Elektrik faturalarında yeni dönem: Aksa Elektrik, 'Kademeli Elektrik Tarifesi' hakkında abonelerini bilgilendiriyor

Güncel Haberler 25.01.2022 09:40:38 0
Elektrik faturalarında yeni dönem: Aksa Elektrik,

Ener­ji­nin ve­rim­li kul­la­nı­mı­nı des­tek­le­mek, ta­sar­ruf bi­lin­ci­ni yay­gın­laş­tır­mak ve ener­ji­yi daha az tü­ke­ten mes­ken abo­ne­le­ri­nin fa­tu­ra­la­rı­nın bu kap­sam­da dü­zen­len­me­si­ni sağ­la­mak ama­cıy­la 1 Ocak 2022 ta­ri­hi iti­ba­rıy­la "Ka­de­me­li Elekt­rik Ta­ri­fe­si" Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­mu (EPDK) ta­ra­fın­dan yü­rür­lü­ğe girdi. EPDK'nın ka­ra­rı kap­sa­mın­da, mes­ken tek za­man­lı alçak ge­ri­lim abo­ne­le­ri­nin elekt­rik tü­ke­tim­le­ri, kurum ta­ra­fın­dan 2022 yılı ocak ayın­da be­lir­le­nen ka­de­me­li ta­ri­fe birim fi­yat­la­rı üze­rin­den fa­tu­ra­lan­dı­rı­la­cak. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de 38 mil­yon ha­ne­yi il­gi­len­di­ren ka­ra­ra yö­ne­lik Aksa Elekt­rik, yeni elekt­rik ta­ri­fe­si ve he­sap­la­ma yön­te­mi hak­kın­da abo­ne­le­ri­ni bil­gi­len­dir­di.

Ka­de­me­li Elekt­rik Ta­ri­fe­si, gün­lük or­ta­la­ma 5 kWh tü­ke­ti­me kadar olan mes­ken elekt­rik tü­ke­tim­le­ri­nin düşük ka­de­me birim fi­ya­tın­dan, gün­lük or­ta­la­ma tü­ke­ti­mi 5 kWh üs­tün­de kalan kısım için ise yük­sek ka­de­me birim fi­ya­tın­dan fa­tu­ra­lan­dı­rıl­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak.
2022 yı­lı­nın ocak, şubat ve mart ay­la­rı­nı kap­sa­yan bi­rin­ci çey­rek dö­ne­min­de, 38 mil­yon hane için gün­lük or­ta­la­ma tü­ke­ti­mi 5 kWh'ye kadar olan tü­ke­tim­ler, ki­lo­vat­sa­at ba­şı­na ver­gi­ler hariç 1,24 TL'den fa­tu­ra­lan­dı­rı­la­cak. Bu kap­sam­da, gün­lük or­ta­la­ma tü­ke­ti­mi 5 kWh'nin üs­tün­de kalan her ki­lo­vat­sa­at tü­ke­tim için uy­gu­la­na­cak birim fiyat ise yine ver­gi­ler hariç 1,68 TL ola­cak.
Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­mu'nun (EPDK) ka­ra­rı ile Ka­de­me­li Elekt­rik Ta­ri­fe­si, mes­ken tek za­man­lı alçak ge­ri­lim abone gru­bun­da­ki 38 mil­yo­nun üze­rin­de­ki hane için 1 Ocak 2022 iti­ba­rıy­la oto­ma­tik ola­rak uy­gu­la­ma­ya ge­çi­ril­di.
Yeni ta­ri­fe 1 Ocak 2022 ta­ri­hi iti­ba­rıy­la ger­çek­le­şen tü­ke­tim­le­ri kap­sı­yor. Buna göre, ilk oku­ma­sı ara­lık 2021 ve son oku­ma­sı ocak 2022 olan bir mes­ken tek za­man­lı alçak ge­ri­lim abone gru­bu­nun ara­lık 2021 dö­ne­mi­ne ait tü­ke­tim­le­ri ara­lık 2021 fi­ya­tı ile, ocak 2022 dö­ne­mi­ne ait tü­ke­tim­le­ri ise ocak 2022 dö­ne­mi fi­yat­la­rı­na göre be­lir­le­ne­rek fa­tu­ra­lan­dı­rı­lı­yor.
Elekt­rik­te az tü­ke­ten daha düşük öde­yecek
Aksa Elekt­rik'ten ya­pı­lan bil­gi­len­dir­me­ye göre, "1 Ocak 2022 ta­ri­hin­den iti­ba­ren gün­lük 5 kWh al­tın­da kalan tü­ke­tim­ler için fark­lı, üs­tün­de kalan tü­ke­tim­ler için fark­lı birim fiyat be­lir­len­me­si yön­te­mi ile ‘Ka­de­me­li Elekt­rik Ta­ri­fe­si' uy­gu­lan­ma­ya baş­lan­dı.
Bu ta­ri­fe, sa­de­ce mes­ken tek za­man­lı alçak ge­ri­lim abone grup­la­rı­nı kap­sı­yor. Bu abone gru­bu­nun dı­şın­da kalan Mes­ken Orta Ge­ri­lim, Mes­ken Çok Za­man­lı, Ti­ca­ret­ha­ne, Ta­rım­sal Su­la­ma veya Sa­na­yi grubu abo­ne­le­rin­de Ka­de­me­li Elekt­rik Ta­ri­fe­si uy­gu­la­ma­sı ol­ma­ya­cak" ifa­de­si­ne yer ve­ril­di.
Ka­de­me­li Elekt­rik Ta­ri­fe­si, mev­cut elekt­rik fa­tu­ra­la­rın­da; ‘'Düşük Ka­de­me' ve ‘Yük­sek Ka­de­me' olmak üzere iki ayrı ka­lem­de ele alı­nıp be­lir­ti­lir­ken, ka­de­me­li tü­ke­tim bil­gi­si ise ‘Ener­ji Be­de­li' kıs­mın­da ay­rı­ca yer ala­cak.
Ka­de­me­li elekt­rik fa­tu­ra­la­rı nasıl he­sap­la­nı­yor?
Yeni ta­ri­fe ile fa­tu­ra he­sap­la­ma­sı ya­pı­lır­ken gün­lük 5 kWh'ye kadar olan tü­ke­tim­ler için düşük ka­de­me birim fi­ya­tı uy­gu­la­nı­yor. 5 kWh üs­tün­de kalan tü­ke­tim­ler­de ise, il­gi­li fa­tu­ra dö­ne­min­de­ki top­lam tü­ke­tim­den düşük ka­de­me tü­ke­tim mik­ta­rı çı­kar­tı­lı­yor ve kalan kısım ise yük­sek ka­de­me­den he­sap­la­na­rak fa­tu­ra­ya yan­sı­tı­lı­yor. EPDK Yö­net­me­li­ği ge­re­ği elekt­rik sa­yaç­la­rı or­ta­la­ma 25-35 gün ara­sın­da oku­na­rak, aylık top­lam tü­ke­ti­min okuma gün sa­yı­sı­na bö­lün­me­si ile or­ta­la­ma gün­lük tü­ke­tim mik­ta­rı be­lir­le­ni­yor.
Vergi ve fon­lar­da de­ği­şik­lik
Resmî ga­ze­te­de ya­yın­la­nan kanun kap­sa­mın­da, elekt­rik fa­tu­ra­la­rın­da yer alan TRT Payı ve Ener­ji Fonu ka­lem­le­ri de 1 Ocak 2022 ta­ri­hi iti­ba­rıy­la kal­dı­rıl­dı. Bu ta­rih­ten sonra dü­zen­le­nen elekt­rik fa­tu­ra­la­rı­na her­han­gi bir şe­kil­de bu bedel yan­sı­tıl­ma­ya­cak.


Haber: Ezgi Kay­gı­sız


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °