Tarih: 21.01.2022 10:32

Yabancıların konut ilgisi bitmiyor

Facebook Twitter Linked-in

TÜİK, Ara­lık 2021 Konut Satış İsta­tis­tik­le­ri'ni açık­la­dı. 1 mil­yon 491 bin 856 ko­nu­tun sa­tıl­dı­ğı Tür­ki­ye'de 7 bin 841'i Ara­lık'ta olmak üzere 2021'de ya­ban­cı­lar, top­lam 58 bin 576 konut almış oldu.

İlk sı­ra­da İstan­bul
Konut is­ta­tis­tik­le­ri hak­kın­da bilgi veren Gay­ri­men­kul Bro­ke­ri Son­gül Özsan, "Konut sa­tış­la­rın­da İstan­bul 276 bin 223 konut sa­tı­şı ve yüzde 18,5 ile en yük­sek paya sahip oldu. İstan­bul'u 144 bin 104 konut sa­tı­şı ve yüzde 9,7 pay ile An­ka­ra, 86 bin 722 konut sa­tı­şı ve yüzde 5,8 pay ile İzmir iz­le­di. Konut satış sa­yı­sı­nın en az ol­du­ğu iller sı­ra­sıy­la 267 konut ile Hak­ka­ri, 377 konut ile Ar­da­han ve 871 konut ile Bay­burt oldu" dedi.
En çok İran­lı­lar aldı
Ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan konut sa­tış­la­rı­nın 2021 yı­lın­da bir ön­ce­ki yıla göre yüzde 43,5 ar­ta­rak 58 bin 576'ya çık­tı­ğı­na dik­kat çeken Özsan, "2021 yı­lın­da top­lam konut sa­tış­la­rı için­de ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan konut sa­tı­şı­nın payı yüzde 3,9 oldu. Ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan konut sa­tış­la­rın­da ilk sı­ra­yı 26 bin 469 konut sa­tı­şı ile İstan­bul aldı. İstan­bul'u 12 bin 384 ko­nut­la An­tal­ya, 3 bin 672 konut sa­tı­şıy­la An­ka­ra iz­le­di. Ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan konut sa­tış­la­rı 2021 yılı Ara­lık ayın­da ise bir ön­ce­ki yılın aynı ayına göre yüzde 77,1 ar­ta­rak 7 bin 841 oldu. Ara­lık ayın­da ya­ban­cı­la­ra ya­pı­lan konut sa­tış­la­rın­da ilk sı­ra­yı 3 bin 300 konut sa­tı­şı ile İstan­bul aldı. İstan­bul'u sı­ra­sıy­la bin 827 konut sa­tı­şı ile An­tal­ya, 489 konut sa­tı­şı ile An­ka­ra iz­le­di" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
İran va­tan­daş­la­rı­nın 2021'de 10 bin 56 konut satın al­dı­ğı­nı be­lir­ten Özsan, "Onu 8 bin 661 konut ile Irak ve 5 bin 379 konut ile Rusya Fe­de­ras­yo­nu va­tan­daş­la­rı iz­le­di. Af­ga­nis­tan, Al­man­ya, Ka­za­kis­tan, Ku­veyt, Azer­bay­can, ABD va­tan­daş­la­rı da Tür­ki­ye'ye ilgi gös­te­ren ül­ke­le­rin ba­şın­da geldi" diye ko­nuş­tu.
‘Kı­sıt­la­ma ge­ti­ril­me­li'
Ya­ban­cı­la­rın konut al­ması­nın en büyük ne­de­ni TL'deki değer kaybı ve 250 bin do­la­ra gay­ri­men­kul alan ya­ban­cı­la­ra va­tan­daş­lık hakkı ve­ril­me­si. Ya­ban­cı­la­ra konut sa­tı­şın­da belli kı­sıt­la­ma­la­rın ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dile ge­ti­ren Özsan, "Tür­ki­ye'ye döviz gir­me­si açı­sın­dan ya­ban­cı­la­ra konut sa­tı­şı çok önem­li ancak kendi va­tan­daş­la­rı­mı­zın ki­ra­lık ve sa­tı­lık ev bu­la­ma­dı­ğı bir dö­nem­de ya­ban­cı­la­ra sa­tış­la­ra dik­kat etmek ge­re­ki­yor. Daha önce konut be­de­li, 1 mil­yon do­lar­dı bu 250 bin do­la­ra dü­şü­rül­müş­tü. Şimdi bir de in­şa­at stok­la­rı­nın eri­me­si ne­de­niy­le önü­müz­de 3-5 yıl konut ih­ti­ya­cı ya­şa­nır­ken neden ya­ban­cı­la­ra satış ya­pı­lı­yor? Bey­lik­dü­zü, Esen­yurt gibi böl­ge­ler­de­ki bazı si­te­ler­de ta­ma­men ya­ban­cı­la­ra yö­ne­lik satış ya­pı­lı­yor. Bun­la­ra izin ve­ril­me­me­li, ya­ban­cı­ya sa­tış­ta site top­la­mı­na göre yüzde 5-10 ora­nın­da kı­sıt­la­ma ge­ti­ril­me­li" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Su­ri­ye­li­den Çin­li­ye…
Tür­ki­ye'yi ter­cih eden ya­ban­cı­la­rın ül­ke­le­ri hak­kın­da da bilgi veren Özsan, "Su­ri­ye, Pa­kis­tan, Af­ga­nis­tan ve Irak gibi ül­ke­ler ilk sı­ra­lar­da ancak Çin­li­ler de TC pa­sa­por­tu alıp ABD'ye kolay git­mek için konut alı­yor. Hatta bu yüz­den bazı si­te­ler­de yüz­ler­ce daire satın al­mış­lar­dı. Tür­ki­ye va­tan­daş­la­rı­nın konut bu­la­ma­dı­ğı bu­gün­ler­de bu durum önem­li bir sı­kın­tı ya­ra­tı­yor" dedi.
‘Ev değil ofis sa­ta­lım'
Özsan ya­ban­cı­ya konut sa­tı­şı ye­ri­ne ofis ve dük­kan sa­tı­şı­nın ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne dik­kat çe­ke­rek, şun­la­rı söy­le­di: "Konut bu­lun­maz­ken, el­de­ki sı­nır­lı ko­nut­la­rı da ya­ban­cı­la­ra ver­mek doğru değil. Ancak şu anda ofis ve dük­kan­da büyük arz faz­la­sı var. Bu arz faz­la­sı­nın erit­mek için ya­ban­cı­la­ra ofis ve dük­kan sa­tı­la­bi­lir. Böy­le­lik­le hem daha yük­sek gelir elde edi­lir hem de va­tan­daş­la­rın ev bulma so­ru­nu çö­zü­lür."

Ha­ber-Fo­to: Ezgi Ka­dü­ker




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —