"ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ, BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN ÇOK UZAKTIR!"

TÜRK EĞİTİM-SENDEN AÇIKLAMA,

"ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ, BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN ÇOK UZAKTIR!"

Türk Eği­tim-Sen Rize Şube Baş­ka­nı Murat Kö­se­oğu Öğ­ret­men­lik Mes­lek Kanun tek­li­fi hak­kın­da bir açık­la­ma­da bu­lun­du.

Rize Türk Eği­tim- Sen Rize Şu­be­si Baş­ka­nı Murat Kö­se­oğ­lu'nun ya­zı­lı açık­la­ma­sı şöyle'' Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu'nun çı­ka­rı­la­ca­ğı 23 Ekim 2018 ta­ri­hin­de Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Kül­li­ye­si'nde dü­zen­le­nen 2023 Eği­tim Viz­yon Bel­ge­si Ta­nı­tım Top­lan­tı­sı'nda ka­mu­oyu­na du­yu­rul­muş­tu. Öğ­ret­men­lik mes­le­ği­nin sta­tü­sü­nü sağ­lam ve yasal bir ze­mi­ne ka­vuş­tu­ra­cak, mes­le­ğin say­gın­lı­ğı­nı ar­tı­ra­cak ve öğ­ret­men­le­rin mu­ha­tap ol­du­ğu dü­zen­le­me­le­ri tek bir çatı al­tın­da top­la­ya­cak bir ya­sa­nın çı­ka­ca­ğı bek­len­ti­si eği­tim ka­mu­oyun­da he­ye­can ve mem­nu­ni­yet oluş­tur­muş­tu. Ancak ara­dan geçen üç yılın ar­dın­dan kanun tek­li­fi 2021 yı­lı­nın son günü TBMM Baş­kan­lı­ğı'na su­nul­du. Sü­re­cin baş­la­tıl­mış ol­ma­sı­nı olum­lu bul­mak­la bir­lik­te Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu tek­li­fi­nin bek­len­ti­le­ri kar­şı­la­mak­tan çok uzak kal­dı­ğı­nı ifade edi­yo­ruz. Çünkü adeta DAĞ FARE DO­ĞUR­MUŞ­TUR. Tek­li­fin içe­ri­ğin­de aday öğ­ret­men­lik sü­re­ci, ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı ve ek gös­ter­ge dü­zen­le­me­si ile söz­leş­me­li öğ­ret­men­le­re can gü­ven­li­ği ve sağ­lık du­ru­mun­dan ma­ze­ret ta­yi­ni hakkı ge­ti­ril­me­si­ne yer ve­ril­miş­tir. Fakat tek­lif­te ge­ti­ri­len bu dü­zen­le­me­ler de eksik kal­mış­tır. Şöyle ki;20. Milli Eği­tim Şu­ra­sı ko­nuş­ma­sın­da Cum­hur­baş­ka­nı sayın Er­do­ğan'ın dile ge­tir­di­ği "Kad­ro­lu öğ­ret­men­ler ile söz­leş­me­li öğ­ret­men­ler ara­sın­da­ki ay­rı­mı kal­dı­rı­yo­ruz" ifa­de­si­ne uygun bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­mış­tır. Bu ay­rı­mın kal­dı­rıl­ma­sı­nın tek yolu söz­leş­me­li­le­rin kad­ro­ya alın­ma­sı­dır. Mev­cut tek­lif­te ise bı­ra­kın kad­ro­yu, söz­leş­me­li öğ­ret­men­le­ri­mi­ze eş du­ru­mun­dan tayin hakkı dahi ve­ril­me­miş­tir.
Uzman öğ­ret­men­lik ve ba­şöğ­ret­men­lik dü­zen­le­me­si­nin kurs ve sınav şar­tıy­la ya­pı­la­cak ol­ma­sı da bir başka ga­ra­bet du­rum­dur. Öğ­ret­men­lik, sa­de­ce bilme mes­le­ği değil, bil­di­ği­ni ak­tar­ma mes­le­ği­dir. Sınav, sa­de­ce bil­gi­yi ölçer, oysa ki öğ­ret­men­li­ği öl­çecek tek ölçüt, de­ne­yim­dir. Do­la­yı­sıy­la ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı be­lir­le­nir­ken sa­de­ce hiz­met yılı esas alın­ma­lı­dır. 10 yı­lı­nı dol­dur­muş her öğ­ret­me­ni­miz uzman öğ­ret­men, 20 yı­lı­nı dol­dur­muş her öğ­ret­me­ni­miz de Ba­şöğ­ret­men ola­rak de­ğer­len­di­ril­me­li­dir. 3600 dü­zen­le­me­si ise as­lın­da tek­li­fe ko­nu­lan ge­çi­ci madde ile 15 Ocak 2023'te yü­rür­lü­ğe gi­re­cek­tir. Yani öğ­ret­men­le­rin ek gös­ter­ge dü­zen­le­me­si as­lın­da Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu ile değil kamu ça­lı­şan­la­rı­na yö­ne­lik ya­pı­la­cak genel ek gös­ter­ge dü­zen­le­me­si ile ha­ya­ta ge­çe­cek­tir. Tek­lif­te­ki en olum­lu dü­zen­le­me aday­lık kal­dır­ma sı­na­vı­nın kal­dı­rıl­mış ol­ma­sı­dır. Ancak aday­lık eği­ti­mi so­nun­da de­ğer­len­dir­me­yi ya­pa­cak olan Aday­lık De­ğer­len­dir­me Ko­mis­yo­nu'nun teş­ki­li dik­kat edil­me­si ge­re­ken önem­li bir hu­sus­tur. Sen­di­kal ve si­ya­sal sa­ik­le­rin, ko­mis­yon sü­re­cin­den uzak tu­tul­ma­ma­sı ha­lin­de, de­ğer­len­dir­me­le­rin, öğ­ret­men­le­ri­miz üze­rin­de bir mo­bing un­su­ru ola­bi­le­ce­ği göz­den ka­çı­rıl­ma­ma­lı­dır. Mec­lis Baş­kan­lı­ğı'na su­nul­muş olan bu tek­li­fe, her ne kadar adı ÖĞ­RET­MENLİK MES­LEK KA­NU­NU olsa bile, as­lın­da içe­ri­ği açı­sın­dan olsa olsa ÖĞ­RET­MEN­LERİN KARİYER BA­SA­MAK­LA­RI­NI DÜ­ZEN­LE­ME KA­NU­NU di­ye­bi­li­riz. Çünkü şu hu­su­sun iyi an­la­şıl­ma­sı ge­re­kir: Öğ­ret­men is­tih­dam şek­li­nin ol­ma­dı­ğı, Zo­run­lu hiz­met böl­ge­le­rin­de ça­lı­şan­la­ra teş­vik uy­gu­la­ma­sı­nın ge­ti­ril­me­di­ği, Ob­jek­tif kri­ter­le­re haiz ödül sis­te­mi­nin dü­zen­len­me­di­ği, Li­ya­kat te­mel­li yö­ne­ti­ci atama sis­te­mi­nin yasal ze­mi­ne ka­vuş­tu­rul­ma­dı­ğı, Eği­tim­ci­le­re yö­ne­lik şid­de­te karşı ted­bir­le­rin ge­ti­ril­me­di­ği, Ek ders üc­ret­le­ri, nöbet gö­rev­le­ri, maaş kar­şı­lı­ğı ders sa­at­le­ri, tayin ve atama vs. sü­reç­le­rin dü­zen­len­me­di­ği. Vel­ha­sıl, öğ­ret­men­le­rin mu­ha­tap ol­du­ğu süreç ve uy­gu­la­ma­la­rın bir çatı al­tın­da top­lan­ma­dı­ğı bir kanun MES­LEK KA­NU­NU ola­maz! Ve doğal ola­rak da eği­tim ka­mu­oyu­nun ve öğ­ret­men­le­ri­mi­zin bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ya­maz! Ge­li­nen nok­ta­da ol­ma­sı ge­re­ken; "Hele bir baş­la­ya­lım, ker­van yolda di­zi­lir" de­me­den ve "Kaş ya­pa­yım der­ken göz çı­kar­ma­mak" için tek­li­fin mes­lek­taş­la­rı­mı­zın bek­len­ti ve ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­la­ya­cak şe­kil­de ye­ni­den dü­zen­len­me­si ve hızlı bir şe­kil­de TBMM gün­de­mi­ne ge­ti­ril­me­si­dir'' de­nil­di.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU