Henley Pasaport Endeksi'nde Türkiye 7 sıra birden yükseldi

Güncel Haberler 26.01.2022 09:52:31 0
Henley Pasaport Endeksi

‘Hen­ley Pa­sa­port En­dek­si 2022 İlk Çey­rek Ra­po­ru'na göre Türk pa­sa­por­tu geçen yılın ilk çey­re­ği­ne göre 7 ba­sa­mak bir­den yük­se­le­rek 50'nci sı­ra­da yer aldı. Hen­ley & Part­ners İcra Ku­ru­lu Üyesi ve Özel Müş­te­ri­ler Grup Baş­ka­nı Do­mi­nic Volek, "İstan­bul Fi­nans Mer­ke­zi'nin dev­re­ye gir­me­siy­le Tür­ki­ye'ye doğ­ru­dan ya­tı­rım­la va­tan­daş­lık ve otu­rum ta­lep­le­ri­nin ar­ta­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz" dedi. Hen­ley & Part­ners Tür­ki­ye Di­rek­tö­rü Burak De­mi­rel ise, Tür­ki­ye'nin ya­tı­rım­la va­tan­daş­lık prog­ram­la­rın­da en fazla talep alan prog­ram­lar için­de ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Ulus­la­ra­ra­sı ya­tı­rım­la otu­rum ve va­tan­daş­lık da­nış­man­lı­ğın­da sek­tö­rü­nün ku­ru­cu­su olan Hen­ley & Part­ners'ın kü­re­sel öl­çek­te re­fe­rans ola­rak kabul gören ‘Hen­ley Pa­sa­port En­dek­si 2022 İlk Çey­rek Ra­po­ru' ya­yın­lan­dı. Türk pa­sa­por­tu 110 ül­ke­ye vi­ze­siz se­ya­hat im­ka­nı ile 57'nci sı­ra­dan 50'nci sı­ra­ya yer­leş­ti. Lis­te­nin ilk sı­ra­sın­da 192 ül­ke­ye vi­ze­siz se­ya­hat im­ka­nı sağ­la­yan Ja­pon­ya ve Sin­ga­pur pa­sa­port­la­rı yer alır­ken, Al­man­ya ve Güney Kore pa­sa­port­la­rı 190 ül­ke­ye vi­ze­siz se­ya­hat im­ka­nıy­la ikin­ci oldu. Üçün­cü sı­ra­da ise 189 ül­ke­ye vi­ze­siz se­ya­hat­le Fin­lan­di­ya, İtalya, Lük­sem­burg ve İspan­ya pa­sa­port­la­rı var.
AV­RU­PA'YA VİZESİZ SE­YA­HAT
Hen­ley & Part­ners İcra Ku­ru­lu Üyesi Do­mi­nic Volek, Tür­ki­ye'nin doğ­ru­dan ya­tı­rım­la otu­rum ve va­tan­daş­lık öze­lin­de dün­ya­da talep gören ül­ke­ler ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı söy­le­di. Volek şu ifa­de­le­ri kul­lan­dı: 'Hen­ley Pasa­port En­dek­si'ni 17 yıl­dır ya­yın­lı­yo­ruz. Ve­ri­le­ri­mi­zi IATA'dan alı­yor ve araş­tır­ma­cı eki­bi­miz­le dün­ya­da­ki du­ru­mu ya­kın­dan takip edi­yo­ruz. 199 fark­lı pas­sa­por­tu in­ce­le­yip vi­ze­siz veya ka­pı­da vize ile kaç fark­lı ül­ke­ye se­ya­hat edi­le­bil­di­ği ile il­gi­li bir sı­ra­la­ma ya­pı­yo­ruz. Son 10 yıl­da­ki ge­liş­me­le­re bak­tı­ğı­mız­da bazı ül­ke­le­rin vize ge­niş­let­me­sin­de çok aktif ol­du­ğu­nu göz­lem­le­ye­bi­li­yo­ruz. Ör­ne­ğin; Bir­le­şik Arap Emir­lik­le­ri vi­ze­siz gi­re­bil­di­ği 49 ül­ke­yi ek­le­ye­rek sı­ra­la­ma­da 64'üncü sı­ra­dan 15'inci sı­ra­ya yer­leş­ti. Daha ön­ce­ki yıl­lar­da Ame­ri­ka Bir­le­şik Dev­let­le­ri ve Bir­le­şik Kral­lık pas­sa­port­la­rı her zaman lis­te­nin baş­la­rın­da yer alır­dı. Her ne kadar vi­ze­siz gi­re­bil­dik­le­ri ülke sa­yı­sı azal­ma­mış olsa da po­li­ti­ka­la­rı ne­de­niy­le bir ge­niş­le­me ya­şa­ma­dı­lar ve Asya ül­ke­le­ri ön­le­ri­ne geçti." dedi.
Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti va­tan­da­şı ola­rak 110 ül­ke­ye vi­ze­siz se­ya­hat edi­le­bil­di­ği­ni be­lir­ten Do­mi­nic Volek, "Ka­ra­yip­ler­de­ki bir ül­ke­den va­tan­daş­lık elde ede­rek bu ra­ka­ma Şen­gen Böl­ge­si, İngil­te­re, Rusya ve Çin gibi ül­ke­ler ek­le­ne­bi­li­yor. Türk va­tan­da­şı ola­rak An­ti­gua ve Bar­bu­da'dan 5-6 aylık bir sü­reç­te va­tan­daş­lık alın­dı­ğın­da Av­ru­pa'ya vi­ze­siz se­ya­hat edi­le­bi­lir. Aynı durum Tür­ki­ye'yi de cazip bir konum ha­li­ne ge­ti­ri­yor. Ni­jer­ya bizim için çok önem­li bir pazar. Ora­da­ki ofi­si­miz­den Tür­ki­ye'ye bir­çok talep ge­li­yor. Çünkü Ni­jer­ya pa­sa­por­tu­nun vi­ze­siz se­ya­hat ede­bil­di­ği ülke sa­yı­sı ol­duk­ça az ve bu yıl 11 ül­ke­ye daha vi­ze­siz giriş hak­kı­nı kay­bet­ti.
Ya­tı­rım yo­luy­la va­tan­daş­lık elde etme prog­ram­la­rı in­san­la­ra gü­ven­lik, ço­cuk­lar için daha iyi bir eği­tim, sağ­lık se­çe­nek­le­ri ve yaşam ka­li­te­si­ni ar­tır­mak gibi fark­lı se­çe­nek­ler su­na­bi­li­yor."
TÜRKİYE YA­TI­RIM YO­LUY­LA OTU­RUM VE VA­TAN­DAŞ­LIK PROG­RA­MI­NI GELİŞTİRMELİ
Sek­tör­de hem arz hem de talep ta­ra­fın­dan bir artış söz ko­nu­su ol­du­ğu­nu be­lir­ten Hen­ley & Part­ners Tür­ki­ye Di­rek­tö­rü Burak De­mi­rel ise, "Artık dün­ya­nın var­lık­lı in­san­la­rı daha fazla va­tan­daş­lık talep eder­ken, ül­ke­ler de var olan va­tan­daş­lık prog­ram­la­rı­nı ge­liş­tir­mek ya da yeni prog­ram­lar oluş­tur­mak için ça­lış­ma­lar ya­pı­yor­lar. Dün­ya­da­ki her va­tan­daş­lık ve otu­rum prog­ra­mı­nın ken­di­ne özel nü­ans­la­rı var. Genel ola­rak baş­vu­ru sü­reç­le­ri­nin ne kadar za­man­da so­nuç­la­na­ca­ğı, baş­vu­ran­la­rın dik­ka­te al­dı­ğı en önem­li nok­ta­lar­dan bi­ri­si olu­yor. Bu sü­reç­ler daha da ge­liş­ti­ri­lip, kı­sal­tı­lır­sa prog­ram­lar daha iyi bir nok­ta­ya ge­ti­ri­le­bi­lir. Ya­tı­rım Yo­luy­la Tür­ki­ye Va­tan­daş­lı­ğı Prog­ra­mı'nda da ge­liş­ti­ri­le­bi­lecek bazı nok­ta­lar var. Tür­ki­ye, ya­tı­rım yo­luy­la va­tan­daş­lık prog­ra­mı­nı ge­liş­tir­mek için da­nış­man­lık ala­bi­lir. Hen­ley & Part­ners bu­gü­ne kadar 15'ten fazla dev­le­te bu ko­nu­da da­nış­man­lık verdi. Özel­lik­le diğer ül­ke­ler­de en çok önem ve­ri­len sü­reç­ler­den biri öz­geç­miş araş­tır­ma­sı. Öz­geç­miş araş­tır­ma­la­rı de­tay­lı bir şe­kil­de ya­pı­lıp, va­tan­daş­lı­ğa alı­na­cak ki­şi­nin uy­gun­lu­ğu tes­pit edi­li­yor. Ör­ne­ğin; adli sicil kaydı is­te­ni­yor ve kont­rol edi­le­rek karar ve­ri­li­yor. Va­tan­daş­lık prog­ram­la­rı ulus­la­ra­ra­sı iş yap­mak is­te­yen ya­tı­rım­cı­la­rın daha rahat bir şe­kil­de ti­ca­ret yap­ma­sı­na yar­dım­cı olu­yor. Kü­re­sel­le­şen dün­ya­da eko­no­mik, si­ya­si ve sal­gın­lar gibi böl­ge­sel ve ulus­la­ra­ra­sı kriz­ler­den et­ki­len­mek is­te­me­yen in­san­lar için ya­tı­rım yo­luy­la otu­rum ve va­tan­daş­lık plan­la­mak artık bir ih­ti­yaç ha­li­ne geldi.' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Türk va­tan­daş­la­rı­nın en çok talep gös­ter­di­ği va­tan­daş­lık prog­ram­la­rı­na dik­kat çeken Burak De­mi­rel, "Şu anda en uygun olan ya­tı­rım va­tan­daş­lık prog­ram­la­rı Ka­ra­yip­ler'de bu­lu­nu­yor. St. Kitts ve Nevis, An­ti­gua, Bar­bu­da ve St. Lucia gibi Ka­ra­yip ül­ke­le­ri­nin va­tan­daş­lık­la­rı ile İngil­te­re ve Şen­gen böl­ge­si­ne vi­se­siz gi­re­bi­li­yor­su­nuz. Bal­kan­lar'da ise Mon­te­neg­ro ve Kuzey Ma­ke­don­ya se­çe­ne­ği ön plana çı­kı­yor. An­ti­gua ve Bar­bu­da'da 4 ki­şi­lik aile için 100 bin dolar hibe ya­pa­rak, Mon­te­neg­ro'da 250 bin Euro gay­ri­men­kul satın alın­ma­sı ve 200 bin Euro dev­le­te ya­pı­lan bir bağış ile va­tan­daş­lık elde etmek müm­kün. Dünya'nın 185 ül­ke­si­ne vi­ze­siz eri­şim im­ka­nı sağ­la­yan Malta va­tan­daş­lı­ğı­nı elde etmek için ise mi­ni­mum 600 bin Euro hibe yap­mak ge­re­ki­yor." şek­lin­de bilgi ak­tar­dı.
Ha­ber-Fo­to: Melek DUR­DAĞ


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °