İlimizde Otizmli Ailelere Yönelik Eğitim

İlimizde Otizmli Ailelere Yönelik Eğitim

Rize İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü ile Rize Otizm­le Mü­ca­de­le ve Eği­tim Der­ne­ği (ROMED) ko­or­di­nas­yo­nuy­la otizm­li aile­le­re yö­ne­lik ‘‘Otizm­de Er­gen­lik ve Aile'' ko­nu­lu eği­tim dü­zen­len­di.

Otizm Spekt­rum Bo­zuk­lu­ğu Ulu­sal Eylem Planı kap­sa­mın­da Rize İl Sağ­lık Mü­dür­lü­ğü ve Rize Otizm­le Mü­ca­de­le ve Eği­tim Der­ne­ği (ROMED) ko­or­di­nas­yo­nuy­la otizm­li bi­rey­le­rin yaşam ka­li­te­le­ri­ni art­tır­ma­ya yö­ne­lik yü­rü­tü­len ça­lış­ma­lar kap­sa­mın­da Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Ruh Sağ­lı­ğı Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Merve Ya­zı­cı ta­ra­fın­dan eği­tim ger­çek­leş­ti­ril­di.

Otizm aile­le­ri­ne yö­ne­lik ger­çek­leş­ti­ri­len eği­tim­ler­de ebe­veyn­le­re başta er­gen­lik olmak üzere dav­ra­nış yö­ne­ti­mi, dav­ra­nış prob­lem­le­ri ve başa çıkma st­ra­te­ji­le­ri, ayrık de­ne­me­ler­le öğ­re­tim, öz bakım be­ce­ri­le­ri, ile­ti­şim be­ce­ri­le­ri, ser­best zaman et­kin­lik­le­ri, otizm­li ço­cuk­la­ra yeni be­ce­ri ve dav­ra­nış ka­zan­dır­ma ko­nu­la­rın­da eği­tim­ler ve­ril­di. Eği­tim so­nun­da ise aile­le­rin merak et­ti­ği so­ru­la­ra cevap ve­ri­le­rek ya­şa­dık­la­rı so­run­lar kar­şı­sın­da nasıl dav­ran­ma­la­rı ge­rek­ti­ği an­la­tıl­dı.
Rize İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Mus­ta­fa Tepe, yap­tı­ğı açık­la­ma­da, "Otiz­min gü­nü­müz­de bi­li­nen tek te­da­vi­si erken tanı ve sü­rek­li yoğun eği­tim­dir. Erken tanı ve doğru bir eği­tim ile yoğun ola­rak eği­tim alan ço­cuk­la­rın yak­la­şık %50'sinde otiz­min be­lir­ti­le­ri kont­rol al­tı­na alı­na­bil­mek­te ve ge­li­şim sağ­la­na­bil­mek­te­dir." dedi.
Tepe, "Mü­dür­lü­ğü­müz­ce otizm­li birey sa­yı­sı­nın her geçen gün art­ma­sı ne­de­niy­le otizm ta­nı­sı almış bi­rey­le­re sahip aile­le­re, bu bi­rey­le­rin artan ih­ti­yaç­la­rı­na ve ta­lep­le­ri­ne yö­ne­lik ça­lış­ma­lar ya­pı­lı­yor. Bu kap­sam­da ili­miz­de üstün gay­ret­le hiz­met veren Rize Otizm­le Mü­ca­de­le ve Eği­tim Der­ne­ği ile aile eği­tim­le­ri ger­çek­leş­ti­ri­yo­ruz.

Otizm ile mü­ca­de­le­de aile­nin rolü çok bü­yük­tür. Ço­cu­ğa ve­ri­len eği­tim ve uy­gu­la­nan yön­tem­le­rin de­vam­lı­lı­ğı­nı sağ­la­mak, ço­cu­ğun edin­di­ği be­ce­ri­le­rin ge­nel­le­ye­bi­lir ol­ma­sı­na kat­kı­da bu­lun­mak aile­nin iş bir­li­ği ve öz­ve­ri­li ça­lış­ma­la­rıy­la müm­kün­dür. Hem der­ne­ği­mi­zi hem de eği­tim­le­ri ger­çek­leş­ti­ren he­kim­le­ri­mi­ze te­şek­kür edi­yo­rum." diye be­lirt­ti.
ROMED Baş­kan Ve­ki­li Mu­kad­des Usta ise, "Aile eği­tim­le­ri­nin tüm otizm­li aile­le­ri­miz için bir şans ol­du­ğu­nu dü­şü­nü­yo­ruz.

Otiz­min eği­tim ve te­da­vi­sin­de dik­kat edil­me­si ge­re­ken en önem­li unsur eği­ti­me aile­nin ka­tı­lı­mı­nı sağ­la­mak­tır. İli­miz­de­ki otizm­li aile­le­re yö­ne­lik yap­mış ol­du­ğu­muz ça­lış­ma­la­ra des­tek veren kurum ve ku­ru­luş­la­rı­mı­za te­şek­kür edi­yo­ruz" diye ko­nuş­tu.
Prog­ram so­nun­da ROMED Baş­kan Ve­ki­li Mu­kad­des Usta atöl­ye­le­rin­de otizm­li ço­cuk­lar ta­ra­fın­dan ya­pı­lan tab­lo­yu su­nu­mu ger­çek­leş­ti­ren Uzm. Dr. Merve Ya­zı­cı'ya tak­dim etti.


Ha­ber-Fo­to: Mus­ta­fa SAKLI