Tarih: 11.01.2022 09:36

Karantina Süresi 7 Güne Düşürüldü

Facebook Twitter Linked-in

Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir' dedi. Koca, okullarda yüz yüze eğitimin devam edeceğini bildirdi.

Sağ­lık Ba­ka­nı Fah­ret­tin Koca, po­zi­tif va­ka­la­rın ka­ran­ti­na sü­re­si­nin 7 gün ola­rak be­lir­len­di­ği­ni açık­la­dı.
Fah­ret­tin Koca, Bilim Ku­ru­lu top­lan­tı­sı­nın ar­dın­dan ya­zı­lı açık­la­ma yaptı.
Koca, Omic­ron var­yan­tı­nın en çok ya­yıl­dı­ğı İstan­bul'da has­ta­ne yü­kün­de be­lir­gin bir artış göz­lem­len­me­di­ği­ni fade etti. Ka­ra­ati­na sü­re­le­ri­nin ye­ni­den dü­zen­len­di­ği açık­la­yan Koca, 'Po­zi­tif va­ka­la­rın ka­ran­ti­na sü­re­si 7 gün ola­rak be­lir­len­miş­tir' dedi. 'Okul­la­rı­mız­da yüz yüze eği­tim devam ede­cek­tir' diyen Koca, 'Ül­ke­miz­de­ki tüm mü­es­se­se­ler ka­pan­ma­dan okul­la­rı­mız ka­pan­ma­ya­cak­tır. Ted­bir­le­re uya­rak eği­ti­me devam edi­le­cek­tir' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Bakan Koca'nın açık­la­ma­la­rı şöyle:
'1. Omic­ron var­yan­tı bek­len­di­ği üzere önem­li bir vaka ar­tı­şı­na neden olmuş du­rum­da. Vaka sa­yı­la­rın­da­ki artış has­ta­ne­le­re henüz ben­zer oran­da yan­sı­ma­mış­tır. Omic­ron var­yan­tı­nın en çok ya­yıl­dı­ğı İstan­bul'da has­ta­ne yü­kün­de be­lir­gin bir artış göz­lem­len­me­miş­tir. Omic­ron var­yan­tı­nın diğer var­yant­lar­la kar­şı­laş­tı­rıl­dı­ğın­da daha az hasta et­ti­ği­ni söy­le­ye­bil­mek için ye­ter­li veri ol­ma­mak­la bir­lik­te mev­cut işa­ret­ler en­di­şe­ye sebep ol­ma­mak­ta­dır.
2. Ka­ran­ti­na sü­re­le­ri­nin mev­cut ko­şul­lar dik­ka­te alın­dı­ğın­da ye­ni­den dü­zen­len­me­si­nin uygun ola­ca­ğı­na karar ve­ril­miş­tir. Po­zi­tif va­ka­la­rın ka­ran­ti­na süre­si 7 gün ola­rak be­lir­len­miş­tir. 7. gün­den sonra hafif ya da hiç semp­tom gös­ter­me­yen ki­şi­ler için ka­ran­ti­na sü­re­si sona erer. Po­zi­tif va­ka­lar 5. Gün test yap­tır­ma­la­rı du­ru­mun­da ve test so­nu­cu ne­ga­ti­fe dön­müş­se ka­ran­ti­na sü­re­si sona erer. Te­mas­lı ki­şi­ler son 3 ay için­de ha­tır­lat­ma dozu aşı­sı­nı olmuş ya da has­ta­lı­ğı ge­çir­miş ise ka­ran­ti­na­ya alın­maz. Semp­tom ta­ki­bi ya­pa­rak maske kul­la­nı­mı ile gün­lük ya­şa­mı­na devam eder. Aşı­sız ya da ha­tır­lat­ma dozu aşısı üze­rin­den 3 ay geç­miş te­mas­lı ki­şi­ler 7 gün ka­ran­ti­na­ya alı­nır. Semp­tom ta­ki­bi ya­pı­lır. 5. gün test yap­tı­rıp ne­ga­tif olan ki­şi­ler ka­ran­ti­na­yı erken sona er­di­re­bi­lir­ler.
3. Yeni du­rum­da ki­şi­sel ted­bir­le­rin önemi art­mış­tır. Ki­şi­sel ko­ru­yu­cu ekip­man kul­la­nı­mı, ka­pa­lı ve ha­va­lan­dır­ma­sı kı­sıt­lı or­tam­lar­da uzun süre ge­çi­ril­me­me­si ve sos­yal me­sa­fe­ye dik­kat edil­me­si ge­rek­mek­te­dir.
4. Sal­gı­nın yö­ne­ti­mi açı­sın­dan ha­tır­lat­ma dozu aşı­la­rı­nın önemi art­mış­tır. Mev­cut aşı prog­ra­mı­mı­za uygun ola­rak va­tan­daş­la­rı­mı­zın ha­tır­lat­ma dozu aşı­la­rı­nı ol­ma­sı son de­re­ce önem­li­dir. Aşı olmuş ki­şi­le­rin vi­rü­se karşı ko­ru­ma al­tın­da ol­du­ğu, has­ta­lı­ğa ya­ka­lan­sa bile has­ta­lı­ğı hafif ge­çir­di­ği unu­tul­ma­ma­lı­dır.
5. Va­ka­la­rın kolay bu­laş­tı­ğı ka­pa­lı ve ka­la­ba­lık or­tam­lar;
A) Ka­la­ba­lık top­lan­tı­lar
B) Ev içi ka­la­ba­lık ve uzun sü­re­li bu­luş­ma­lar
C) Ha­va­lan­dır­ma­sı sı­nır­lı eğ­len­ce me­kan­la­rı
D) Res­to­ran ve ka­fe­ter­ya­lar­da ge­çi­ri­len mas­ke­siz uzun sü­re­ler­dir. Bu or­tam­lar­da maske kul­la­nı­mın­dan taviz ve­ril­me­me­li ve müm­kün olan en büyük sos­yal me­sa­fe­ye uyul­ma­lı­dır.
6. Eği­tim ku­rum­la­rı­mız­da alın­ma­sı ge­re­ken ted­bir­le­ri içe­ren ça­lış­ma reh­be­ri­ne tam ri­ayet edi­le­rek ha­re­ket edil­me­li­dir. Okul­la­rı­mız­da maske kul­la­nı­mı, hij­yen ku­ral­la­rı­na uyum ve ortam ha­va­lan­dır­ma ku­ral­la­rı­na tam uyum ge­rek­mek­te­dir. Okul­la­rı­mız­da yüz yüze eği­tim devam ede­cek­tir. Ül­ke­miz­de­ki tüm mü­es­se­se­ler ka­pan­ma­dan okul­la­rı­mız ka­pan­ma­ya­cak­tır. Ted­bir­le­re uya­rak eği­ti­me devam edi­le­cek­tir.'

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —