RTEÜ'DE NESLİ TEHLİKE ALTINDA OLAN BALIKLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

RTEÜ

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ) Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si Dekan Yar­dım­cı­sı Doç. Dr. Cü­neyt Kaya ile Arş. Gör. Dr. Mü­nev­ver Oral Bat­man bant­lı çöpçü ba­lı­ğı­nı ko­ru­ma ve nesli teh­li­ke al­tın­da olan tür­le­re yö­ne­lik far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı­na baş­la­dı.

Dün­ya­nın en çok ara­nan 10 balık tü­rün­den biri olan ve nes­li­nin tü­ken­di­ği­ne dair ra­por­la­ma­lar ya­pı­lan Bat­man bant­lı çöpçü ba­lı­ğı­nı (Pa­rasc­his­tu­ra chry­sic­ris­ti­nae) Sarım De­re­si ve Sason Çayı'nda ye­ni­den keş­fe­den Öğ­re­tim Ele­man­la­rı­mız tür ko­ru­ma eylem planı ve türün tam ya­yı­lış ala­nı­nın be­lir­len­me­si için ilk adımı attı.

RTEÜ Öğ­re­tim Ele­man­la­rı he­def­le­nen ça­lış­ma kap­sa­mın­da, Di­yar­ba­kır ve Bat­man il sı­nır­la­rın­da kalan ve türün ya­yı­lış alanı ile doğ­ru­dan et­ki­le­şim için­de olan Lice, Kulp ve Sason il­çe­le­ri­nin idari amir­le­ri ve sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı ile gö­rü­şe­rek lise öğ­ren­ci­le­ri ve öğ­ret­men­le­ri­ne yö­ne­lik bir­ta­kım far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı ger­çek­leş­tir­di.
Far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı­nın ana te­ma­sı­nı, Bat­man bant­lı çöpçü ba­lı­ğı­nı teh­dit eden ku­rak­lık, kaçak av araç­la­rı­nın kul­la­nı­mı, hid­ro­elekt­rik sant­ral­le­ri, evsel kir­li­lik, ka­na­li­zas­yon gir­di­le­ri, plas­tik atık­lar ve is­ti­la­cı tür­le­rin oluş­tur­du­ğu be­lir­len­miş­tir. Ak­ti­vi­te sı­ra­sın­da olum­lu geri dö­nüş­ler alı­na­rak böl­ge­nin böyle far­kın­da­lık ça­lış­ma­la­rı­na son de­re­ce ih­ti­ya­cı ol­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tır.
Böl­ge­de RTEÜ Öğ­re­tim Ele­man­la­rı­nı kabul eden Lice Kay­ma­ka­mı Mu­ham­med Ev­li­ce, Kulp Kay­ma­ka­mı Mus­ta­fa Göz­let, Sason Kay­ma­ka­mı Murat Mete, Lice İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Naif Keleş, Kulp İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Fatih Kaya, Sason İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Veysi Boz­kurt, TEMA Di­yar­ba­kır İl Tem­sil­ci­si Prof. Dr. Nec­met­tin Pi­rinç­çi­oğ­lu, TEMA Bat­man İl Tem­sil­ci­si Meh­met Tahir Altuğ, Sarım Hav­za­sı ve Çev­re­si Doğal ve Kül­tü­rel Mi­ra­sın Ko­run­ma­sı Der­ne­ği Baş­ka­nı Emin Tur­hal­lı, Di­yar­ba­kır Ba­ro­su Avu­ka­tı Ahmet İnan ve basın men­sup­la­rı pro­je­nin ba­şa­rı­ya ulaş­ma­sı için des­tek­le­ri­ni sun­muş­lar­dır.
Ül­ke­mi­zin bi­yo­çe­şit­li­li­ği­nin ko­run­ma­sı ve ge­lecek ne­sil­le­re ak­ta­rı­la­bil­me­si için RTEÜ Öğ­re­tim Ele­man­la­rı­nın ça­lış­ma­la­rı fark­lı alan­lar­da ve ko­nu­lar­da devam edecek.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı