Devir Tersine Döndü!

Devir Tersine Döndü!

Gür­cü­ler boş ba­vul­lar­la güm­rük ka­pı­sın­dan geçip, dolu ba­vul­la dö­nü­yor­lar.

Sarp Sınır Ka­pı­sı'nı kul­la­na­rak ül­ke­mi­ze, boş ba­vul­lar­la giriş yapan Gürcistan va­tan­daş­ları, alış­ve­riş yap­tık­tan sonra akşam sa­at­le­ri ül­ke­le­ri­ne dolu ba­vul­lar­la geri dö­nü­yor. Bu ha­re­ket­lik­te 1 Gür­cis­tan La­ri­si'nin 4,28 ₺ ol­ma­sı­nın önem­li et­ki­si olur­ken, Ke­mal­pa­şa es­na­fı ise bu du­rum­dan ol­duk­ça mem­nun.

Tür­ki­ye'nin Kaf­kas­lar ve Orta Asya'ya açı­lan ka­pı­sı ko­nu­mun­da­ki Sarp Sınır Ka­pı­sı'nda bu kez alış veriş yo­ğun­lu­ğu ya­şa­nı­yor. Yeni tip Ko­ro­na virüs (Co­vid-19) ted­bir­le­ri kap­sa­mın­da 15 Mart 2020'de yaya yolcu ge­çiş­le­ri­ne ka­pa­tı­lan Tür­ki­ye Gür­cis­tan sı­nı­rın­da­ki Sarp Sınır Ka­pı­sı 1 Ha­zi­ran 2021 ta­ri­hin­de ye­ni­den ge­çiş­le­re açıl­mış­tı.
Kim­lik­li ge­çiş­le­rin devam et­ti­ği güm­rük ka­pı­sın­da bu kez, bavul ti­ca­re­ti yo­ğun­lu­ğu ya­şa­nı­yor.
Kur­da­ki dal­ga­lan­ma­yı fır­sat bilen Gür­cis­tan uy­ruk­lu va­tan­daş­lar sa­ba­hın erken sa­at­le­rin­de güm­rük ka­pı­sı­nı kul­la­na­rak, ül­ke­mi­ze boş ba­vul­lar­la giriş yapıp Ke­mal­pa­şa ve Hopa İlçe­le­rin­den alış veriş yap­tık­tan sonra akşam sa­at­le­ri ül­ke­le­ri­ne dolu ba­vul­lar­la geri dö­nü­yor. Bu ha­re­ket­li­li­ğin ana ne­de­ni ola­rak ise 1 Gür­cis­tan La­ri­si'nin 4,28 TL ol­ma­sı gös­te­ri­li­yor.
Ke­mal­pa­şa'da La­le­li ha­re­ket­li­li­ği­Ke­mal­pa­şa il­çe­si­nin bir dönem bavul ti­ca­re­ti­nin mer­ke­zi İstan­bul-La­le­li ben­zer ha­re­ket­li­li­ği­ni ya­şan­dı­ğı­nı İfade eden Hopa Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Osman Ak­yü­rek, Sarp Sınır Ka­pı­sı'nın yolcu ge­çiş­le­ri­ne açıl­ma­sı­nın ar­dın­dan, böl­ge­de hem ti­ca­re­tin hem de sos­yal ha­ya­tın ye­ni­den can­lan­dı­ğı­nı söy­le­di. Ak­yü­rek, 'Ke­mal­pa­şa ve Hopa il­çe­le­rin­de 700'e yakın teks­til ma­ğa­za­mız var. Öze­lik­le teks­til ve gı­da­da sek­tör­le­rin­de ha­re­ket­li­lik var.
Pan­de­mi ne­de­niy­le 2 yıla yakın ka­pı­nın ka­pa­lı ol­ma­sın­dan kay­nak­lı zor gün­ler ge­çi­ren es­na­fı­mı­zın biraz olsun son sü­reç­te yüz­le­ri gü­lü­yor' dedi.
Es­ki­den dolu ba­vul­la gelip boş dö­nü­yor­lar­dı şimdi ise…
İlçe es­naf­la­rı ise bavul ti­ca­re­ti ye­ni­den baş­la­dı­ğı­nı ama bu kez ter­si­ne bir ti­ca­ret ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek 'Ön­ce­den Gür­cü­ler dolu ba­vul­la gelip ül­ke­miz­de satış ya­par­lar­dı şimdi ise boş ba­vul­la gelip, ül­ke­miz­de ne bul­du­lar­sa dolu ba­vul­la dö­nü­yor­lar, ha­re­ket­li gün­le­re ye­ni­den dön­dük, iş­le­ri­miz iyiye gi­di­yor' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı­lar.


Haber Merkezi