Kronik sorunlara çözüm bulunmalı,
beklentiler karşılanmalıdır

Yazarlarımız 26.01.2022 10:00:29 0
Kronik sorunlara çözüm bulunmalı,<br>beklentiler karşılanmalıdır

2021-2022 eği­tim-öğ­re­tim yı­lı­nın bi­rin­ci dö­ne­mi, kro­nik so­run­la­ra çözüm üre­til­me­den, okul­la­rın te­miz­lik ve gü­ven­lik per­so­ne­li ih­ti­ya­cı gi­de­ril­me­den, mes­lek ka­nu­nuy­la bek­len­ti­ler kar­şı­lan­ma­dan sona er­miş­tir. Sal­gı­nın göl­ge­sin­de geçen bu dönem, eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın gay­ret­le­ri ve öz­ve­ri­li ça­lış­ma­la­rıy­la ta­ri­he geç­miş, Ba­kan­lı­ğın okul­la­rı açık tutma ira­de­si ka­mu­oyun­da tak­dir­le kar­şı­lan­mış, her şeye rağ­men eği­tim-öğ­re­tim­den vaz­ge­çil­me­me­si doğru bir karar ol­muş­tur.
Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu bek­len­ti­le­ri kar­şı­la­ya­cak şe­kil­de çı­ka­rıl­ma­lı­dır
TBMM Genel Ku­ru­lu'nda gö­rüş­me aşa­ma­sı­na gelen Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu ko­nu­sun­da somut adım atıl­ma­sı, 3600 ek gös­ter­ge va­adi­nin ye­ri­ne ge­ti­ri­lecek ol­ma­sı, ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı­nın ücret ar­tış­la­rıy­la bir­lik­te ye­ni­den hayat bu­la­cak ol­ma­sı, aday öğ­ret­men­lik­ten asli öğ­ret­men­li­ğe ge­çiş­te ya­zı­lı sı­na­vın kal­dı­rı­lı­yor ol­ma­sı, bir kısım so­run­la­rın çö­zü­mü için adım atıl­mış ol­ma­sı eği­tim ca­mi­asın­da olum­lu kar­şı­lan­mış­tır. Ancak, mes­lek ka­nu­nu­nun Mec­lis'e sevk edi­len ha­liy­le bek­len­ti­le­ri kar­şı­la­mak­tan uzak oluşu eği­tim­ci­le­ri hayal kı­rık­lı­ğı­na uğ­rat­mış­tır. Öğ­ret­men­lik Mes­lek Ka­nu­nu, öğ­ret­men­li­ği bütün bo­yut­la­rıy­la ele al­ma­lı, her açı­dan ya­pı­lan­dır­ma­lı, sa­de­ce ka­ri­ye­re hap­set­me­me­li; öğ­ret­men­le­rin sos­yal ve mali hak­la­rı­nı ge­liş­tir­me­li­dir.
Kro­nik so­run­la­ra ka­lı­cı çö­züm­ler üre­til­me­li­dir
Söz­leş­me­li ve üc­ret­li öğ­ret­men­li­ğe son ve­ril­me­me­si, öğ­ret­men ata­ma­la­rın­da mü­la­ka­tın kal­dı­rıl­ma­ma­sı, is­tih­dam­da güç­lük çe­ki­len böl­ge­ler­de görev yapan eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na ilave teş­vik­le­rin ve­ril­me­me­si, birim ek ders ücret mik­ta­rı­nın dü­şük­lü­ğü, eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­li­ğin­de özlük hak­la­rı­nı ve yet­ki­le­ri ge­liş­ti­ren ka­ri­yer odak­lı sür­dü­re­bi­lir bir sis­te­min halen ha­ya­ta ge­çi­ri­le­me­me­si, eği­ti­min reh­ber­lik aya­ğı­nın ek­sik­li­ği, öğ­ret­men­le­ri şid­de­te karşı ko­ru­ya­cak bir yasal dü­zen­le­me­nin çı­ka­rı­la­ma­ma­sı, öğ­ret­men­le­rin yer de­ği­şik­li­ği ta­lep­le­ri­nin kar­şı­lan­ma­ma­sı­nın do­ğur­du­ğu mağ­du­ri­yet­ler, okul­la­rın öde­nek ih­ti­ya­cı ve yar­dım­cı per­so­nel is­tih­da­mı gibi so­run­lar ko­nu­sun­da ivedi çö­züm­ler bek­len­mek­te­dir.
Söz­leş­me­li is­tih­dam son­lan­dı­rıl­ma­lı, üc­ret­li öğ­ret­men­lik­ten vaz­ge­çil­me­li­dir
Eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın haklı ta­lep­le­ri­ne, ge­çer­li ma­ze­ret­le­ri­ne du­yar­sız ka­lı­na­rak or­ta­ya atı­lan po­li­ti­ka­lar, eği­tim­ci­le­rin moral ve mo­ti­vas­yo­nu­nu boz­mak­ta­dır. Eği­tim­de ve­rim­li­lik ve ka­li­te is­te­ni­yor­sa söz­leş­me­li is­tih­dam son­lan­dı­rıl­ma­lı, üc­ret­li öğ­ret­men­lik­ten vaz­ge­çil­me­li­dir.
Ek gös­ter­ge dü­zen­le­me­si tüm kamu gö­rev­li­le­ri­ni kap­sa­ma­lı­dır
Kamu per­so­nel sis­te­min­de ül­ke­si­ne ve mil­le­ti­ne hiz­met eden diğer un­van­lar­da­ki kamu gö­rev­li­le­ri­nin de ek gös­ter­ge bek­len­ti­le­ri­ni kar­şı­la­ya­cak, ek gös­ter­ge kay­nak­lı mağ­du­ri­yet­le­ri gi­de­recek, ça­lış­ma ba­rı­şı­nı ve iş hu­zu­ru­nu sağ­la­ya­cak şe­kil­de bütün kamu gö­rev­li­le­ri­ni kap­sa­ya­cak bir ek gös­ter­ge ça­lış­ma­sı ya­pıl­ma­lı­dır.
Eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na yö­ne­lik şid­de­ti ön­le­yecek cay­dı­rı­cı ted­bir­ler alın­ma­lı­dır
Eği­tim-öğ­re­tim hiz­me­ti su­nu­mu es­na­sın­da veya bu hiz­met­ten kay­nak­la­nan ne­den­ler­le eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na karşı cebir, şid­det veya teh­dit kul­la­nan ki­şi­le­rin ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı; eği­tim ku­rum­la­rın­da görev yapan per­so­ne­le karşı gö­rev­le­ri sı­ra­sın­da veya gö­rev­le­ri do­la­yı­sıy­la iş­le­nen kas­ten ya­ra­la­ma su­çu­nun tu­tuk­la­ma ne­de­ni var­sa­yı­lan suç­lar­dan sa­yıl­ma­sı ve eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na karşı iş­le­nen suç­lar se­be­biy­le ceza hu­ku­ku kap­sa­mın­da yü­rü­tül­mek­te olan iş­lem­ler­de ve da­va­lar­da per­so­ne­lin ta­le­bi üze­ri­ne Millî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı'nın hu­ku­ki yar­dım­da bu­lun­ma­sı nok­ta­sın­da dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı­dır.
Eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­li­ği ikin­cil görev ol­mak­tan çı­ka­rıl­ma­lı­dır
Eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­li­ği­nin eği­tim li­der­li­ği­ne dö­nüş­tü­rül­me­si, yö­ne­ti­ci­li­ğin pro­fes­yo­nel bir mes­lek ola­rak ele alı­na­rak ‘ikin­cil görev' ve ‘gö­rev­len­dir­me' kap­sa­mın­dan çı­ka­rı­la­rak kadro un­van­lı bir uz­man­lık mes­le­ği ha­li­ne ge­ti­ril­me­siy­le müm­kün­dür. Eği­tim ku­ru­mu yö­ne­ti­ci­le­ri­nin bir eği­tim ve okul li­de­ri ola­rak ini­si­ya­tif alan­la­rı ge­niş­le­til­me­li, mev­zu­at ku­şat­ma­sın­dan kur­ta­rıl­ma­lı, bü­rok­ra­tik rol­le­ri azal­tıl­ma­lı, yet­ki­len­di­ri­lip güç­len­di­ri­le­rek eği­tim-öğ­re­tim­le il­gi­li rol­le­ri öne çı­ka­rıl­ma­lı­dır.
Okul bazlı öde­nek uy­gu­la­ma­sı­na ge­çil­me­li, te­miz­lik ve gü­ven­lik per­so­ne­li ye­ter­siz­li­ği gi­de­ril­me­li­dir
Okul­la­rın kendi kul­la­nım­la­rı­na su­nul­muş her­han­gi bir öde­nek­le­ri ol­ma­dı­ğın­dan per­so­nel açığı so­ru­nu ka­lı­cı ola­rak çö­zü­le­me­mek­te­dir. Okul yö­ne­ti­ci­le­ri­nin, eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın okul­la­rı açık tut­mak için ver­di­ği mü­ca­de­le, bü­rok­ra­tik en­gel­le­re, kır­ta­si­ye­ci­li­ğe ve öde­nek yok­sun­luk­la­rı­na kur­ban edil­me­me­li­dir. Bu so­ru­nun kök­ten çö­zü­mü için okul bazlı öde­nek tah­sis edil­me­li, per­so­nel dışı cari har­ca­ma­la­rın yö­ne­til­me­si için öde­nek­le­rin doğ­ru­dan okul yö­ne­tim­le­ri ta­ra­fın­dan kul­la­nıl­ma­sı sağ­lan­ma­lı; okul­la­rın te­miz­lik ve gü­ven­lik per­so­ne­li ih­ti­ya­cı bir an önce kar­şı­lan­ma­lı­dır.
Öğ­ret­men atama ve yer de­ğiş­tir­me sü­reç­le­ri mağ­du­ri­ye­te neden ol­ma­ma­lı­dır
Öğ­ret­men atama ve yer de­ğiş­tir­me iş ve iş­lem­le­rin­de eği­tim ve öğ­re­tim fa­ali­yet­le­ri­ni sek­te­ye uğ­ra­ta­cak dü­zey­de­ki ek­sik­lik­ler, mev­zu­at­ta­ki ye­ter­siz­lik­ler, öğ­ret­men­le­rin yer de­ği­şik­li­ği ta­lep­le­ri­nin kar­şı­la­na­ma­ma­sı­na, mağ­dur ol­ma­la­rı­nın yanı sıra ça­lış­ma ba­rı­şı­nın bo­zul­ma­sı­na ve mo­ti­vas­yon kay­bı­na neden ol­mak­ta­dır. De­za­van­taj­lı ve el­ve­riş­siz şart­la­rın hüküm sür­dü­ğü yer­le­şim yer­le­rin­de görev yapan eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na yö­ne­lik gö­nül­lü­lü­ğü esas ala­cak ted­bir­le­rin alın­ma­sı, ras­yo­nel atama ve yer de­ğiş­tir­me sis­tem­le­ri­nin ku­rul­ma­sı, eği­tim­ci­le­rin en büyük bek­len­ti­le­rin­den­dir.
Genel idare hiz­met­le­ri ve yar­dım­cı hiz­met­ler sı­nı­fı ça­lı­şan­la­rı­nın mali ve özlük hak­la­rı iyi­leş­ti­ril­me­li­dir
Eği­ti­min ka­li­te­si için ter döken memur ve hiz­met­li ça­lı­şan­la­rı­mı­zın mali ve özlük hak­la­rı iyi­leş­ti­ril­me­li­dir. Millî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı kad­ro­la­rın­da Genel İdare Hiz­met­le­ri Sı­nı­fı, Tek­nik Hiz­met­ler Sı­nı­fı, Yar­dım­cı Hiz­met­ler Sı­nı­fı ve diğer hiz­met sı­nıf­la­rın­da ça­lı­şan­la­rın eği­tim-öğ­re­tim hiz­me­ti­nin ak­sa­ma­dan en etkin şe­kil­de yü­rü­tül­me­si için emek sarf et­ti­ği ger­çe­ği gö­rül­me­li­dir. Bu çer­çe­ve­de, ha­zır­lık öde­ne­ği, öğ­ret­men­ler­le bir­lik­te eği­tim-öğ­re­tim hiz­met­le­ri­nin yü­rü­tül­me­sin­de emek sarf eden Millî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı'nın mer­kez ve taşra teş­ki­la­tı kad­ro­la­rın­da gö­rev­li tüm hiz­met sı­nıf­la­rın­da­ki eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na da öden­me­li­dir.
Gö­rev­de yük­sel­me ve unvan de­ği­şik­li­ği tak­vi­mi bir an önce ya­yım­lan­ma­lı­dır
Memur ve hiz­met­li­ler başta olmak üzere, Genel İdare Hiz­met­le­ri Sı­nı­fı, Tek­nik Hiz­met­ler Sı­nı­fı, Yar­dım­cı Hiz­met­ler Sı­nı­fı ve diğer hiz­met sı­nıf­la­rın­da yer alan eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın li­ya­kat ve ka­ri­yer il­ke­le­ri çer­çe­ve­sin­de mes­le­ki iler­le­me­le­ri­ni sağ­la­yan en önem­li araç­lar­dan biri olan gö­rev­de yük­sel­me ve unvan de­ği­şik­li­ği sı­nav­la­rı ko­nu­sun­da Ba­kan­lık somut adım at­ma­lı, sınav ve atama tak­vi­mi, Ba­kan­lık ça­lış­ma tak­vi­mi­ne alı­na­rak be­lir­siz­lik gi­de­ril­me­li­dir. Eği­tim-Bir-Sen ola­rak, ya­rı­yıl ta­ti­li­nin öğ­ren­ci­le­ri­miz için bir din­len­me dö­ne­mi ol­ma­sı­nı te­men­ni edi­yor; eği­tim ça­lı­şan­la­rı­na, sal­gı­nın göl­ge­sin­de geçen eği­tim-öğ­re­tim dö­ne­mi için ver­dik­le­ri emek­ler­den do­la­yı te­şek­kür edi­yo­ruz.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °