Tarih 20 Haziran 2006. Rize Anafartalar caddesinde bulunan bir arkadaşımı ziyarete giderken bana Rize Spor Tarihi ile ilgili bilgiler veren Ayvazaga'nın arzuhal bürosunun yıkılmış olduğunu görüyor, irkiliyorum. Sorduğum da yapılan inşaat çalışmalarından dolay yıkıldığını ve en kısa zamanda yapılacağını öğreniyorum. Bu süre içinde Recep Ali Ayvaz (AYVAZAGA ) sokakta bir şemsiye atında hizmet veriyor. Yanına gidiyorum. Ey gidinin Ayvazaga'si meşhur gülümsemesi ile karşılıyor bizi. Başlıyor gençmiş günleri anlatmaya. Aramızda olmayan Ayvaz Aga'mızı rahmetle anıyor, 15 yıl önce kendisinden dinlediğim hatıraları sizlerle paylaşıyorum.
YAMALI TOPLA BAŞLAYAN SEVDA
Recep Ali Ayvaz 1931 yılında Rize'de doğdu. Rize Kavaklı Mahallesindendir. Babası Ali Rıza Ayvaz Rize'nin eski kabzımallarından ve kırk yıl Rize'de esnaflık yapan saygın bir şahsiyetti. Ali Rıza Ayvaz'ın yedi çocuğunu vardır ve Ayvazaga dördüncü çocuğudur. İlkokulu kurtuluş mektebinde okudu. Ortaokulu dışardan bitirdi. Futbol hayatına sokak aralarında yamalarla yaptıkları toplarla başladı. O zamanlar şimdiki gibi imkanlar, sahalar yoktu.Futbol maçları Yapı sanat enstütisinin bahçesinde oynanırdı. Rize de o zamanlar Rize Gençlik, Çayeli, Güneşspor, Fener Gençlik takımları vardı. Güneşspor'un başkanı Şemsettin Çepni kendisinin bir maçını izledi ve onu Kulübe davet etti. Bu suretle Güneşspora dahil oldu.
GİRESUN'DA YILDIZLAŞTI
İlk maçını Rize karması ile gittiği Giresun'da oynadı. Maçta ilk golü Ayvaz attı ama Giresun'dan 2-1 yenik olarak Rize'ye döndüler. Bu maç Ayvazaga'yı Rize'de pöpüler yapmıştı. O zamanlar Rize karmasında İrfan Bilgin, Emir Ahmet Sağır, Akif Tuzca, Osman Kumbasar, Hüseyin Mataracı gibi isimler vardı.
1948 Rize'de mahalli lig başladı. Recep Ali Ayvaz takımın Güneşspor'un vazgeçilmez elemanı olmuş ve takımın en genç sporcusuydu. Ayvazaga o günleri anlatırken; O zamanlar maça çıkarlarken bir tabak yemek yerdik. Sahada gezemezdik. Top ağırdı. Topa kafa vurunca düşüp yerde kalırdık diyor.
MERHABA BEYKOZ
1949 yılında İstanbul'a gitti. Recep Ali Ayvaz İstanbul Beykoz'da Sokonu Vakum Şirketi'nde işe başladı. Şirket benzin ve gaz yağı üzerine çalışıyordu. Mesai arkadaşları arasında İstanbul milli liginde yer alan Beykoz spor oyuncularında Saim, Hasan, Nusret bulunuyordu. Fabrikadan fırsat buldukça bu arkadaşlık Beykoz Çayırına uzanıyordu. Burada Beykozspor'un yıldız futbolcularıyla birlikte top oynuyordu. Bir gün Beykozspor antrenörü Bahattin Olcayto onu izler ve kendisine hayran kalır ve hemen Beykozspor milli takımına dahil eder. Rize Güneşspor'dan ilişiksiz kağıdını aldırır. Beykozspor'da sergilediği futboluyla gönüllere taht kurar.
BEYKOZSPOR RİZE'DE
Beykozspor o dönemin en popüler takımlarındandır. İstanbul mahalle liginde rakiplerine kök söktürmektedir. Beykozspor bir gün özel bir maç için Trabzon'a gelir. Bunu duyan ve o sıralar Rize'de bulunan Recep Ali Ayvaz Trabzon'a gider ve Beykozspor'u Rize'ye davet eder.
Beykozspor Rize'ye gelir, Rize karması ile bir maç yapar. Maçı Beykozspor 5-2 galip bitirir. Maçın ilk golünü Recep Ali Ayvaz atar.
Rize karmasının ikinci golü.
Şenol Birol'un ayağından gelir.
Recep Ali Ayvaz 1953 yılında askere gider. Askerliği sürecince İzmir Karagücü takımında futbol oynar.
Askerlik dönüşü tekrar Beykozspor takımına dahil olur.
O sıralar Beykozspor'un Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden Rizeli, Şeref Gökay çalıştırmaktadır. Burada bir süre daha futbol oynadıktan sonra 1956 yılında Rize'ye döner.
O artık sarı kırmızılı Rize Güneşspor'un vazgeçilmez futbolcusudur.
Amatör milli takıma seçilir. Ankara da ve İzmir'de fuar kupası maçlarına iştirak eder.
Burada takım arkadaşlarından biride Recep Ali Kulak'tır. Güneşspor'dan yetişen efsane sporculardan Şenol Birol ve Yavuz Şimşek ile aynı takımda oynamanın mutluluğuna erişir.
Yavuz şimşek Güneşspor'un kalesini korurken ablası yapı sanat okulunda öğretmen olarak görev yapmaktadır.
Recep Ali Ayvaz aynı okulda memur olarak bulunur.
Recep Ali Ayvaz'ın kardeşi Musa Ayvaz'da Güneşspor ve Trabzon Yolspor'da futbol oynamış Rize'nin yetiştirdiği nadir futbolculardandır.