KURU VE YAŞ TÜKETİLEN ENERJİ DEPOSU HURMA İÇİN JAPONYADA BİLİMSEL ÇALIŞMA

Güncel Haberler 27.12.2021 09:36:08 0
KURU VE YAŞ TÜKETİLEN ENERJİ DEPOSU HURMA İÇİN JAPONYADA BİLİMSEL ÇALIŞMA

Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de bolca ye­ti­şen ve ge­nel­lik­le ye­tiş­ti­ği ilin adıy­la anı­lan Hurma için Japon bilim in­san­la­rı ta­ra­fın­dan Co­vid-19 hak­kın­da se­vin­di­ri­ci bir ça­lış­ma ya­pıl­dı­ğı açık­lan­dı.

Doğu Ka­ra­de­niz'deki yer­le­şim yer­le­rin­den Trab­zon, Rize ve Art­vin'de ana­va­ta­nı Gür­cis­tan'ın Batum şeh­rin­den ge­ti­ri­le­rek ye­tiş­ti­ril­di­ği söy­le­nen Hur­ma­nın şifa kay­na­ğı ol­du­ğu ve Ja­pon­ya'da ya­pı­lan araş­tır­ma­da Co­vid-19 'a iyi gel­di­ği ko­nu­sun­da ça­lış­ma ya­pıl­dı­ğı sos­yal med­ya­da ya­zıl­dı Japon bilim in­san­la­rı­nın yap­tı­ğı ça­lış­ma­da, Rize hur­ma­sın­dan elde edi­len bir mad­de­nin Co­vid-19'a ya­ka­lan­ma ih­ti­ma­li­ni dü­şür­dü­ğü be­lir­len­di.
Dün­ya­da 2 yıl­dır bin­ler­ce in­sa­nın ölü­mü­ne sebep olan Co­vid-19 vi­rü­sü­ne karşı aşı ve ilaç ge­liş­tir­me ça­lış­ma­la­rı dünya ge­ne­lin­de sü­rer­ken, Japon bilim in­san­la­rı vi­rüs­le mü­ca­de­le­de umut ola­bi­lecek bir bi­lim­sel ça­lış­ma­ya imza attı.
Ja­pon­ya'daki Nara Tıp Üni­ver­si­te­si'nde ya­pı­lan araş­tır­ma­lar­da Hurma dan elde edi­len tanen mad­de­si­nin Co­vid-19'un en­fek­te olma veya ciddi semp­tom­lar ge­liş­tir­me ih­ti­ma­li­ni dü­şür­dü­ğü­nü or­ta­ya koydu.
So­nuç­la­rı İngil­te­re'deki 8 Ara­lık 2021 ta­rih­li Sci­en­ti­fic Re­ports der­gi­si­nin di­ji­tal ver­si­yo­nun­da ya­yın­la­nan ça­lış­ma kap­sa­mın­da hams­ter­la­rın ağız boş­lu­ğu­na Hurma dan elde edi­len tanen mad­de­si içe­ren bir bi­le­şi­ği uy­gu­la­yan araş­tır­ma­cı­lar, mad­de­yi al­ma­yan hams­ter­la­rın ak­ci­ğer­le­rin­de 3 gün için­de yük­sek oran­da viral yük ve za­tür­re be­lir­ti­si tes­pit etti.
Rize Hur­ma­sın­dan elde edi­len tanen bi­le­şi­ği en­jek­te edi­len hams­ter­la­rın ak­ci­ğer­le­rin­de ise düşük viral yo­ğun­luk göz­le­nir­ken, verem be­lir­ti­si­ne rast­lan­ma­dı.
Risk Azalıyor
Hurma dan elde edi­len tanen mad­de­si ve­ri­len hams­ter­la­rı 30 da­ki­ka bo­yun­ca Co­vid-19 vi­rü­sü ta­şı­yan hams­ter­lar­la aynı ka­fe­se koyan uz­man­lar, 1 haf­ta­nın ar­dın­dan ya­pı­lan test­ler­de mad­de­yi alan hams­ter­la­rın ci­ğer­le­rin­de vi­rü­se rast­la­ma­dı. Bul­gu­la­rın de­ney­de kul­la­nı­lan bi­le­şi­ğin Co­vid-19'dan en­fek­te olma veya şid­det­li semp­tom­lar ge­liş­tir­me ih­ti­ma­li­ni dü­şür­dü­ğü­nü or­ta­ya koy­du­ğu­nu be­lir­ten uz­man­lar, buna rağ­men in­san­lar üze­rin­de­ki kli­nik test­le­rin önem ta­şı­dı­ğı­nın ve daha fazla de­ne­ye ih­ti­yaç ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizdi.
Vi­ta­min kay­na­ğı, so­yu­la­rak ku­ru­tu­lu­yor
Tür­ki­ye'ye Batum'dan gelen ül­ke­miz­de 'cen­net hur­ma­sı' ola­rak da bi­li­nen mey­ve­nin içer­di­ği zen­gin A, C, B1, B2 ve B3 vi­ta­min­le­ri, kar­bon­hid­rat, fos­for, pro­te­in, kal­si­yum, demir, sod­yum, se­lü­loz, po­tas­yum ve mag­nez­yum ne­de­niy­le kalp has­ta­lık­la­rı, kan­ser gibi ciddi has­ta­lık­la­ra karşı ko­ru­yu­cu etki gös­ter­di­ği be­lir­ti­li­yor. So­yu­lup ku­ru­tul­duk­tan sonra uzun süre da­ya­nık­lı olan Rize Hur­ma­sı özel­lik­le kış gün­le­rin­de çok ara­nı­lan bir meyve oldu. Bit­ki­ler­den elde edi­len açık sa­rı-kah­ve­ren­gi toz, pul ya da sün­ger­si kütle ha­linde­ki bi­çim­siz mad­de­ler olan ta­nen­ler ise bit­ki­le­rin kök, odun, kabuk, yap­rak ve mey­ve­le­rin­de bu­lu­nu­yor.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °