Uzmanından sömestr tatili öncesi uyarı:
''Kalabalık ortamlara girmeyin''

Uzmanından sömestr tatili öncesi uyarı:<br>

Dr. Öğ­re­tim Üyesi Salih Aydın'' Ko­ro­na­vi­rü­sün yanı sıra domuz gribi ola­rak bi­li­nen Inf­lu­en­za A ve B de çok yay­gın. Sö­mestr ta­ti­lin­de ço­cuk­la­rı­nı­zı ka­la­ba­lık or­tam­lar­dan uzak tutun'' dedi.

İnf­lu­en­za en­fek­si­yon­la­rı­nın son za­man­lar­da ço­cuk­lar ara­sın­da ol­duk­ça sık ola­rak gö­rül­dü­ğü­nü söy­le­yen İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Sağ­lık Hiz­met­le­ri Mes­lek Yük­se­ko­ku­lu Çocuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Öğ­re­tim Üyesi Salih Aydın ‘' Okul­la­rın açıl­ma­sıy­la bir­lik­te ka­pa­lı alan­lar­da daha fazla vakit ge­çi­ril­me­siy­le inf­lu­en­za va­ka­la­rın­da artış göz­len­mek­te­dir. Ani baş­la­yan ateş, ök­sü­rük, boğaz ağ­rı­sı, baş ağ­rı­sı, yay­gın kas ağ­rı­la­rı, yor­gun­luk, hal­siz­lik, iş­tah­sız­lık, bu­lan­tı, kusma ya­kın­ma­la­rıy­la ken­di­ni gös­te­ren bu has­ta­lık­ta de­ği­şen de­re­ce­ler­de so­lu­num yolu tu­tu­lum­la­rı­na bağlı bron­şit, za­tür­re gibi so­run­lar da gö­rü­le­bil­mek­te­dir. Özel­lik­le küçük be­bek­ler ve kro­nik has­ta­lı­ğı olan ço­cuk­lar­da has­ta­ne ya­tış­la­rı­na ve ha­ya­tı teh­dit eden ciddi kli­nik tab­lo­la­ra yol aça­bil­mek­te­dir'' di­ye­rek uyar­dı.
‘'KA­LA­BA­LIK OR­TAM­LAR­DAN UZAK DURUN. TEMİZLİK KU­RAL­LA­RI­NI UY­GU­LA­YIN''
Ço­cuk­la­rı inf­lu­en­za en­fek­si­yo­nun­dan ko­ru­mak için sö­mestr ta­ti­lin­de ka­la­ba­lık or­tam­lar­dan müm­kün ol­du­ğun­ca uzak tu­tul­ma­sı çok önem­li­dir diyen Çocuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Öğ­re­tim Üyesi Salih Aydın has­ta­lık­tan ko­run­ma­nın yol­la­rı­nı şöyle sı­ra­la­dı: ''Hasta bi­rey­le­rin ço­cuk­la­rı sev­me­si, öp­me­si en­gel­len­me­li­dir. El­le­ri­ni yı­ka­ya­bi­lecek yaşta ise ço­cu­ğa etkin bir el yı­ka­ma öğ­re­til­me­li ve uy­gu­lan­ma­lı­dır. Küçük be­bek­le­rin ba­kı­mı­nı ya­pan­la­rın sık sık el­le­ri­ni yı­ka­ma­la­rı da çok önem­li­dir. İnf­lu­en­za dam­la­cık yo­luy­la bu­la­şan bir en­fek­si­yon ol­du­ğun­dan ka­pa­lı or­tam­lar sık sık ha­va­lan­dı­rıl­ma­lı­dır. Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin güçlü tu­tul­ma­sı için iyi bir uyku, ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­me, bol sıvı tü­ke­til­me­si de ol­duk­ça önem­li hu­sus­lar­dır.''
‘'ÇO­CUK­LAR MUT­LA­KA AŞI­LAN­MA­LI''
Dr. Salih Aydın ‘'Tüm bu ön­lem­le­re dik­kat edil­me­si­nin ya­nın­da her yıl grip mev­si­mi­nin baş­lan­gı­cın­da 6 aydan büyük bütün ço­cuk­lar mut­la­ka inf­lu­en­za­ya karşı aşı­lan­ma­lı­dır. Her yıl aşı­lan­ma ge­re­ği ol­ma­sı­nın ne­de­ni, aşı­nın sağ­la­dı­ğı ba­ğı­şık­lı­ğın bir son­ra­ki yıl azal­ma­sı­dır. İnf­lu­en­za aşı­la­rı, her yıl bir son­ra­ki inf­lu­en­za mev­si­min­de do­la­şım­da ola­ca­ğı ön­gö­rü­len virüs tip­le­rin­den üçünü içe­recek şe­kil­de tek­rar ha­zır­lan­mak­ta­dır'' di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.
Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen