Tarih: 21.01.2022 10:41

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ'NDEN YAPILAN TÜRK SOMONU İHRACATINDA %42 ARTIŞ

Facebook Twitter Linked-in

Böl­ge­mi­zin önem­li ihraç ürün­le­rin­den biri ha­li­ne gelen, ala­ba­lık­gil­ler tü­rü­nün alt bir türü olan, yur­ti­çi pi­ya­sa­da Ka­ra­de­niz So­mo­nu ola­rak bi­li­nir­ken yurt­dı­şı pa­zar­lar­da ise Türk So­mo­nu ola­rak marka ha­li­ne gelen Gök­ku­şa­ğı Ala­ba­lı­ğı ih­ra­ca­tı hız kes­me­den devam edi­yor.

2021 yı­lın­da Trab­zon ve Rize'den 6.776 ton kar­şı­lı­ğı 35,5 mil­yon $ tu­ta­rın­da Türk So­mo­nu ih­ra­ca­tı ger­çek­leş­ti­ri­lir­ken mik­tar­da %21, de­ğer­de %42 ih­ra­cat ar­tı­şı ya­şan­dı.
Trab­zon ve Rize'den 12 fark­lı ül­ke­ye ihraç edi­len Türk So­mo­nu­nun en büyük alı­cı­sı Rusya Fe­de­ras­yo­nu olur­ken, sı­ra­sıy­la Vi­et­nam, Ja­pon­ya ve Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti de en fazla ih­ra­cat ya­pı­lan diğer ül­ke­ler ola­rak sı­ra­lan­dı. Rus tü­ke­ti­ci­le­rin her geçen gün daha fazla rağ­bet gös­ter­me­si ne­de­niy­le böl­ge­nin Ka­ra­de­niz So­mo­nu ih­ra­ca­tı­nın %61 Rusya Fe­de­ras­yo­nu'na ger­çek­leş­ti­ri­lir­ken, Vi­et­nam'a ih­ra­cat­ta %162, Ja­pon­ya'ya ih­ra­cat­ta %82 ve Çin Halk Cum­hu­ri­ye­ti'ne ih­ra­cat­ta %2081 ih­ra­cat ar­tı­şı ya­ka­lan­ma­sı sek­tö­rün yü­zü­nü gül­dür­dü.
Konu hak­kın­da de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan Doğu Ka­ra­de­niz İhra­cat­çı­lar Bir­li­ği Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ahmet Hamdi GÜR­DO­ĞAN; "2020 yı­lın­da böl­ge­den 10 ül­ke­ye ih­ra­cat ya­pı­lır­ken 2021'de bu ra­ka­mın 12'ye çıktı. Yeni ihraç pa­zar­la­rı ara­sın­da ABD, Ka­na­da ve Tay­land gibi uzak pa­zar­la­rın yer al­ma­sı­nı çok de­ğer­li bu­lu­yo­ruz. Bu­nun­la bir­lik­te sek­tö­rün üret­ti­ği katma değer her geçen gün ar­tı­yor. İhra­cat ra­kam­lar in­ce­len­di­ğin­de değer ar­tı­şı­nın mik­tar ar­tı­şı üze­rin­de ol­du­ğu ve ki­log­ram ba­şı­na ih­ra­cat de­ğe­ri­nin yük­sel­di­ği gö­rü­lü­yor. Katma değer ar­tı­şı da sek­tö­rün her geçen gün ge­liş­me kay­det­ti­ği­nin bir gös­ter­ge­si ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor" dedi.
Ya­şa­nan bu olum­lu ge­liş­me­le­re rağ­men somon ye­tiş­ti­ri­ci­li­ğin­de halen bü­rok­ra­si ve kamu ku­rum­la­rı kay­nak­lı so­run­la­rın bu­lun­du­ğu­nun al­tı­nı çizen GÜR­DO­ĞAN; yurt­dı­şın­dan büyük talep alın­dı­ğı­nı, ancak mev­cut üre­ti­min yani kafes ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği­nin ta­le­bi kar­şı­la­ya­ma­dı­ğı­nı, da­ha­sı bü­rok­ra­tik en­gel­ler ne­de­niy­le ka­pa­si­te­nin de ar­tı­rı­la­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.
Ülke ve Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si ih­ra­ca­tı­na önem­li katkı sağ­la­ya­cak olan Ka­ra­de­niz So­mo­nu ye­tiş­ti­ri­ci­li­ği­nin art­tı­rıl­ma­sı için gi­ri­şim­ler­de bu­lu­nul­du­ğu­nu ancak, ya­tı­rım yap­mak is­te­yen ih­ra­cat­çı­nın büyük so­run­lar­la kar­şı­laş­tı­ğı­nı ifade eden GÜR­DO­ĞAN, kafes ku­ru­lu­mu için izin alma aşa­ma­la­rı­nın an­lam­sız pro­se­dür­ler­le zor­laş­tı­rıl­dı­ğı­nı ifade ede­rek; "Bir kısım ih­ra­cat­çı­mız bu bü­rok­ra­tik en­gel­ler­den bık­tı­ğı için ya­tı­rım­la­rı­nı komşu ül­ke­le­re kay­dır­ma ka­ra­rı almış. Bir­çok komşu ül­ke­de en fazla 3 iş günü için­de izin alı­na­rak ya­tı­rı­ma baş­lan­ma­sı iş in­san­la­rı­nı bu ül­ke­le­ri ter­ci­he zor­lu­yor." şek­lin­de ko­nuş­tu.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali Ka­val­cı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —