"200 BİN YAŞÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMESİN"

BBP Rize Merkez İlçe Başkanı Abdulkadir Usta,

"200 BİN YAŞÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMESİN"

BBP Rize Mer­kez İlçe Baş­ka­nı Ab­dul­ka­dir Usta ‘'Çay güb­re­le­me se­zo­nu­na üç ay kala, 200 Bin Çay üre­ti­ci­mi­zin en çok en­di­şe duy­du­ğu ko­nu­la­rın ba­şın­da fi­ya­tı yak­la­şık beş ka­tı­na çıkan gübre gel­mek­te. Buna der­hal şim­di­den mü­da­ha­le edil­me­li ve Çay üre­ti­ci­miz ko­run­ma­lı­dır'' diye açık­la­ma yaptı.

Mer­kez İlçe Baş­ka­nı Ab­dul­ka­dir Usta açık­la­ma­sın­da şun­la­rı söy­le­di' 'Geçen yıl özel sek­tö­rün yaş çaya uy­gu­la­dı­ğı 2.20 TL gibi bir fiyat po­li­ti­ka­sı ile üre­ti­ci­miz %40 varan za­ra­ra uğ­ra­tıl­dı. Bu du­ru­ma ne yazık ki ko­nu­nun mu­ha­tap­la­rı adeta ses­siz ka­la­rak, çıktı çı­ka­cak, ha­zır­lık aşa­ma­sın­da, üze­rin­de ça­lı­şı­lı­yor, ta­sa­rı üni­ver­si­te­de, top Ba­kan­lık­ta gibi ha­ber­ler ile ma­ale­sef ki sezon bitti. Bu düşük fi­yat­tan do­la­yı üre­ti­ci­nin kaybı 900 mil­yon TL ci­va­rın­da. Bu rakam çay üre­ti­ci­mi­zin emek ve alın teri. Bu durum neden çay ka­nu­nu ve taban fi­ya­tı çı­kar­tıl­mak is­ten­me­di­ği­nin ve neden ser­best pi­ya­sa eko­no­mi­si­ne ay­kı­rı­dır ba­ha­ne­si­nin üre­til­di­ği­nin apa­çık bir gös­ter­ge­si­dir. An­la­şı­lı­yor ki Bu pa­ra­yı bi­ri­le­ri yi­yecek ve pay edecek. BBP Rize ola­rak Çay ka­nu­nu­nu bu ne­den­le hep gün­dem­de tu­ta­rak çözüm öne­ri­le­ri sun­ma­ya ve hal­kı­mı­zın ta­lep­le­ri doğ­rul­tu­sun­da on­la­rın her daim sesi ol­ma­ya devam ede­ce­ğiz.
Gübre 5 kat arttı
Bu yıl ise, daha taban fiyat uy­gu­la­ma­sı çık­ma­mış­ken birde buna fi­ya­tı 5 ka­tı­na çıkan gübre ek­len­di. Zaten eko­no­mi de de Ülke ola­rak zor dö­nem­ler­den ge­çi­yo­ruz, artan Enf­las­yon oran­la­rı kar­şı­sın­da alım gücü iyice düş­müş ve üre­ti­ci sezon ön­ce­si gübre nasıl ala­bi­li­rim diye kara kara dü­şü­nü­yor. Or­ta­la­ma bir ton gübre 12 ila 14 bin TL se­vi­ye­si­ne çık­mış, buna der­hal mü­da­ha­le edil­me­li. Çay üre­ti­ci­mi­zin bu fi­yat­lar­da gübre alma im­ka­nı yok. Gübre vur­maz ise çayda kg kaybı ya­şa­ya­cak ve bu da üre­ti­ci­ye büyük zarar ve­re­cek­tir. Çözüm ola­rak gübre fi­yat­la­rı makul se­vi­ye­le­re çe­kil­me­li ve Dev­le­ti­miz çift­çi­le­ri­mi­ze des­tek ola­rak bunun %50 sini kar­şı­la­ma­lı­dır. Ay­rı­ca 7 yıl­dır 13 Krş olan Des­tek­le­me tu­ta­rı da, bu geç­miş yıl Enf­las­yon oran­la­rı da hesap edi­le­rek en az 1 TL ol­ma­lı de­miş­ti. Böy­le­lik­le üre­ti­ci­miz o yıl ki Des­tek­le­me tu­ta­rı ile güb­re­si­ni de almış ola­cak­tır. BBP Rize ola­rak, Cum­hur İtti­fa­kı or­tak­la­rı­mız ile bu yük­sek gübre fi­yat­la­rı ve taban fi­ya­tı uy­gu­la­ma­sı­nı çö­zecek, güç ve do­na­nı­ma sa­hi­biz. Se­zo­na gir­me­den şim­di­den bu dü­zen­le­me­le­ri ve ha­zır­lık­la­rı bir­lik­te yap­ma­lı ve Çay üre­ti­ci­mi­zin 2022 yı­lın­da mağ­dur ol­ma­sı­nı en­gel­le­me­li­yiz ki ka­za­nan Rize'miz ve Hem­şe­ri­le­ri­miz olsun.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU