NAMI DEĞER AYVAZ AGA: RECEP ALİ AYVAZ RİZE FUTBOL TARİHİNİN EN GÜZEL RENKLERİNDENDİ

NAMI DEĞER AYVAZ AGA: RECEP ALİ AYVAZ RİZE FUTBOL TARİHİNİN EN GÜZEL RENKLERİNDENDİ

Tarih 20 Ha­zi­ran 2006. Rize Ana­far­ta­lar cad­de­sin­de bu­lu­nan bir ar­ka­da­şı­mı zi­ya­re­te gi­der­ken bana Rize Spor Ta­ri­hi ile il­gi­li bil­gi­ler veren Ay­va­za­ga'nın ar­zu­hal bü­ro­su­nun yı­kıl­mış ol­du­ğu­nu gö­rü­yor, ir­ki­li­yo­rum. Sor­du­ğum da ya­pı­lan in­şa­at ça­lış­ma­la­rın­dan dolay yı­kıl­dı­ğı­nı ve en kısa za­man­da ya­pı­la­ca­ğı­nı öğ­re­ni­yo­rum. Bu süre için­de Recep Ali Ayvaz (AY­VA­ZA­GA ) so­kak­ta bir şem­si­ye atın­da hiz­met ve­ri­yor. Ya­nı­na gi­di­yo­rum. Ey gi­di­nin Ay­va­za­ga'si meş­hur gü­lüm­se­me­si ile kar­şı­lı­yor bizi. Baş­lı­yor genç­miş gün­le­ri an­lat­ma­ya. Ara­mız­da ol­ma­yan Ayvaz Aga'mızı rah­met­le anı­yor, 15 yıl önce ken­di­sin­den din­le­di­ğim ha­tı­ra­la­rı siz­ler­le pay­la­şı­yo­rum.
YA­MA­LI TOPLA BAŞ­LA­YAN SEVDA
Recep Ali Ayvaz 1931 yı­lın­da Rize'de doğdu. Rize Ka­vak­lı Ma­hal­le­sin­den­dir. Ba­ba­sı Ali Rıza Ayvaz Rize'nin eski kab­zı­mal­la­rın­dan ve kırk yıl Rize'de es­naf­lık yapan say­gın bir şah­si­yet­ti. Ali Rıza Ayvaz'ın yedi ço­cu­ğu­nu var­dır ve Ay­va­za­ga dör­dün­cü ço­cu­ğu­dur. İlko­ku­lu kur­tu­luş mek­te­bin­de okudu. Or­ta­oku­lu dı­şar­dan bi­tir­di. Fut­bol ha­ya­tı­na sokak ara­la­rın­da ya­ma­lar­la yap­tık­la­rı top­lar­la baş­la­dı. O za­man­lar şim­di­ki gibi im­kan­lar, sa­ha­lar yoktu.Fut­bol maç­la­rı Yapı sanat ens­tü­ti­si­nin bah­çe­sin­de oy­na­nır­dı. Rize de o za­man­lar Rize Genç­lik, Ça­ye­li, Gü­neşs­por, Fener Genç­lik ta­kım­la­rı vardı. Gü­neşs­por'un baş­ka­nı Şem­set­tin Çepni ken­di­si­nin bir ma­çı­nı iz­le­di ve onu Ku­lü­be davet etti. Bu su­ret­le Gü­neşs­po­ra dahil oldu.
GİRESUN'DA YIL­DIZ­LAŞ­TI
İlk ma­çı­nı Rize kar­ma­sı ile git­ti­ği Gi­re­sun'da oy­na­dı. Maçta ilk golü Ayvaz attı ama Gi­re­sun'dan 2-1 yenik ola­rak Rize'ye dön­dü­ler. Bu maç Ay­va­za­ga'yı Rize'de pö­pü­ler yap­mış­tı. O za­man­lar Rize kar­ma­sın­da İrfan Bil­gin, Emir Ahmet Sağır, Akif Tuzca, Osman Kum­ba­sar, Hü­se­yin Ma­ta­ra­cı gibi isim­ler vardı.
1948 Rize'de ma­hal­li lig baş­la­dı. Recep Ali Ayvaz ta­kı­mın Gü­neşs­por'un vaz­ge­çil­mez ele­ma­nı olmuş ve ta­kı­mın en genç spor­cu­suy­du. Ay­va­za­ga o gün­le­ri an­la­tır­ken; O za­man­lar maça çı­kar­lar­ken bir tabak yemek yer­dik. Sa­ha­da ge­ze­mez­dik. Top ağır­dı. Topa kafa vu­run­ca düşüp yerde ka­lır­dık diyor.
MER­HA­BA BEY­KOZ
1949 yı­lın­da İstan­bul'a gitti. Recep Ali Ayvaz İstan­bul Bey­koz'da So­ko­nu Vakum Şir­ke­ti'nde işe baş­la­dı. Şir­ket ben­zin ve gaz yağı üze­ri­ne ça­lı­şı­yor­du. Mesai ar­ka­daş­la­rı ara­sın­da İstan­bul milli li­gin­de yer alan Bey­koz spor oyun­cu­la­rın­da Saim, Hasan, Nus­ret bu­lu­nu­yor­du. Fab­ri­ka­dan fır­sat bul­duk­ça bu ar­ka­daş­lık Bey­koz Ça­yı­rı­na uza­nı­yor­du. Bu­ra­da Bey­kozs­por'un yıl­dız fut­bol­cu­la­rıy­la bir­lik­te top oy­nu­yor­du. Bir gün Bey­kozs­por ant­re­nö­rü Ba­hat­tin Ol­cay­to onu izler ve ken­di­si­ne hay­ran kalır ve hemen Bey­kozs­por milli ta­kı­mı­na dahil eder. Rize Gü­neşs­por'dan ili­şik­siz ka­ğı­dı­nı al­dı­rır. Bey­kozs­por'da ser­gi­le­di­ği fut­bo­luy­la gö­nül­le­re taht kurar.
BEY­KOZS­POR RİZE'DE
Bey­kozs­por o dö­ne­min en po­pü­ler ta­kım­la­rın­dan­dır. İstan­bul ma­hal­le li­gin­de ra­kip­le­ri­ne kök sök­tür­mek­te­dir. Bey­kozs­por bir gün özel bir maç için Trab­zon'a gelir. Bunu duyan ve o sı­ra­lar Rize'de bu­lu­nan Recep Ali Ayvaz Trab­zon'a gider ve Bey­kozs­por'u Rize'ye davet eder.
Bey­kozs­por Rize'ye gelir, Rize kar­ma­sı ile bir maç yapar. Maçı Bey­kozs­por 5-2 galip bi­ti­rir. Maçın ilk go­lü­nü Recep Ali Ayvaz atar.
Rize kar­ma­sı­nın ikin­ci golü.
Şenol Birol'un aya­ğın­dan gelir.
Recep Ali Ayvaz 1953 yı­lın­da as­ke­re gider. As­ker­li­ği sü­re­cin­ce İzmir Ka­ra­gü­cü ta­kı­mın­da fut­bol oynar.
As­ker­lik dö­nü­şü tek­rar Bey­kozs­por ta­kı­mı­na dahil olur.
O sı­ra­lar Bey­kozs­por'un Türk fut­bo­lu­nun unu­tul­maz isim­le­rin­den Ri­ze­li, Şeref Gökay ça­lış­tır­mak­ta­dır. Bu­ra­da bir süre daha fut­bol oy­na­dık­tan sonra 1956 yı­lın­da Rize'ye döner.
O artık sarı kır­mı­zı­lı Rize Gü­neşs­por'un vaz­ge­çil­mez fut­bol­cu­su­dur.
Ama­tör milli ta­kı­ma se­çi­lir. An­ka­ra da ve İzmir'de fuar ku­pa­sı maç­la­rı­na iş­ti­rak eder.
Bu­ra­da takım ar­ka­daş­la­rın­dan bi­ri­de Recep Ali Kulak'tır. Gü­neşs­por'dan ye­ti­şen ef­sa­ne spor­cu­lar­dan Şenol Birol ve Yavuz Şim­şek ile aynı ta­kım­da oy­na­ma­nın mut­lu­lu­ğu­na eri­şir.
Yavuz şim­şek Gü­neşs­por'un ka­le­si­ni ko­rur­ken ab­la­sı yapı sanat oku­lun­da öğ­ret­men ola­rak görev yap­mak­ta­dır.
Recep Ali Ayvaz aynı okul­da memur ola­rak bu­lu­nur.
Recep Ali Ayvaz'ın kar­de­şi Musa Ayvaz'da Gü­neşs­por ve Trab­zon Yols­por'da fut­bol oy­na­mış Rize'nin ye­tiş­tir­di­ği nadir fut­bol­cu­lar­dan­dır.