NİYAZİ AMCA DEDESİNİN İSTİKLAL MADALYASINI GURURLA TAŞIYOR

Güncel Haberler 28.12.2021 09:24:22 0
NİYAZİ AMCA DEDESİNİN İSTİKLAL MADALYASINI GURURLA TAŞIYOR

Milli Mü­ca­de­le sı­ra­sın­da ta­ri­he, Ri­ze­li Milis Bin­ba­şı Ha­cı­oğ­lu Hafız Meh­met Ragıp bey ola­rak geçen ve ta­rih­çi yazar İbra­him Balcı ta­ra­fın­dan ta­ri­hi ki­şi­ler ola­rak 2018 yı­lın­da ha­ya­tı ki­tap­laş­tı­rı­lan, Milis Bin­ba­şı Ha­cı­oğ­lu Hafız Meh­met Ragıp Yıl­dı­rım Bey'in to­ru­nu, Ça­ye­li Bü­yük­köy'lu hacı Ni­ya­zi Yıl­dı­rım (83) 'a, 2017 yı­lın­da Genel Kur­may Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ve­ri­len de­de­si­nin is­tik­lal ma­dal­ya­sı­nı büyük bir gu­rur­la ta­şı­yor.

Milli mü­ca­de­le es­na­sın­da ic­ra-i fa­ali­yet­le­riy­le büyük bir za­fe­ri ka­za­nıp, ulu­su­mu­za ar­ma­ğan eden Gazı Mus­ta­fa Kemal Ata­türk ve kah­ra­man silah ar­ka­daş­la­rı sa­ye­sin­de elde et­ti­ği İstik­lal ma­dal­ya­sı­nı ne­sil­den ne­si­le bugün mem­le­ke­ti Rize'de ya­şa­yan to­ru­nu hacı Ni­ya­zı Yıl­dı­rım ta­ra­fın­dan ta­şı­nan İstik­lal Ma­dal­ya­sı ka­zan­mış olan, Milis Bin­ba­şı Ha­cı­oğ­lu Hafız Meh­met Ragıp beyin ha­ya­tı­na yö­ne­lik kah­ra­man­lık ha­tı­ra­la­rı­nı ga­ze­te­ci yazar B. Ali Ka­val­cı'ya açık­la­yan gönül in­sa­nı Hacı Ni­ya­zi YIL­DI­RIM, "Dedem Ha­cı­oğ­lu Hafız Meh­met Ragıp Yıl­dı­rım bey, aklın ve man­tı­ğın kabul ede­me­ye­ce­ği kadar bir­çok iş­le­ri ba­şar­mış­tır. Örnek ola­rak, bü­yük­le­ri­miz ta­ra­fın­dan biz­le­re nak­le­di­len, Kur­tu­luş sa­va­şın­da de­de­min ba­ba­sı İslam Yıl­dı­rım Rize'de eski ta­bir­le Rize'nin kolcu ba­şıy­dı (Em­ni­yet­ten so­rum­lu­su) yar­dım­cı­sı da, yine Ça­ye­li Ar­mut­lu kö­yün­den Meh­met Yıl­dı­rım'ın ba­ba­sı Davut Yıl­dı­rım'dı.
Şu anda da Da­vu­toğ­lu Meh­met Yıl­dı­rım'ın ha­yat­ta ki tek oğlu Ziya Yıl­dı­rım'dır.
Hal­kın söy­le­yiş­le­ri­ne göre İstan­bul işgal edil­di­ği andan iti­ba­ren her akşam el­bi­se­le­ri­ni çı­ka­rıp boy­nu­na bağ­lar, bo­ğa­zın bir ya­ka­sın­dan diğer ya­ka­sı Üs­kü­dar ta­ra­fı­na ge­çe­rek sa­va­şı yö­ne­tir­di.
İşgal kuv­ve­ti düş­man­la­rın İstan­bul Çem­ber­li­taş'ta sak­la­dık­la­rı savaş mal­ze­me­le­ri­ni yer al­tın­da tünel ka­za­rak ar­ka­daş­la­rı­nın des­tek­le­riy­le Ana­do­lu'ya gön­de­rir­ler­miş. Ve düş­man ge­mi­le­rin­den bo­ğa­za demir atmış bir savaş ge­mi­si­nin to­pu­nu las­tik botla ar­ka­daş­la­rıy­la bir araya ge­le­rek Sa­kar­ya Mey­dan mu­ha­re­be­si­ne gön­der­miş­ler­dir.
De­de­min ma­dal­ya­sı rah­met­li esnaf babam Meh­met Ragıp Yıl­dı­rım'a ve­ril­miş­ti.
1935'de dedem vefat etti. Ondan sonra 1978'e kadar babam bu ma­dal­ya­yı ta­şı­dı ba­ba­mın ve­fa­tın­dan sonra yasa ge­re­ği, 2017 yı­lın­dan iti­ba­ren resmi ola­rak Türk Si­lah­la­rı Kuv­vet­le­ri ta­ra­fın­dan ta­şı­mak üzere, De­de­min Bel­ge­li İstik­lal Ma­dal­ya­sı­nı dev­le­ti­miz şah­sı­ma tes­lim et­miş­tir. Büyük gurur ve onur­la bu ma­dal­ya­yı ta­şı­ma­yı Allah'ım bana da nasip etmiş oldu. Bugün her alan­da çok güçlü olan cen­net ül­ke­mi­ze Allah bir daha düş­man eli değ­dir­me­sin in­şal­lah." dedi.
Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti İstik­lal Ma­dal­ya­sı sa­hi­bi De­de­si Hafız Meh­met Ragıp Yıl­dı­rım ile il­gi­yi ken­di­si­ne geç­miş­ten nak­le­di­len ha­tı­ra­la­rı an­la­tan, gönül in­sa­nı Hacı Ni­ya­zi YIL­DI­RIM; "En üzül­dü­ğüm konu, milli ve ma­ne­vi ola­rak ye­tiş­miş ve ta­ri­he büyük bir kah­ra­man geç­miş olan de­de­mi sağ ola­rak gör­mek bana nasip ol­ma­dı. De­de­min ve­fa­tın­dan 5 yıl sonra dün­ya­ya gel­mi­şim böyle bir önem­li ma­dal­ya­ya sahip de­de­mi gö­re­me­mek için­de yanan bir uh­de­dir. De­de­min ha­ya­tıy­la il­gi­li çok önem­li bil­gi­le­re sa­hi­bim­dir. Bir akşam İstan­bul Be­şik­taş'ta işgal kuv­vet­le­ri büyük bir çadır kur­muş­lar­dı. Sözde za­fer­le­ri­ni kut­la­mak üzere çok sa­yı­da içki içe­rek ka­zan­dık diye alem ve çir­kin­lik­ler yap­ma­ya baş­la­dı­lar. Bunu gören Bin­ba­şı hafız Meh­met Ragıp Yıl­dı­rım dedem büyük ip ha­lat­la­rıy­la ça­dır­la­rı­nın et­ra­fı­nı çe­vi­re­rek ve deniz kı­yın­da mo­tor­la­ra bağ­la­ya­rak 300 ki­şi­ye yakın iş­gal­ci­yi bo­ğa­zın serin su­la­rı­na gömdü. Bunu bana an­la­tan kö­yüm­de, soğuk Meh­met Demir la­ka­bı ile ta­nı­nan ada­mın to­ru­nu bugün ha­yat­ta olup An­ka­ra 'da ya­şa­yan Turan Demir bey­dir. Bu an­lat­tık­la­rı­mın ve Milis Bin­ba­şı ola­rak ha­ya­tı­nı ki­tap­laş­tı­ran ta­rih­çi İbra­him Balcı ho­ca­mız­dan yaz­dık­la­rı­nın hiç bi­ri­si ri­va­yet ol­ma­yıp bi­re­bir ger­çek­tir. Deden Bin­ba­şı hafız Meh­met Ragıp beyin iki tane önem­li özel­li­ği de an­la­tı­lır. 10 metre me­sa­fe­den bı­ça­ğın ağı­zı­na mermi atar­dı bı­ça­ğın ağı­zın­da ya­rı­lan kur­şun gümüş ve altın tar­tan özel te­ra­zi­de tar­tı­lır biri ağır gelse onu vur­muş ola­rak kabul et­mez­di. Bir başka gücü sır­tüs­tü ağaca sa­rı­la­rak ağaç­la­rın en son nok­ta­sı­na çıkma özel­li­ği vardı. Büyük bir milis kah­ra­man ola­rak ver­miş ol­du­ğu bu mü­ca­de­le es­na­sın­da ya­ra­lan­dı ve aka­bin­de has­ta­lan­dı ve 55 ya­şı­na gel­me­den hak­kın rah­me­ti­ne ka­vuş­tu. Ha­fız­lı­ğı­nı 6 ayda ta­mam­la­mış se­si­nin gü­zel­li­ği ile Ku­ra­nı ke­ri­mi bül­bül gibi okur­muş. Ku­ra­nı ke­ri­mi okuma kı­ra­ati din­le­yen her­ke­si çok et­ki­le­nir­miş. Kur­tu­luş sa­va­şı baş­la­dı­ğı zaman ba­ba­sı İslam Yıl­dı­rım oğ­lu­nu hafız et­tik­ten sonra İstan­bul'a gön­de­rip, İstan­bul'un kur­tu­luş sa­va­şı­na mutla­ka ka­tıl­ma­lı­sın is­te­ye­rek, du­ala­rım her zaman se­nin­le­dir. Git oğlum İstan­bul'da iş­gal­ci kuv­vet­le­re ar­ka­daş­la­rın­la bir­lik­te ders ve­re­ce­ğin ba­şa­rı­la­rın­la ile­ri­de ta­ri­he Bu­ra­da elde etmiş ol­du­ğu ba­şa­rı so­nu­cun­da o zaman ki TBMM ka­ra­rı ileri is­tik­lal ma­dal­ya­sı ka­zan­ma­yı hak etti. TBMM ta­ra­fın­dan milli kah­ra­man ola­rak ilan edil­di." şek­lin­de an­lat­tı.


Rö­por­taj-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °