"İhracat seferberliğinin tam zamanı"

ASD Başkanı Zeki Sarıbekir:

"İhracat seferberliğinin tam zamanı"

Am­ba­laj Sa­na­yi­ci­le­ri Der­ne­ği (ASD) Baş­ka­nı Zeki Sa­rı­be­kir, sek­tö­rün bu yılın ilk 10 ayın­da 5,3 mil­yar dolar ih­ra­cat ger­çek­leş­tir­di­ği­ni açık­la­dı. Zeki Sa­rı­be­kir, "Mev­cut dö­nem­de dün­ya­da ya­şa­nan kur enf­las­yo­nu üre­ti­ci­le­re sı­kın­tı ya­şat­sa da ih­ra­ca­ta daha fazla ağır­lık ver­me­li­yiz ve ham mad­de­ye ya­tı­rım yap­ma­lı­yız" dedi.

2021'in ilk 10 ayın­da 2,5 mil­yon ton ve 5 mil­yar 300 mil­yon dolar ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ren am­ba­laj sek­tö­rü ekim sonu iti­ba­riy­le 2,3 mil­yar dolar dış ti­ca­ret faz­la­sı verdi. Sek­tö­rün çatı STK'si Am­ba­laj Sa­na­yi­ci­le­ri Der­ne­ği (ASD), 2021 yı­lı­nı de­ğer­len­dir­di. ASD Baş­ka­nı Zeki Sa­rı­be­kir, pan­de­mi ile bir­lik­te kişi başı am­ba­laj tü­ke­ti­mi­nin art­tı­ğı­nı ifade etti. Am­ba­la­jın ürün top­lam ma­li­ye­ti içe­ri­sin­de­ki pa­yı­nın ise yüzde 3 ile yüzde 5 ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı söy­le­di.
"HAM MAD­DE­YE YA­TI­RIM YAP­MA­LI­YIZ"
Kur­lar­da­ki dal­ga­lan­ma­la­rın dö­viz­le alıp TL ile satan üre­ti­ci­le­ri zora sok­tu­ğu­nu söy­le­yen Zeki Sa­rı­be­kir, "Dün­ya­da­ki ham madde enf­las­yo­nu ve kur dal­ga­lan­ma­la­rı biz­le­re prob­lem ya­şa­tı­yor. İç pi­ya­sa­ya üre­tim yapıp sı­kın­tı ya­şa­yan­la­ra hep 'ih­ra­cat, ih­ra­cat, ih­ra­cat' dedim. Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın da ka­rar­lı bir şe­kil­de bu ifa­de­le­ri kul­lan­ma­sın­dan do­la­yı mut­lu­yum. Şir­ket­le­ri­miz ile­ri­ye gi­de­cek­se ih­ra­cat­la gi­de­bi­lir. Artık ham mad­de­ye ya­tı­rım yap­ma­mız ge­re­ki­yor. Yaz ay­la­rın­da 9 li­ra­lık dolar ku­ruy­la sat­tı­ğı­mız ürü­nün pa­ra­sı­nı tah­sil edi­yo­ruz, tah­sil et­ti­ği­miz gün ham madde fi­ya­tı art­ma­sa bile 1.000 ton sat­tıy­san ye­ri­ne 500 kilo ko­ya­bi­li­yor­sun. İşlet­me ser­ma­ye­le­ri eridi.
Dö­viz­le alıp TL ile sat­mak en büyük sı­kın­tı­lar­dan biri ha­li­ne geldi." dedi.
"AM­BA­LAJ MALİYETİ AR­TIR­MAZ"
Pan­de­mi sü­re­ciy­le bir­lik­te am­ba­laj tü­ke­ti­min­de hızlı bir artış ya­şan­dı­ğı­na vurgu yapan ASD Baş­ka­nı Zeki Sa­rı­be­kir, "Aynı dö­nem­de ca­te­ring ta­ra­fın­da ve otel-res­to­ran ürün­le­ri­nin am­ba­laj­la­rın­da düşüş ya­şan­dı. 2021 için bu ürün­le­rin den­ge­ye otur­du­ğu yıl di­ye­bi­li­riz. Yavaş yavaş tu­riz­min açı­lıp, yeme içme sek­tö­rü­nün hiz­met ver­me­si so­nu­cun­da am­ba­laj üre­ten fir­ma­la­rın kar­lı­lı­ğın­da da artış oldu. Pan­de­mi ön­ce­si­ne göre am­ba­laj sek­tö­rü­ne talep daha da art­mış du­rum­da. Am­ba­laj hij­yen sağ­lı­yor. E-ti­ca­ret am­ba­laj­sız yü­rü­mü­yor. Bu kap­sam­da am­ba­la­jın, ma­li­yet an­la­mın­da bir ürü­nün yüzde 3 ila 5'ini geç­me­ye­ce­ği­ni ye­ni­den ha­tır­lat­mak­ta fayda var." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Ha­ber-Fo­to: İlayda TÜR­KOĞ­LU