"Türkiye, Avrupa'nın üretim üssü olacak"

Güncel Haberler 28.12.2021 09:20:57 0

Genç TİM Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Çev­kur Ma­den­ci­lik Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Mus­ta­fa Sel­çuk Çevik, "Tüm em­ti­alar­da Çin'le ya­rı­şır du­rum­da­yız. Ül­ke­miz­de­ki ener­ji ma­li­yet­le­ri Çin'den daha düşük se­vi­ye­de. Üre­tim ve ih­ra­cat odak­lı eko­no­mi mo­de­li­ni devam et­ti­re­bi­lir­sek Tür­ki­ye önü­müz­de­ki dö­nem­de Av­ru­pa'nın üre­tim üssü olur" dedi.

Üre­tim ve ih­ra­cat odak­lı yeni eko­no­mik model gün­dem­de­ki ye­ri­ni ko­ru­yor. İhra­cat­çı sek­tör­le­rin tem­sil­ci­le­ri, doğru adım­la­rın atıl­ma­sı ha­lin­de Tür­ki­ye'nin önü­müz­de­ki dö­nem­de sıç­ra­ma ya­şa­ya­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yor. Genç TİM Baş­kan Yar­dım­cı­sı ve Çev­kur Ma­den­ci­lik Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Mus­ta­fa Sel­çuk Çevik'e göre Tür­ki­ye tüm em­ti­alar­da Çin'le ya­rı­şır ko­num­da ol­ma­sı çok ciddi avan­taj­la­rı be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor.
"AV­RU­PA'NIN ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİRİZ"

Çin'deki üre­tim ma­li­yet­le­ri­nin Tür­ki­ye'ye göre yük­sek ol­du­ğu­nu vur­gu­la­yan Mus­ta­fa Sel­çuk Çevik, ko­nuy­la il­gi­li şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı: "İhra­cat­ta şu anda dün­ya­da çok avan­taj­lı du­rum­da­yız ve bu fır­sa­tı iyi kul­lan­ma­mız ge­re­ki­yor. Çin yük­sek kur eko­no­mi mo­de­li­ni uzun yıl­lar devam et­ti­re­rek çok ciddi bir var­lı­ğa ulaş­tı. Elin­de­ki dolar re­zer­vi çok yük­sek ra­kam­lar­da. Yen kar­şı­sın­da do­la­rı güçlü tu­tu­yor­lar ki yük­sek kur, düşük iş­çi­lik ya­ka­la­na­bil­sin ve üre­tim ka­pa­si­te­si art­sın. Tüm em­ti­alar­da ya­rı­şır du­rum­da­yız. Çin'deki üre­tim ve ener­ji ma­li­yet­le­ri çok arttı. Tür­ki­ye'de bu kadar büyük bir yük­se­liş söz ko­nu­su değil. Çin'de kö­mür­den elekt­rik üre­ti­mi yak­la­şık yüzde 80'lerde. Av­ru­pa Yeşil Mu­ta­ba­ka­tı ile bu rakam 2030, 2040 gibi ya­rı­ya dü­şecek. Bunun ye­ri­ne ko­ya­ca­ğı elekt­rik fi­ya­tı ar­tı­ra­cak. Ancak Tür­ki­ye'de şu anda kö­mür­den elekt­rik üre­ti­mi sa­de­ce yüzde 20. Bizim elekt­rik üre­ti­mi­mi­zin çok büyük kısmı doğal gazda ancak ge­le­cek­te nük­le­er ge­li­yor. Bu Tür­ki­ye'yi dün­ya­da bir adım öne ta­şı­ya­cak bir ge­liş­me ola­cak."
"GENÇ­LERİN İHRA­CA­TA YÖ­NEL­MESİ GEREKİYOR"
Genç TİM'in 2030 için 500 üye hedef koy­ma­sı­na rağ­men şim­di­den 527 üyeye ulaş­tı­ğı­na dik­ka­ti çeken Çevik, "Yoğun ilgi ve ka­mu­oyun­da bi­li­nir­lik bu ra­ka­ma sa­de­ce 5 ayda ulaş­ma­mı­zı sağ­la­dı. TİM Baş­ka­nı­mız İsmail Gülle bu nok­ta­da çok ze­ki­ce dav­ran­dı. Baş­ka­nı­mı­zın viz­yo­nu bu­ra­da çok iyiy­di. İhra­cat­çı­la­rın fir­ma­la­rın çoğu 40-50 yaş­la­rı­nın üze­rin­de­ler. 50 ya­şın­da­ki bi­ri­si ken­di­ni ge­liş­tir­mi­yor­sa tek­no­lo­ji­yi ya­ka­la­ya­mı­yor, geri ka­lı­yor. Genç TİM'deki 18 ile 40 yaş arası bi­rey­ler tek­no­lo­ji­yi, pa­za­rı çok iyi ana­liz ede­bi­lecek web si­te­le­ri­ni, tek­no­lo­jik ci­haz­la­rı çok iyi kul­la­na­bi­li­yor. Di­ji­tal dün­ya­da daha aktif ola­bi­li­yor­lar. Türk in­sa­nı pra­tik­tir. Çok çabuk öğ­re­nir. Özel­lik­le genç­le­ri­miz dün­ya­ya çok hızlı en­teg­re ola­bi­li­yor. Yeni nes­lin mut­la­ka ih­ra­ca­ta gir­me­si ge­re­ki­yor." dedi.
"TEC­RÜ­BE­DEN YA­RAR­LA­NIP YENİLİĞE AÇIK OL­MA­LI­YIZ"
İhra­cat­ta katma de­ğe­re odak­lan­ma­nın kri­tik öneme sahip ol­du­ğu­nu söy­le­yen Mus­ta­fa Sel­çuk Çevik şöyle devam etti: "Di­ji­tal­leş­me, pa­zar­la­ma, en­düst­ri 4.0 bun­la­rın hep­si­nin ön­ce­li­ği­miz ol­du­ğu­nu söy­le­mek­le be­ra­ber ih­ra­cat yapan, katma de­ğe­ri yük­sek sek­tör­ler örnek alı­na­rak katma de­ğe­ri düşük sek­tör­le­ri nasıl yük­sel­te­bi­li­riz ça­lış­ma­sı içe­ri­sin­de­yiz. Di­ji­tal­leş­me bu­ra­da çok önem­li. Tec­rü­be­den ya­rar­la­nıp ye­ni­li­ğe de açık ol­ma­lı­yız. Bunu da dün­ya­da de­nen­me­miş şey­le­ri de­ne­ye­rek ya­ka­la­ya­ca­ğız.
Tür­ki­ye ile Ame­ri­ka ara­sın­da nasıl iş ya­pa­bi­li­rim, bunu ancak ben­den ön­ce­ki ku­şak­la­rın ek­sik­le­ri­ni gö­re­rek, nasıl ya­pıl­dı­ğı­nı öğ­re­ne­rek ya­pa­bi­lir­si­niz. Biz kuşak ay­rı­mı yap­mı­yo­ruz ancak biz­den ön­ce­ki ku­şak­la­rı in­ce­le­ye­rek, ora­da­ki tec­rü­be­yi ala­rak ye­ni­li­ği dü­şün­me­miz ge­re­ki­yor.
TİM'in bün­ye­sin­de Türk ürün­le­ri­ni ta­nı­ta­ca­ğı­mız, Türk ih­ra­cat­çı­sı­nın ürün­le­ri­ni kolay ta­nı­ta­bi­le­ce­ği, yurt­dı­şı alı­cı­sı­nın da Türk ürün­le­ri­ne kolay ula­şa­bi­le­ce­ği bir sis­tem oluş­tur­mak is­ti­yo­ruz. Bu­ra­da TİM ola­rak kar amacı güt­me­ye­ce­ği­miz için ve bütün ih­ra­cat­çı­la­rı­mı­zı bir anda üye ya­pa­bi­le­ce­ği­miz için TİM'in de bu­ra­da bir güç ola­rak ga­ran­ti ola­ca­ğın­dan do­la­yı bu sis­tem bana göre çok hızlı bir şe­kil­de iler­le­me kay­de­decek.'


Ha­ber-Fo­to: İlayda Tür­koğ­lu


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °