ÇAYKUR HER YIL AR-GE ÇALIŞMALARIYLA ÜRÜN ÇEŞİTLİĞİNİ ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Güncel Haberler 19.01.2022 12:33:11 0
ÇAYKUR HER YIL AR-GE ÇALIŞMALARIYLA ÜRÜN ÇEŞİTLİĞİNİ ARTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Çay İşlet­me­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü (Çay­kur) son yıl­lar­da Araş­tır­ma-Ge­liş­tir­me (AR-GE) fa­ali­yet­le­ri­ne ağır­lık ve­re­rek çay çe­şit­li­li­ği ve katma de­ğer­li ürün­le­ri­ni ar­tır­ma­yı sür­dür­me­ye devam edi­yor.

Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Yusuf Ziya ALİM, üre­ti­ci­ler­den 860 bin ton yaş çay al­dık­la­rı­nı, 157 bin 850 ton da kuru çay sa­tı­şı ger­çek­leş­ti­re­rek kurum ta­ri­hin­de en yük­sek alım ve satım ra­kam­la­rı ile son de­re­ce ve­rim­li bir yılı ka­pat­tık­la­rı­nı söy­le­di.
AR-GE fa­ali­yet­le­ri­ne önem ver­dik­le­ri­ni kay­de­den ALİM, "Yurt içi ve yurt dı­şın­da pazar pa­yı­mı­zı ar­tı­ra­rak ürün çe­şit­li­li­ği­ni ge­liş­tir­me­ye devam eder­ken katma de­ğer­li yeni ürün­ler üret­me ve bölge eko­no­mi­mi­zi ilave kat­kı­lar sağ­la­ma ko­nu­sun­da ça­lış­ma­lar yü­rü­tü­yo­ruz.
Siyah, yeşil ve beyaz çay­lar­dan olu­şan 110'u aşan çe­şi­din yanı sıra yeşil çay kat­kı­lı helva, ma­kar­na, pudra, de­toks çay­la­rı­mı­zın yanı sıra çay to­hu­mun­dan yağ üre­ti­mi için de ça­lı­şı­yo­ruz" dedi.
Çay­dan fark­lı ürün­ler üret­me­ye ça­lış­tık­la­rı­nı söy­le­yen ALİM, "Bu yıl matc­ha latte diye 3'ü 1 arada çay şek­lin­de bir içe­ce­ği­miz çı­ka­cak.
Yeşil çaylı ma­kar­na, yeşil çaylı helva, yeşil çaylı de­toks ürün­le­ri­miz de var.
Ön­ce­ki yıl 4 ton yeşil çay pud­ra­sı sat­mış­tık.
Geçen yıl ise 6 tona çık­mış olduk.
Matc­ha latte ile bir­lik­te bu rakam 30 ton­la­ra çı­ka­cak.
Yeşil çayın sağ­lık için­de fay­da­lı, de­ğer­li bir ürün ol­du­ğu bir kez daha bu ürün­le­ri­miz­le or­ta­ya çık­mış ola­cak.
Bu an­lam­da AR-GE ça­lış­ma­la­rı­mız her geçen gün fark­lı şe­kil­de devam edi­yor" diye ko­nuş­tu.
Çay to­hu­mun­da yağ üre­ti­mi üze­rin­de ça­lış­tık­la­rı­nı kay­de­den ALİM, "Uzak­do­ğu'da bu yağ kul­la­nı­lı­yor.
Koz­me­tik ala­nın­da, ye­mek­ler­de de çok etkin fay­da­lı zey­tin­ya­ğı­na eş­de­ğer bir yağ elde ettik.
Ma­li­yet ko­nu­sun­da fark­lı ne ola­bi­lir diye ça­lış­ma­la­rı­mız devam edi­yor. Koz­me­tik sa­na­yi­de ilk etap­ta girme şan­sı­mız çok yük­sek. Ancak çay to­hu­mun­dan ka­li­te­li bir yağ elde edi­li­yor. Bunu süper kri­tik ma­ki­ne­miz­de üret­tik. Cilt ta­ma­men bu yağı emi­yor. Çok fark­lı özel­lik­le­ri var. İnşal­lah bu ko­nu­da da id­di­alı bir şe­kil­de ça­lı­şa­ca­ğız. Çayın ya­nın­da ay­rı­ca to­hu­mun ik­ti­sa­di an­lam­da fark­lı bir ya­nı­nı üre­ti­ci­le­ri­mi­ze sağ­la­mış ola­ca­ğız. Biz bu­nun­la fark­lı şey­ler­de dü­şü­nü­yo­ruz ama ilk etap­ta çay to­hu­mu­nun ya­ğı­nı çı­kar­tıp hem koz­me­tik sa­na­yi­de hem de diğer şe­kil­de kul­lan­ma­ya ça­lı­şa­ca­ğız" dedi.


Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
Foto: Çay­kur Basın Bü­ro­su


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °