TÜRK DENİZCİLİK TARİHİNİN UNUTULMAZ RİZELİSİ 1.DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI MEHMET ALİ ÜLGEN

Yazarlarımız 7.01.2022 10:18:57 0
TÜRK DENİZCİLİK TARİHİNİN UNUTULMAZ RİZELİSİ 1.DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANI MEHMET ALİ ÜLGEN

1887 yı­lın­da İstan­bul'da dün­ya­ya geldi. Aslen Ri­ze­li olup, Mah­ra­bel aile­sin­den­dir. Rize'nin ta­nın­mış dok­tor­la­rın­dan Osman Ülgen'in ba­ba­sıy­la amca ço­cuk­la­rı­dır. 1900 yı­lın­da gir­di­ği Bah­ri­ye Mek­te­bi'nden 1905 yı­lın­da Teğ­men rüt­be­siy­le mezun ol­muş­tur.
Ri­ze­li Ülgen Aile­sin­den büyük ko­mu­tan
Hey­bet­nü­ma okul ge­mi­si ve Asar-ı Tev­fik zırh­lı­sın­da mü­hen­dis­lik eği­ti­mi­ni mü­te­akip Bafra gam­bo­tu, Peyk-i Şev­ket, Mu­in-i Zafer, Me­su­di­ye, Bar­ba­ros ve Asar-ı Tev­fik ge­mi­le­rin­de Topçu su­bay­lı­ğı yap­mış­tır. Yavuz zırh­lı­sı ile Odesa ve Si­vas­to­pol bom­bar­dı­ma­nı­na iş­ti­rak etmiş, 1914-18 yıl­la­rı ara­sın­da Me­ci­di­ye Kru­va­zö­rü Topçu su­bay­lı­ğı, Sel­man-ı Pak Gam­bo­tu Ko­mu­tan­lı­ğı ve de­ği­şik ka­rar­gah gö­rev­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­miş­tir. 1918 yı­lın­da Gi­re­sun Va­pu­ru II. Ko­mu­tan­lı­ğı gö­re­vi­ne atan­mış­tır. 1925 yı­lı­na kadar Me­ci­di­ye ve Yavuz zırh­lı­la­rı Topçu Su­bay­lı­ğı, Ha­mi­di­ye Kru­va­zö­rü II. Ko­mu­tan­lı­ğı ve Peyk-i Şev­ket Ko­mu­tan­lı­ğı gö­rev­le­ri­ni ifa et­miş­tir. 1925 yı­lın­da Bin­ba­şı­lı­ğa terfi et­miş­tir. 1925-34 yıl­la­rı ara­sın­da Bah­ri­ye Ve­ka­le­ti'nde şube mü­dür­lü­ğü ve daire baş­kan­lı­ğı, Fi­lo­til­la Ko­mo­dor­lu­ğu, İhti­yat Fi­lo­su Ko­mu­tan­lı­ğı ve Mar­ma­ra Üssü Bahri Ko­mu­tan­lı­ğı gö­rev­le­rin­de bu­lun­muş­tur. 1934 yı­lın­da so­ya­dı ka­nu­nu çı­kın­ca İsmet İnönü'nün tek­li­fiy­le Mah­ra­bel olan so­ya­dı­nı Ülgen ola­rak de­ğiş­tir­miş­tir.
Deniz Kuv­vet­le­ri­nin ilk ko­mu­ta­nı
1936 yı­lın­da tu­ğa­mi­ral, 1938 yı­lın­da tü­ma­mi­ral, 1945 yı­lın­da ko­ra­mi­ral, 1948 yı­lın­da ora­mi­ral­li­ğe yük­sel­miş­tir. Tu­ğa­mi­ral rüt­be­si ile Mar­ma­ra Üssü Bahri ve Ko­ca­eli Müs­tah­kem Mevki Ko­mu­tan­lı­ğı, Harp Fi­lo­su Ko­mu­tan Ve­kil­li­ği, tü­ma­mi­ral rüt­be­si ile Harp Fi­lo­su Ko­mu­tan­lı­ğı, Milli Sa­vun­ma Ba­kan­lı­ğı Deniz Müs­te­şar­lı­ğı, Mar­ma­ra Üssü Bahri ve Ko­ca­eli Müs­tah­kem Mevki Ko­mu­tan­lı­ğı, ko­ra­mi­ral rüt­be­si ile Do­nan­ma Ko­mu­tan­lı­ğı gö­rev­le­rin­de bu­lun­muş­tur.13 Ocak 1944 ta­ri­hin­de yar­gı­lan­mak­ta ol­du­ğu "Refah Fa­ci­ası' da­va­sın­dan Ami­ral Meh­met Ali Ülgen ve bütün sa­nık­lar ile bir­lik­te be­ra­at et­miş­tir.
Ora­mi­ral rüt­be­si­ne terfi ede­rek, 01 Tem­muz 1949 ta­ri­hin­de atan­dı­ğı Deniz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­tan­lı­ğı'ndan 06 Ha­zi­ran 1950 ta­ri­hin­de kendi is­te­ği ile emek­li ol­muş­tur.
Ora­mi­ral Ülgen hiz­met­te bu­lun­du­ğu süre için­de Sisam Vak'ası, Bal­kan ve Kur­tu­luş Sa­vaş­la­rı'na ka­tıl­mış­tır.
Ora­mi­ral Meh­met Ali Ülgen, emek­li ol­duk­tan iki yıl sonra 23 Tem­muz 1952 ta­ri­hin­de saat 15.00'da vefat et­miş­tir.
Ora­mi­ral Ülgen evli ve iki çocuk ba­ba­sıy­dı.
Ri­ze­li Meh­ra­bel Ülgen Aile­si
Ri­ze­li eski Deniz Kuv­vet­le­ri Ko­mu­ta­nı Ora­mi­ral Meh­met Ali Ülgen'in ce­na­ze­si 26 Tem­muz 1952 ta­ri­hin­de as­ke­ri tö­ren­le def­ne­dil­di.
Ru­me­li­hi­sa­rı'ndaki evin­den alı­na­rak Be­ya­zıt Camii'ne ge­ti­ri­len Türk bay­ra­ğı­na sa­rı­lı Ülgen'in naaşı, ce­na­ze na­ma­zı­nı mü­te­akip top ara­ba­sı­na ko­nul­du.
Me­ra­sim alayı bah­ri­ye ban­do­su eş­li­ğin­de Sa­raç­ha­ne'ye ge­ti­ri­len naaş, bu­ra­dan oto­mo­bil­le Eyüp Sul­tan'da bu­lu­nan aile me­zar­lı­ğı­na ge­ti­ri­lip bu­ra­da top­ra­ğa ve­ril­di.
Tö­re­ne Vali Mu­avi­ni, Deniz Ko­mu­ta­nı, İstan­bul ve İzmir gar­ni­zon ko­mu­tan­la­rı, yük­sek rüt­be­li su­bay­lar ve çok sa­yı­da va­tan­daş ka­tıl­dı.
Halk ta­ra­fın­dan se­vi­len Ülgen'in ce­na­ze­sin­de üzü­len­le­rin ve ağ­la­yan­la­rın ol­duk­ça fazla ol­du­ğu göz­len­di. Me­za­rı Eyüp Sul­tan'da bu­lun­mak­ta­dır.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °