Rize İmam-Hatip Okulu'ndan Rize Anadolu İmam-Hatip Lisesi'ne 1967 - 2020, 53 Yıllık Albümü, Kitabı Çıktı

Rize İmam-Hatip Okulu

Ta­nı­tı­mı­nın Üs­kü­dar Bağ­lar­ba­şı, Kül­tür ve Kong­re Mer­ke­zi'nde ya­pı­lan, Rize İmam-Ha­tip Okulu'ndan, Rize Ana­do­lu İmim-Ha­tip Li­se­si'ne ve Rize'deki 25 Adet, İmam-Ha­tip Okul­la­rı­nı içe­ren, 1967'deki, ku­ru­lu­şun­dan gü­nü­mü­ze kadar geçen süreç içe­ri­sin­de­ki, bütün fa­ali­yet­le­ri 758 sayfa olan kitap da yer alı­yor.

Vakıf ve Kitap Basım Ko­mis­yo­nu­nun, baş­kan­lı­ğı­nı yapan 1976-1977 me­zu­nu Sü­ley­man SAKLI (Emek­li Tarih Öğ­ret­me­ni) ko­nuy­la il­gi­li açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.

Bu ki­ta­bın içe­ri­ği­ne ba­kıl­dı­ğı zaman, sa­de­ce Rize İmam-Ha­tip Okulu'nun değil, Tür­ki­ye'de İmam-Ha­tip Okul­la­rı­nın, nasıl ku­rul­du­ğu­nu, Rize İmam-Ha­tip Okulu'nun ilk ne zaman açıl­dı­ğı­nı, bu oku­lun ilk öğ­ren­ci­le­rin­den biri olan, DP (De­mok­rat Parti) Yusuf İzzet AKÇAL'ın Rize İmam Hatip Okulu'nda oku­du­ğu­nu, Ça­ye­li İmam-Ha­tip Okulu'nu zi­ya­re­te git­ti­ğin­de, Oku­lun Mü­dü­rü Yakup KU­LOĞ­LU'na, dü­şün­ce­le­ri­ni söy­le­di­ği­ni, bu okul­la­rın açıl­ma­sın­dan çok büyük bir mem­nu­ni­yet duy­du­ğu­nu bil­dir­di.

İmam-Ha­tip Okul­la­rı'nın, Tür­ki­ye sa­tın­da ya­yıl­ma­sı için, me­da­rı if­ti­ha­rı­mız, Rize ili­mi­zin, Hem­şin il­çe­sin­den olan, za­ma­nın Milli Eği­tim Ba­ka­nı A. Tev­fik İLERİ'dir.
İmam-Ha­tip nes­li­nin, öncü ismi Mah­mut Ce­la­let­tin ÖKTEN'in ver­di­ği mü­ca­de­le, her türlü tak­di­re şa­yan­dır.
Ki­ta­bı­mız­da, Kro­no­lo­jik ola­rak İmam-Ha­tip sü­re­ci­nin nasıl baş­la­yıp ge­liş­ti­ği­ni, gü­nü­mü­ze ulaş­tı­ğı­nı gö­re­cek­si­niz. Bun­lar ki­ta­bı­mız­da en geniş şe­kil­de bel­ge­le­ri ile ya­zıl­mış­tır.
Ki­ta­bı­mız­da sa­de­ce İmam-Ha­tip Okul­la­rı'nın ya­nın­da, Rize ili­miz­de de­tay­lı şe­kil­de, bah­se­dil­miş ve ta­nı­tıl­mış­tır.
Yıl­lık arşiv ki­ta­bı­mız, Tür­ki­ye sat­hın­da İmam-Ha­tip Okul­la­rı için­de ya­zıl­mış olan­la­rın en kap­sam­lı ola­nı­dır. Ya­zı­lış ba­kı­mın­dan bir­lik­te­dir.
Böyle bir ki­ta­ba sahip çık­mak­la gurur ve he­ye­ca­nı­mız son­suz­dur.
Bu ki­ta­bın oluş­ma­sın­da­ki ça­lış­mam 8 yıl­lık bir fa­ali­ye­ti­mi kap­sa­mak­ta­dır. Rize İmam-Ha­tip Oku­lu­mu­zun mü­dür­lü­ğü­nü yap­mış olan Ça­ye­li-Ma­den­li Be­le­di­ye­si'nde Baş­kan­lık­ta yap­mış olan Mus­ta­fa OKUR, ho­ca­mız A4 bü­yük­lü­ğün­de 850 yap­rak­tan olu­şan bir do­kü­man oluş­tur­du­ğu­nu, bunu ki­ta­ba ak­tar­mak is­te­di­ği­ni söy­le­yin­ce Kitap Ha­zır­la­ma Ko­mis­yo­nu ha­zır­la­ya­rak ça­lış­ma­ya baş­la­dık. Ki­ta­bı­mız 9 bö­lüm­den olu­şu­yor.
Ki­ta­bı­mı­zın ta­sa­rım sa­yı­sal­la­rı­na ba­kıl­dı­ğı zaman A4 bü­yük­lü­ğün­de 758 say­fa­dan olu­şan 1. Hamur kuşe ka­ğı­da ba­sı­lıp cilt­len­miş­tir. İçe­ri­sin­de 12 adet tablo foto ta­sa­rı­mı, 25 adet kurum kim­li­ği ta­sa­rı­mı, 44 adet İsta­tis­ti­ki tablo ta­sa­rı­mı, 179 adet si­ir­le­rin ta­sa­rı­mı, 210 adet ma­ka­le ta­sa­rı­mı, 284 adet öz geç­miş ta­sa­rı­mı, 387 adet pro­fil fota ta­sa­rı­mı, 1040 adet diğer foto ta­sa­rı­mı mev­cut­tur. Bas­kı­ya ha­zır­lık Rize İmam-Ha­tip Me­zun­la­rı Men­sup­la­rı ve Gö­nül­lü­le­ri Vakfı ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı. Sayfa dü­ze­ni kapak ta­sa­rım ve baskı KİTYAY ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı. Kit­yay Ya­yı­ne­vi­nin sa­hi­bi Yavuz Selim PI­NAR­BA­ŞI'na hoş gürü ve öz­ve­ri­li ça­lış­ma­la­rı için çok te­şek­kür edi­yo­rum. Ki­ta­bı­mız Ca­mi­amı­za ha­yır­lı ve uğur­lu olsun dedi.

Ha­ber-Fo­to: Esra Nur KİNES