ÇAYKUR ÇAYIN SİGORTASIDIR

Yazarlarımız 7.01.2022 10:18:38 0
ÇAYKUR ÇAYIN SİGORTASIDIR

Çay ve ÇAY­KUR ko­nu­sun­da ge­nel­lik­le kam­pan­ya za­ma­nın­da ha­ber­ler ya­pı­lır ya­zı­lar ya­zı­lır.
Oysa Çay Doğu Ka­ra­de­niz böl­ge­sin­de bin­ler­ce in­sa­nın geçim kay­na­ğı ol­du­ğu için mev­sim­lik değil bütün yıl dü­şü­nü­lecek ürü­nü­müz­dür.
Yaş Çay bah­çe­den alım ye­ri­ne, fab­ri­ka­ya, pa­ket­le­me­ye ve pa­zar­la­ma­ya son­ra­sın­da tü­ke­ti­ci­nin önüne gi­de­ne kadar bütün saf­ha­lar­da üze­rin­den ka­zanç sağ­la­nan bir ti­ca­ret ürün­dür.
Bir süre önce Ga­ze­te­ci ar­ka­da­şım Mus­ta­fa Bay­rak kö­şe­sin­de ÇAY ve ÇAY­KUR hak­kın­da yazı yazdı. Mus­ta­fa Bay­rak ar­ka­da­şı­mı­zı ya­zı­sın­dan do­la­yı kut­lu­yo­rum ye­rin­de güzel bir yazı ya­za­rak ka­na­tıl­mak is­te­nen ko­nu­ya par­mak bas­mış­tır.
ÇAY­KUR Çay ko­nu­sun­da üre­ti­ci­mi­zin en büyük gü­ven­ce­si ve da­ya­na­ğı­dır.
Özel­leş­miş bir kurum ola­rak hiç dü­şün­mü­yo­rum ama eğer ger­çek­le­şir­se Yaş Çay top­la­yan bölge in­sa­nı­nın ölüm fer­ma­nı ve­ril­di derim.
Gü­nü­müz­de kam­pan­ya sü­re­sin­ce özel sek­tö­rün ÇAY­KUR fi­ya­tı­nın ne­re­dey­se yarı fi­ya­tı­na çay al­dı­ğı­nı unut­ma­dık. Emsal fiyat ve­ren­ler var ise sayı ola­rak çok az ol­ma­lı.
ÇAY­KUR yal­nız Rize'nin değil böl­ge­miz üre­ti­ci­si­nin si­gor­ta­sı­dır.
Hü­kü­me­tin eko­no­mi­de­ki yan­lış adım­la­rı ba­ha­ne edi­le­rek ÇAY­KUR'a aba al­tın­dan sopa gös­te­ril­me­me­li. Hü­kü­met gi­der­se bir baş­ka­sı ku­ru­lur ama ÇAYKR gi­der­se başka ÇAY­KUR olmaz.
Maaş ar­tış­la­rın­da Do­la­ra en­deks­li ücret ar­tı­şı is­te­mek ÇAY­KUR'un im­kan­la­rı­na göre bence yan­lış.
Tür­ki­ye'nin du­ru­mu malum, ol­ma­ya­cak mik­tar­lar­da zam keşke ve­ril­se ama or­ta­da eko­no­mik sı­kın­tı var, Covid'in olum­suz et­ki­si halen geç­miş değil.
Bölge in­sa­nı­nın geçim kay­na­ğı olan Yaş Çayın si­gor­ta­sı ÇAY­KUR ne sen­di­ka­nın ne ça­lı­şa­nın­dır, he­pi­mi­zin­dir.
İmkan­la­rı bi­raz­da zor­la­ya­rak ça­lı­şan üc­ret­le­ri mu­hak­kak be­lir­len­me­li­dir.
Çayı bilen, ÇAY­KUR'un için­den ye­ti­şen bu­gün­kü Genel Mü­dü­rü Sn. Yusuf Ziya Alim'i si­ya­si ego­la­rı da tat­min ede­rek sı­kış­tır­ma­nın bence ya­ra­rı yok­tur.
ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü ça­lı­şa­nı­nın mağ­dur ol­ma­sı­nı el­bet­te is­te­mez.
Ça­lı­şa­na hak et­ti­ği ücret mu­hak­kak ve­ril­me­li.
ÇAY­KUR ve Çayın ya­şa­ma­sı için kam­pan­ya sü­re­sin­ce ön­ce­lik­le ka­li­te­li çay top­lan­ma­lı.
Mus­ta­fa Bay­rak'ın yaz­dı­ğı gibi bah­çe­de gö­rü­len her yeşil yap­rak çay be­zi­ne ko­nu­la­rak alım ye­ri­ne gö­tü­rül­me­me­li.
ÇAY­KUR elden çı­kar­sa üre­ti­ci der­di­ni kime söy­ler, mu­ha­tap bu­la­bi­li­ri mi. Emsal olmaz ama Özel­le­şen bazı kamu ku­ru­luş­la­rı göz önüne alı­nız. Ora­lar­da kim­sey­le mu­ha­tap ola­mı­yor­su­nuz.
Çayın ko­ru­yu­cu­su ÇAY­KUR elden çık­tı­ğın­da mu­ha­tap kim ola­cak bi­li­yor mu­su­nuz?


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °