Çiftçi Eğitim Programları Başladı

Çiftçi Eğitim Programları Başladı

İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Tarım Hay­van­cı­lık Gıda Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi ile Si­liv­ri İlçe Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü, ta­rım­la uğ­ra­şan çift­çi­le­rin bi­lim­sel ola­rak des­tek­len­me­si ve ve­rim­le­ri­nin art­tı­rıl­ma­sı ama­cıy­la "Çift­çi Eği­tim Prog­ra­mı" kap­sa­mın­da eği­tim­ler ver­me­ye baş­la­dı. Prog­ra­mın ilki Si­liv­ri'nin Akö­ren Ma­hal­le­sin­de, ilçe pro­to­ko­lü­nün de ka­tıl­dı­ğı tö­ren­le baş­la­dı. Tö­re­nin ar­dın­dan ilk eği­tim prog­ra­mı ger­çek­leş­ti. ‘'Süt Sı­ğır­la­rı­nın Bes­len­me­si ve Döl Ve­ri­mi" ko­nu­lu eği­tim prog­ra­mı­na çift­çi­ler yoğun ka­tı­lım gös­ter­di.

Çift­çi Eği­tim Prog­ra­mı açı­lış tö­re­nin­de ko­nuş­ma yapan İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Rek­tö­rü Prof.Dr.H.Tamer Do­dur­ka tarım ve hay­van­cı­lı­ğın Tür­ki­ye eko­no­mi­si­ne olan öne­mi­ne de­ği­ne­rek şun­la­rı söy­le­di: ‘'Tarım ve hay­van­cı­lık Tür­ki­ye eko­no­mi­si açı­sın­dan önem­li bir et­kin­lik­tir. İstih­dam alanı ol­ma­sı, temel besin mad­de­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­sı ve sa­na­yi sek­tö­rü­ne ham madde sağ­la­ma­sı ba­kı­mın­dan tarım ve hay­van­cı­lık ül­ke­miz eko­no­mi­si­nin temel sek­tör­le­rin­den­dir. Özel­lik­le Co­vid-19 pan­de­mi­siy­le yeni dünya dü­ze­ni­ne ge­çil­di. Bu düzen içe­ri­sin­de ise sağ­lık­lı gı­da­ya ulaş­ma­nın ve sağ­lık­lı çev­re­de ya­şa­ma­nın kıy­me­ti daha iyi an­la­şıl­dı. Ta­rım­sal alan­la­rın gün­den güne be­to­na yenik düş­me­si ve biz­le­ri bek­le­yen yeni sal­gın­lar ne­de­niy­le tarım sek­tö­rü daha fazla st­ra­te­jik hale geldi. Sek­tö­rün güç­len­me­si için ise ürün­ler­de katma de­ğe­rin art­tı­rı­la­bil­me­si ve har­ca­nan eme­ğin azal­tı­la­bil­me­si büyük önem ta­şı­yor. Ta­rı­mın sür­dü­rü­le­bi­lir ol­ma­sı için kar­lı­lık esas­tır, bu ne­den­le çift­çi­miz katma de­ğe­ri yük­sek ürün­le­ri ta­nı­ma­lı ve ter­cih et­me­li­dir. Bu tarz ürün­le­rin bölge ik­li­mi ve top­rak ya­pı­sı­na uy­gun­lu­ğu araş­tı­rı­lıp çift­çi­ye öncü olun­ma­lı­dır. Üni­ver­si­te­mi­zin Tarım Hay­van­cı­lık ve Gıda Uy­gu­la­ma, Tek­no­lo­ji ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi, özel­lik­le bu alan­lar­da uy­gu­la­ma, araş­tır­ma ve eği­tim ça­lış­ma­la­rı­na ağır­lık ve­re­rek ülke eko­no­mi­si­ne katkı sağ­la­ma­yı he­def­li­yor.''
Prof.Dr.H. Tamer Do­dur­ka ko­nuş­ma­sı­na şöyle devam etti: ‘'Bir­çok sek­tör için mer­kez du­ru­mun­da olan İstan­bul, aynı za­man­da geniş ve ve­rim­li tarım alan­la­rı sa­ye­sin­de ül­ke­mi­zin en önem­li tarım ken­ti­dir. Si­liv­ri'de bu met­ro­po­lün içe­ri­sin­de geniş ve ve­rim­li tarım alan­la­rı­na sahip önem­li il­çe­le­ri­miz­den biri. Bu kadar önem­li de­ğe­re sahip olan bu alan­la­rı ko­ru­ma­nın en önem­li yolu, çif­ti­mi­zin ta­rım­dan vaz geç­me­me­si, tarım ve hay­van­cı­lık­tan ge­çi­ne­bil­me­si, yani para ka­za­na­bil­me­si­dir. Bu du­ru­mu dik­ka­te ala­rak hay­van­cı­lık­ta verim ar­tı­şı­na, do­la­yı­sıy­la kar­lı­lı­ğı ar­tır­ma­ya yö­nelik ko­nu­la­rı içe­ren çift­çi eği­ti­mi prog­ra­mı­mı­zı bu tö­ren­le baş­lat­mış ol­ma­nın mut­lu­lu­ğu içe­ri­sin­de­yiz. Üni­ver­si­te­mi­zin Tarım Hay­van­cı­lık Gıda Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi'nin Si­liv­ri İlçe Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü ile iş­bir­li­ği ya­pa­rak dü­zen­le­di­ği eği­tim prog­ram­la­rı çift­çi­le­ri­mi­ze çok fay­da­lı bir hiz­met ola­cak­tır. Çift­çi­le­ri­mi­zin ya­şa­dık­la­rı sı­kın­tı­la­rı çöz­mek için eli­miz­den ge­le­ni ya­pa­ca­ğız. Çift­çi­le­ri­mi­ze yö­ne­lik Si­liv­ri'ye bağlı köy­le­ri­miz­de sık sık bu eği­tim­le­ri ya­pa­rak, ken­di­le­ri­ni bil­gi­len­dir­mek is­ti­yo­ruz'' dedi.
‘'TARIM MİLLİ VE ST­RA­TEJİK BİR ME­SE­LEDİR''
Tarım, sa­de­ce çift­çi­nin kar ede­ce­ği bir fa­ali­yet alanı de­ğil­dir. Tarım po­tan­si­ye­li­mi­zi iyi de­ğer­len­di­ri­le­bil­di­ği­miz müd­det­çe kar­nı­mı­zı do­yur­mak için dışa ba­ğım­lı olmak gibi bir teh­li­ke söz ko­nu­su olmaz. Bu ne­den­le tarım milli ve st­ra­te­jik bir me­se­le­dir diyen Prof.Dr.H.Tamer Do­dur­ka ko­nuş­ma­sı­nı şu söz­ler­le ta­mam­la­dı ‘' COVID 19 pan­de­mi­sin­de gör­dü­ğü­müz gibi, bir­çok ülke kendi va­tan­da­şı­nı dü­şü­ne­rek diğer ül­ke­le­re gıda ih­ra­ca­tı­nı dur­dur­du ve her ülke kendi im­kan­la­rı ile yo­lu­na devam etti. Dün­ya­mı­zın fark­lı pan­de­mi­le­re ve ciddi bir iklim kri­zi­ne doğru hızla iler­le­di­ği ve bun­dan ka­çın­ma­nın müm­kün de gö­rün­me­di­ği asla unu­tul­ma­ma­lı­dır. Bu ne­den­le çift­çi­miz ve köy­lü­müz, ne kadar önem­li bir iş yap­tık­la­rı­nı iyi bil­me­li­dir­ler'' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
‘'EĞİTİM PROG­RAM­LA­RI­MIZ HIZ KES­ME­DEN DEVAM EDECEK''
Tarım Hay­van­cı­lık Gıda Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi Mü­dü­rü Prof. Dr. Ömer Çetin ise prog­ram­la il­gi­li şu bil­gi­le­ri verdi; ‘' Çift­çi­le­ri­mi­ze yö­ne­lik baş­lat­tı­ğı­mız eği­tim prog­ra­mı­mı­zın il­ki­ni Si­liv­ri'de hay­van­cı­lı­ğın yoğun ola­rak ya­pıl­dı­ğı Akö­ren kö­yün­de ger­çek­leş­tir­dik. Eği­ti­mi­mi­zi "Süt Sı­ğır­la­rı­nın Bes­len­me­si ve Döl Ve­ri­mi" ko­nu­su üze­ri­ne yap­tık. Üç saate yakın devam eden eği­ti­me civar köy­ler­den pek çok ye­tiş­ti­ri­ci ka­tı­lım sağ­la­mış ve hay­van bes­le­me ve döl ve­ri­mi ile il­gi­li bir­çok so­ru­lar sor­muş­lar­dır. Eği­ti­me ka­tı­lan tüm ka­tı­lım­cı­lar mem­nu­ni­yet­le­ri­ni dile ge­ti­re­rek bir son­ra­ki eği­ti­min yakın bir ge­le­cek­te iş­let­me­le­rin­de yük­sek oran­da bu­za­ğı ölüm­le­ri­ne sebep olan has­ta­lık­lar ko­nu­sun­da ol­ma­sı­nı da be­lirt­miş­ler­dir. Üni­ver­si­te­miz Tarım Hay­van­cı­lık Gıda Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi ön­cü­lü­ğün­de Si­liv­ri İlçe Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü ile il­çe­miz­de ta­rım­la uğ­ra­şan çift­çi­le­ri­mi­zin bi­lim­sel ola­rak des­tek­len­me­si ama­cıy­la "Çift­çi Eği­tim Prog­ra­mı" kap­sa­mın­da dü­zen­le­necek eği­tim­le­ri­miz hız kes­me­den devam ede­cek­tir.''

Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen