren işler ya­par­ken de kul­lan­ma­la­rı­nı tav­si­ye edi­yo­ruz. Çünkü ka­sıl­ma gün boyu devam edi­yor. Kas­la­rın gev­şe­me­si­ne yö­ne­lik te­da­vi­ler uy­gu­la­na­bi­le­ce­ği gibi diş prob­lem­le­ri­nin hal­lol­ma­sı da so­ru­nu çö­ze­bil­mek­te. Hatta kas­la­rın ra­hat­la­ma­sı için bo­toks ya­pı­la­bi­lir. Diş­le­rin eski ha­li­ne ge­ti­ril­me­si için res­to­re ça­lış­ma­la­rı ya­pı­la­bi­lir. Öte yan­dan stres için psi­ko­lo­jik des­tek alı­na­bil­mek­te ya da bruk­sizm için ilaç en­jek­si­yo­nu uy­gu­la­na­bil­mek­te. Özet ola­rak her­kes­te bunun ne­de­ni ve çö­zü­mü fark­lı."
İske­let ya­pı­sı­nı bo­za­bi­lir
Bu tür ra­hat­sız­lık­la­rın his­se­dil­me­siy­le bir­lik­te hemen dok­to­ra baş­vu­rul­ma­sı ve en kısa sü­re­de önlem alın­ma­sı ge­rek­ti­ği uya­rı­sın­da bu­lu­nan Arzu Yal­nız, "Aksi halde, diş sık­may­la baş­la­yan ra­hat­sız­lık is­ke­let ya­pı­sı­nı bo­za­bi­lecek bo­yut­la­ra kadar uza­na­bi­lir" dedi.


Ha­ber-Fo­to: Ezgi Ka­dü­ker