2013 yılında büyük ümit ve vaatlerle başlatılan Varda İçme Suyu Projesinin halen tamamlanmaması yöre insanını bıktırdı. Şebekeden 2017 yılında su akacağı açıklanmıştı. Projenin sahibi DSİ Genel Müdürlüğünün resmi sitesinde yapılan açıklamada şöyle yazıldı.
‘'DSİ Rize iline yaptığı yatırımlarla bereketli topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
Ülkemizin en çok yağış alan ili olan Rize ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması, bölgedeki taşkın faaliyetlerin azaltılmasının yanı sıra, içme ve kullanma suyu ihtiyacının da karşılanmasında önemli rol oynamaktadır.
3. kısım İhalesi gelecek yıl yapılacak.
Rize Civar Yerler İçmesuyu Projesi ile Kalkandere, Derepazarı, İyidere ilçeleri, Yolbaşı ve Kendirli beldeleri ile 31 adet köy yerleşim yerlerinin 2045 yılı ihtiyacı olan 3,12 hm³ içme ve kullanma suyunu, Varda kaynaklarından temin edilmesi planlanmıştır.
Söz konusu proje; Rize Civar Yerleşimler 1. Kısım İsale Hattı, Rize Civar Yerleşimler 2. Kısım İçme suyu İsale Hattı ve Rize Civar Yerleşimler 3. Kısım İçme suyu İsale Hattı" etaplarından oluşmaktadır.
Birinci kısmı tamamladık.
İkinci kısmı tamamlamak üzereyiz.
Üçüncü kısmı ise önümüzdeki yıl ihale etmeyi planlıyoruz.
Karadeniz'in zorlu coğrafyasında vatandaşlarımıza memba kalitesinde içme suyu getirmek için çalışıyoruz.
Projemizin muhtevasında 123 km çelik isale hattı, 32 adet yeni depo ve 4 adet mevcut depo bağlantıları ile tüm sistemin kontrol ve işletme işlerinin yapılabileceği SCADA otomasyon sisteminin kurulması yer almaktadır.
Halihazırda, 1. Kısım ve 2. Kısım muhtevasında inşa edilen 21 adet yeni depo ile 5 adet mevcut depoya, Varda kaynaklarından alınan suyun temini sağlanmıştır.
Depolarımız çok şükür su ile doldu.
Söz konusu depoların şebeke bağlantıları ilgili Belediyelerce ve İl Özel İdaresince yapılacaktır.
Şebeke bağlantılarının yapılması ile birlikte su kullanımına engel herhangi bir husus kalmayacaktır' denildi.
Haber-Foto: İsmet KÖSOĞLU