Tarih: 26.01.2022 10:05

İLMİHAL BİLGİLERİNİ İLMİHAL<br>KİTABINDAN ÖĞRENMEK

Facebook Twitter Linked-in

Her­ke­sin bil­me­si ve yap­ma­sı ge­re­ken iman, iba­det ve ahlak ile il­gi­li bil­gi­le­re il­mi­hal bil­gi­le­ri denir. Bu bil­gi­le­ri an­la­tan ki­tap­la­ra il­mi­hal ki­tap­la­rı denir. İslam di­ni­ni doğru öğ­ren­mek is­te­yen­le­rin, il­mi­hal ki­tap­la­rı­nı oku­ma­la­rı la­zım­dır. Kur'an-ı ke­ri­me ve sün­ne­te uymak, il­mi­hal ki­tap­la­rı­na uymak de­mek­tir. Bu ki­tap­lar­da­ki bil­gi­ler, Kur'an-ı ke­ri­min ve ha­dis-i şe­rif­le­rin açık­la­ma­la­rı­dır.
Pey­gam­ber efen­di­miz sal­lal­la­hü aley­hi ve sel­lem; "İlim öğ­ren­mek her Müs­lü­man erkek ve kadın üze­ri­ne farz­dır" bu­yur­muş­tur. Bu­ra­da öğ­re­nil­me­si is­te­ni­len bil­gi­ler, il­mi­hal bil­gi­le­ri­dir. İlmi­hal ki­tap­la­rı, bu bil­gi­le­ri her­ke­sin an­la­ya­ca­ğı şe­kil­de an­lat­mak­ta­dır.
Büyük İslam alimi İbni Abi­din "rah­me­tul­la­hi aleyh" bu­yur­du ki: "Her Müs­lü­man erkek ve ka­dı­nın, il­mi­hal bil­gi­le­ri­ni öğ­ren­me­si­nin farz ol­du­ğu­nu, alim­ler söz bir­li­ği ile bil­dir­di. (Men­hel-ül Va­ri­dîn)
Dört hak mez­hep olan Ha­ne­fî, Şafii, Ma­li­ki ve Han­be­lî mez­he­bi alim­le­ri­ne Ehl-i sün­net alim­le­ri denir. Eh­li-i sün­net alim­le­ri, böyle il­mi­hal ki­tap­la­rı yaz­mış­lar. Dört hak mez­he­bin her bi­ri­ne ait il­mi­hal ki­ta­bı var­dır. Di­ni­ni seven ve ka­yı­ran in­san­la­rın, il­mi­hal bil­gi­le­ri­ni, imanı yani Eh­li-i sün­net iti­ka­dı­nı, farz­la­rı, ha­ram­la­rı, ab­dest, namaz, gusül, alış-ve­riş bil­gi­le­ri­ni öğ­ren­me­si ve çoluk ço­cu­ğu­na öğ­ret­me­si bi­rin­ci va­zi­fe­si­dir. Ço­cuk­la­rı­na il­mi­hal bil­gi­le­ri­ni öğ­ret­me­yen, on­la­ra karşı dinî ve in­sa­nî va­zi­fe­si­ni yap­ma­mış olur. Bun­lar öğ­re­nil­me­dik­çe, Müs­lü­man­lık ola­maz. Re­sû­lul­lah efen­di­miz bu­yur­du ki: "İlim bu­lu­nan yerde Müs­lü­man­lık var­dır. İlim bu­lun­ma­yan yerde Müs­lü­man­lık kal­maz."
İlmi­hal bil­gi­le­ri­ni öğ­re­nen, dinde ölçü sa­hi­bi olur. Doğ­ru­yu yan­lı­şı bir­bi­rin­den ayı­rır. Dinî ko­nu­lar­da ko­nu­şan­la­rın doğru mu yan­lış mı ko­nuş­tu­ğu­nu bilir. İlmi­ha­li­ni öğ­ren­me­yen ve ço­cuk­la­rı­na öğ­ret­me­yen­ler, iman ve iba­det ko­nu­sun­da hata etmek ve yan­lış yol­la­ra sap­mak teh­li­ke­sin­de­dir­ler. Ec­da­dı­mız, her zaman top­la­nıp, il­mi­hal ki­tap­la­rı­nı okur­lar, lazım olan iman, iba­det ve ahlak bil­gi­le­ri­ni öğ­re­nir­ler­di. Ço­cuk­la­rı­na Kur'an-ı kerim oku­ma­sı­nı öğ­re­tir­ler­di. Ancak, böyle Müs­lü­man kal­dı­lar. [Ha­ki­kat Ki­ta­be­vi'nin ya­yın­la­dı­ğı Tam İlmi­hal Sa­adet-i Ebe­dî­ye ve İslam Ah­la­kı, çok kıy­met­li il­mi­hal ki­tap­la­rı­dır.]




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —