RTEÜ, ODTÜ-URAP Sıralamasında Da Dünyanın En İyileri Arasında

Güncel Haberler 18.01.2022 11:40:50 0
RTEÜ, ODTÜ-URAP Sıralamasında Da Dünyanın En İyileri Arasında

ODTÜ En­for­ma­tik Ens­ti­tü­sü bün­ye­sin­de­ki Uni­ver­sity Ran­king by Aca­de­mic Per­for­man­ce (URAP) Araş­tır­ma La­bo­ra­tu­va­rı Dün­ya­nın En İyi İlk 3 bin Üni­ver­si­te­si­ni ya­yım­la­dı. Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ), ön­ce­ki yıl­lar­da ol­du­ğu gibi bu yıl da yük­se­li­şi­ni sür­dür­me­ye ve ulus­la­ra­ra­sı gö­rü­nür­lü­ğü­nü ar­tır­ma­ya devam ede­rek 44 ba­sa­mak yük­sel­miş ve dün­ya­nın en iyi ilk 3 bin üni­ver­si­te­si ara­sı­na girme ba­şa­rı­sı­nı gös­ter­di.

Dün­ya­nın en iyi ilk 3 bin üni­ver­si­te­si­nin yer al­dı­ğı lis­te­ye Tür­ki­ye'den 112 üni­ver­si­te gi­re­bil­di. Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si (RTEÜ), 2021-2022 dünya üni­ver­si­te­le­ri sı­ra­la­ma­sın­da Tür­ki­ye'den lis­te­ye girme ba­şa­rı­sı gös­te­ren 112 üni­ver­si­te ara­sın­da 61, sı­ra­da yer al­mış­tır.
Bi­lim­sel üret­ken­lik ve aka­de­mik ürün­le­rin ka­li­te­si dik­ka­te alı­nan dünya sı­ra­la­ma­sın­da, ma­ka­le ve atıf pu­an­la­rı he­sap­la­rı he­sap­la­nı­yor ve top­lam bi­lim­sel do­kü­man sa­yı­sı, top­lam yayın et­ki­si, top­lam atıf et­ki­si ve ulus­la­ra­ra­sı iş bir­li­ği alan­la­rın­da­ki per­for­man­sı de­ğer­len­di­ri­li­yor.
Dün­ya­nın en iyi 3 bin üni­ver­si­te­si­nin yer al­dı­ğı lis­te­de Üni­ver­si­te­miz, bir ön­ce­ki yıl 2 bin 168. sı­ra­da iken bu dö­nem­de 44 ba­sa­mak bir­den yük­se­le­rek dün­ya­nın en iyi 2 bin 124. üni­ver­si­te­si oldu. Üni­ver­si­te­mi­zin top­lam puanı da bir ön­ce­ki yıl 139,62 iken, bu dö­nem­de puanı 160,05'e yük­sel­miş­tir.
URAP Dünya Sı­ra­la­ma­sı
URAP dünya sı­ra­la­ma­sın­da, 2019 yılı ma­ka­le sa­yı­sı (yüzde 21) ile 2015-2019 yıl­la­rı ara­sın­da­ki atıf sa­yı­sı (yüzde 21), top­lam bi­lim­sel do­küman sa­yı­sı (yüzde 10), top­lam yayın et­ki­si (AIT) (yüzde 18), top­lam atıf et­ki­si (CIT) (yüzde 15) ve ulus­la­ra­ra­sı iş bir­li­ği (yüzde 15) gös­ter­ge­le­ri kul­la­nıl­mak­ta­dır. Ma­ka­le ve atıf pu­an­la­rı he­sap­la­nır­ken sa­de­ce etki de­ğe­ri yük­sek olan der­gi­ler­de­ki ma­ka­le­ler (üst yüzde 75'lik dilim (Q1, Q2, Q3) sı­ra­la­ma­ya dahil edil­miş­tir. Etki de­ğe­ri en düşük olan son yüzde 25'lik di­li­me (Q4) giren der­gi­ler­de­ki ma­ka­le­ler ile etki de­ğe­ri sıfır veya henüz be­lir­len­me­miş olan der­gi­ler­de­ki ma­ka­le­ler bu sı­ra­la­ma­da de­ğer­len­dir­me dı­şın­da bı­ra­kıl­mış­tır. Top­lam bi­lim­sel do­kü­man, AIT (Top­lam Yayın Et­ki­si) ve CIT (Top­lam Atıf Et­ki­si) gös­ter­ge­le­ri için pu­an­la­rın he­sap­lan­ma­sın­da ise her üni­ver­si­te­nin tüm ma­ka­le ve diğer do­kü­man­la­rı de­ğer­len­dir­me­ye alın­mış­tır.
Son iki yıl için üni­ver­si­te­ler ara­sın­da en fazla bi­lim­sel ma­ka­le ya­yım­la­mış olan 3 bin üni­ver­si­te be­lir­len­miş ve URAP gös­ter­ge­le­ri­ne göre pu­an­la­nıp sı­ra­lan­mış­tır.
URAP'ın dünya sı­ra­la­ma­sın­da yer alan 3 bin yük­se­köğ­re­tim ku­ru­mu, dün­ya­da­ki yük­se­köğ­re­tim ku­rum­la­rı­nın yak­la­şık yüzde 15'ini tem­sil et­mek­te­dir.
Not: Dün­ya­nın en iyi üni­ver­si­te­le­ri lis­te­si­ne bu ad­res­ten ula­şa­bi­lir­si­niz.
https://urap­cen­ter.org/Ran­kings/2021-2022/Worl­d_Ran­kin­g_2021-2022


Haber: Mus­ta­fa SAKLI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °