"RİZE GENELİNDE SAMİMİYET VE ÜSTÜN GAYRETLE DEVASA YATIRIMLARI VAKTİNDE TAMAMLIYORUZ"

Ak Parti Rize İl Başkanı İshak ALİM;

"RİZE GENELİNDE SAMİMİYET VE ÜSTÜN GAYRETLE DEVASA YATIRIMLARI VAKTİNDE TAMAMLIYORUZ"

Ak Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak Alim, , Ada­let, sa­mi­mi­yet ve büyük gay­ret içe­ri­sin­de, Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın onay ve ta­li­mat­la­rıy­la, il­gi­li ba­kan­lık­la­rın, Rize Va­li­li­ği ve ber­be­rin­de­ki il­gi­li ku­rum­la­rın ça­lış­ma­la­rı, Rize Mil­let­ve­kil­le­ri, Rize Be­le­di­ye­si ve Ak Parti Rize İl Baş­kan­lı­ğı ola­rak diğer tüm teş­ki­lat­lar­la bir­lik­te, is­ti­şa­re ve bü­tün­lük içe­ri­sin­de, Ri­ze­li hem­şe­ri­le­ri­nin de görüş ve fi­kir­le­rin­den fay­da­la­na­rak, ik­ti­dar­la­rı bo­yun­ca Rize ge­ne­li­ne ka­zan­dı­rı­lan ve hiz­met veren de­va­sa ya­tı­rım­la­rın ya­nın­da, yine çok daha büyük mega pro­je­le­rin ta­mam­lan­ma ça­lış­ma­la­rı­nın ara­lık­sız devam et­ti­ği­ni açık­la­dı. Ya­pı­mı ta­mam­lan­ma aşa­ma­sın­da olan, Ri­ze-Art­vin Ha­va­li­ma­nı yakın bir ge­le­cek­te hiz­me­te açı­la­ca­ğı­nı ve in­şa­sı devam diğer mega de­va­sa pro­je­ler olan, İyi­de­re Lo­jis­tik Mer­ke­zi, Rize Be­le­di­ye Blok­la­rı, Rize Mil­let Bah­çe­si, Ayder yay­la­sı, Çay çar­şı­sı, Recep Tay­yip Er­do­ğan üni­ver­si­te­si Çevre ve Şe­hir­ci­lik pro­je­le­ri, Rize Şehri has­ta­ne­si ve Rize ge­ne­lin­de devam eden yeni yol ve tü­nel­ler gibi çok sa­yı­da mega ya­tı­rım­la­rın vak­ti­ne ta­mam­la­nıp, Ri­ze­li hem­şe­ri­le­ri­nin ve tüm in­san­lı­ğın hiz­me­ti­ne su­na­cak­la­rı­nı, Ser­best ga­ze­te­ci yazar Bay­ram Ali Ka­val­cı'ya açık­la­dı.

Ak Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak ALİM; "Her­ke­sin büyük bir se­vinç­le bek­le­di­ği ve Rize'mize bam­baş­ka bir ge­liş­me ve bü­yü­me ka­zan­dı­ra­cak olan, Rize- Art­vin Ha­va­li­ma­nın, alt­ya­pı ve üst yapı te­sis­le­ri bit­miş olup, giriş, çıkış, Ter­mi­nal, VIP, Güç Mer­ke­zi, Isı Mer­ke­zi, Kule ve Tek­nik blok, DHMİ kur­tar­ma ve Yan­gın is­tas­yo­nu, Katı atık bi­na­sı, Apron ba­ri­yer bi­na­sı, çok mak­sat­lı garaj ve Re­gü­la­tör bi­na­sı ya­pı­mı hızla devam et­mek­te ve her birim ta­mam­lan­ma aşa­ma­sı­na doğru iler­le­mek­te­dir." dedi.
Ak Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak ALİM; "Mega pro­je­le­ri­miz­den bi­ri­si olan, İyi­de­re Lo­jis­tik Li­ma­nı mer­ke­zi, yıl­lık 13 Mil­yon ton ka­pa­si­te­li, hem bölge il­le­ri­nin eko­no­mi­si­ne hem de ül­ke­nin ti­ca­ret hac­mi­ne önem­li kat­kı­lar su­na­cak. Rize İyi­de­re Lo­jis­tik Li­ma­nı, Rize ili sı­nı­rın­da, Rize şehir mer­ke­zi­ne 20 km, Trab­zon şehir mer­ke­zi­ne ise 50 km uzak­lık­ta İyi­de­re hav­za­sın­da plan­lan­mış­tır. Pro­je­nin, hem bölge il­le­ri eko­no­mi­si­ne hem de ül­ke­de­ki ti­ca­ret hac­mi­ne katkı sağ­la­ma­sı bek­len­mek­te­dir. Trab­zon, Rize İl sı­nı­rın­da ya­pı­mı hızla devam eden, İyi­de­re Lo­jis­tik Liman mer­ke­zi­nin hiz­me­te gir­me­siy­le bir­lik­te, Yılda 3 mil­yon ton genel kargo ile bir­lik­te, 8 mil­yon ton dökme yük, 100 TEU kon­tey­ner ve 100 bin araç Ro-Ro ka­pa­si­te­li ola­rak böl­ge­sel ti­ca­re­tin can da­ma­rı ola­cak. Gayri safi yur­ti­çi ha­sı­la­sı­nın et­ki­si, 191 mil­yon 978 bin do­lar­dan fazla, hiz­me­te gir­me­siy­le bir­lik­te, üre­ti­me kat­kı­sı 427 mil­yon 425 bin do­lar­dan fazla ola­cak. Rize İyi­de­re Lo­jis­tik Li­ma­nı Pro­je­miz 1.000 ki­şi­ye doğ­ru­dan, 34 sek­tör­de 8.000 ki­şi­ye de do­lay­lı is­tih­dam im­ka­nı sağ­la­ya­cak­tır. Bu de­va­sa ya­tı­rı­mın proje be­de­li, 1.720.000.000.TL'dır." diye ko­nuş­tu.
Ak Parti Rize İl Baş­ka­nı İshak ALİM; "Ovit'in tü­nel­le ge­çil­me­si için Sul­tan 2'nci Ab­dül­ha­mit dö­ne­min­de baş­la­yan proje tas­lak­la­rı, 132 yıl sonra kul­la­nı­la­rak ik­ti­da­rı­mız­da, de­ğer­li Cum­hur­baş­ka­nı­mız Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın ta­li­ma­tıy­la pro­je­len­di­ril­di.
Bu ta­ri­hi de­va­sa Ovit tü­ne­li­ni yapım ça­lış­ma­la­rı­na, 13.05.2012 yı­lın­da baş­la­yıp va­det­ti­ği­miz uzun sa­yıl­ma­yan 5 yılı kap­sa­yan bri sü­re­de ta­mam­la­ya­rak, çift tüp tünel ola­rak, 13.06.2018 yı­lın­da hiz­me­te açtık. Asır­lar­ca, yılın 6 ayı açık, altı ayı ka­pa­lı olan Ovit tü­ne­li­nin ta­mam­lan­ma­sıy­la, Doğu Ka­ra­de­niz il­le­riy­le, Doğu Ana­do­lu ve Güney Doğu Ana­do­lu'daki on­lar­ca ili ve il­çe­yi, sevgi yolu adı al­tın­da bir­bi­ri­ne bağ­la­mış olduk. Şu anda 14,5 ki­lo­met­rey­le Tür­ki­ye'nin en uzun ka­ra­yo­lu tü­ne­li olma özel­li­ği­ni ta­şı­yan çift tüp Ovit tü­ne­li­nin hiz­me­te gir­me­siy­le Rize'mizin ve Rize'ye komşu il­le­rin eko­no­mi­sin­de önem­li ra­kam­sal ge­liş­me­ler her yıl ara­ta­rak devam et­mek­te­dir. Ovit tü­ne­li­nin hiz­me­te açıl­ma­sıy­la, Rize- Er­zu­rum ara­sın­da­ki ula­şım 50 km. kı­sal­mış, ula­şım 5 sa­at­ten 3 saate düş­müş­tür. Er­zu­rum ta­ra­fın­da ya­pı­mı devam eden, Kırk ve Dal­lı­ka­vak tü­nel­le­rin­de 2022 yı­lı­nın so­nun­da hiz­me­te gir­me­siy­le, Rize- Er­zu­rum ara­sın­da­ki ula­şım 3 satın atına dü­şe­cek­tir. Aynı za­man­da bu geçit Av­ru­pa ve Orta Asya'ya açı­lan Kaf­kas­ya ko­ri­do­ru üze­rin­de bu­lun­ma­sı se­be­biy­le st­ra­te­jik bir öneme sa­hip­tir." dedi.
İl Baş­ka­nı ALİM; "Sa­lar­ha tü­nel­le­ri­nin hiz­me­te gir­me­sin­den sonra, ya­pı­mı devam eden, mu­az­zam pro­je­le­ri­miz ara­sın­da, Ri­ze-Peh­li­van­ta­şı-Kal­kan­de­re arası bö­lün­müş yol ve tünel ça­lış­ma­la­rı pro­je­si ta­mam­la­nıp hiz­me­te açıl­dı­ğın­da, bu yolu kul­la­nan in­san­la­rın her türlü ti­ca­ri ve sos­yal fa­ali­yet­le­ri­ni daha gü­ven­li ve hızlı yü­rü­te­bil­me­le­ri sağ­la­mış ola­cak­tır. Söz ko­nu­su yolun ya­pı­mı ta­mam­lan­dı­ğın­da Rize İlin­den, Peh­li­van­ta­şı, Yol­ba­şı, Kal­kan­de­re il­çe­si­ne em­ni­yet­li bir şe­kil­de tra­fik akışı sağ­la­na­cak­tır. Ay­rı­ca, Ri­ze-Er­zu­rum yo­lu­nun da İyi­de­re bağ­lan­tı­sı­na al­ter­na­tif ola­rak da kul­la­nı­la­bi­le­cek­tir. "dedi. Baş­kan ALİM; "Rize Şehri Has­ta­ne­si pro­je­si, Gün­doğ­du li­ma­nı ile Gün­doğ­du Mer­ke­zi ara­sın­da­ki alan­da yak­la­şık 300 dö­nüm­lük bir dolgu alanı üze­rin­de 1000 ya­tak­lı bir şehir has­ta­ne­si inşa edil­me­si plan­lan­mış­tır. Has­ta­ne ya­pı­la­cak yer Rize il mer­ke­zi­ne 8 km, Ça­ye­li ilçe Mer­ke­zi­ne 11 km, Gü­ney­su ilçe Mer­ke­zi­ne 11,5 km, Rize - Art­vin Ha­va­ala­nı­na 25 km me­sa­fe­de­dir." dedi.


Rö­por­taj: Bay­ram Ali Ka­val­cı