Basın İlan Kurumu Yayınları'ndan, Hatay Devleti Resmi Gazetesi kitabı çıktı

Güncel Haberler 6.01.2022 09:24:14 0
Basın İlan Kurumu Yayınları

Basın İlan Ku­ru­mu, Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. Mü­ca­hit Kü­çük­yıl­maz im­za­sıy­la Hatay Dev­le­ti Resmi Ga­ze­te­si ki­ta­bı­nı ya­yım­la­dı.

Hatay Dev­le­ti, 2 Eylül 1938 yı­lın­da İsken­de­run San­ca­ğı'nın ba­ğım­sız­lı­ğı­nı ilan et­me­si ile ku­rul­muş, 29 Ha­zi­ran 1939 ta­ri­hin­de ise Tür­ki­ye'ye ka­tı­la­rak ye­ni­den ili­miz olmuş bir Türk dev­le­ti­dir. Bu süre içe­ri­sin­de Hatay Dev­le­ti ola­rak ad­lan­dı­rıl­mış ve dev­le­tin ya­sa­ma or­ga­nı oluş­muş, Resmî Ga­ze­te­si ya­yım­lan­mış­tır.
İsken­de­run San­ca­ğı'nda, Kasım 1937 yı­lın­dan iti­ba­ren Ana­ya­sa yü­rür­lü­ğe gir­miş­tir. Hatay'ın ba­ğım­sız dev­let­leş­me sü­re­ci­nin baş­la­ma­sıy­la ge­rek­li alt­ya­pı­nın oluş­tu­rul­ma­sı ça­lış­ma­la­rı hız ka­zan­mış, oluş­tu­ru­lan resmi mev­zu­atın ya­yın­lan­ma­sı için bir resmi ga­ze­te ih­ti­ya­cı doğ­muş­tur. Bunun için de Türk­çe, Arap­ça ve Fran­sız­ca olmak üzere üç dilde, İsken­de­run San­ca­ğı Ce­ri­de-i Res­mî­ye adıy­la haf­ta­da bir ya­yın­lan­mak üzere resmi ga­ze­te oluş­tu­rul­muş, ga­ze­te her hafta per­şem­be gün­le­ri neş­re­dil­miş­tir. Hatay Dev­le­ti Resmî Ga­ze­te­si, büyük güç­lük­ler içe­ri­sin­de var­lı­ğı­nı sür­dür­müş ve 89 sayı çık­mış­tır. Çoğu zaman 24 sayfa ola­rak ya­yım­lan­sa da zaman zaman sayfa sa­yı­la­rı dönem şart­la­rı ne­de­niy­le de­ği­şik­lik gös­ter­miştir. Prof. Dr. Zakir Avşar ve Doç. Dr. M. Mü­ca­hit Kü­çük­yıl­maz, uzun bir ça­lış­ma so­nu­cun­da tıp­kı­ba­sım ola­rak, Hatay Dev­le­ti ta­ri­hi üze­ri­ne iki cilt­ten kap­sam­lı bir kitap ha­zır­la­ya­rak okur­la­rın il­gi­si­ne sun­du­lar.
"Hatay Dev­le­ti Resmi Ga­ze­te­si tam bir dönem ta­ri­hi ki­ta­bı"
Avşar ve Kü­çük­yıl­maz ki­ta­ba dair "Hatay Dev­le­ti Resmi Ga­ze­te­si, tıpkı Milli Mü­ca­de­le dö­ne­mi resmi ga­ze­te­le­ri gibi, mühim ve büyük bir ta­ri­hi sü­re­cin yan­sı­ma­la­rı­nı say­fa­la­rın­da ba­rın­dır­dı­ğı için anıl­ma­yı, ar­şiv­len­me­yi, kay­nak ol­ma­yı hak eder bir ko­num­day­dı. Hatay'ın man­da­dan ba­ğım­sız­lı­ğa ve ana­va­ta­na ka­tı­lı­mı­na giden sü­re­ci­nin tüm iz­le­ri­ni okuya­bil­di­ği­miz resmî ga­ze­te, as­lın­da tam bir dönem ta­ri­hi ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor. Hatay Dev­le­ti ta­ri­hi üze­ri­ne kap­sam­lı, de­tay­lı ve derli toplu bir ça­lış­ma ola­rak araş­tır­ma­cı­la­rın, okur­la­rın, me­rak­lı­la­rın il­gi­si­ne su­nul­mak üzere, büyük bir ekip­le ve emek­le or­ta­ya bu eser çıktı. Hatay Dev­le­ti Resmî Ga­ze­te­si ki­ta­bı­nın, ya­yı­mın­dan okur­la bu­luş­ma aşa­ma­la­rı­na kadar ki sü­reç­te, ciddi bir çaba sarf eden ve ki­ta­bı ya­yım­la­yan başta Genel Müdür Rıd­van Duran'a ve Basın İlan Ku­ru­mu­na te­şek­kür ede­riz." açık­la­ma­la­rın­da bu­lun­du­lar. Ki­ta­ba, Basın İlan Ku­ru­mu web si­te­si ya­yın­lar bö­lü­mün­den ulaş­mak müm­kün.

Ha­ber-Fo­to: Arzu Ci­han­gir


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °