Rizeli Genç Fırıncı, Ustalara Taş Çıkarıyor

Güncel Haberler 27.01.2022 09:46:19 0
Rizeli Genç Fırıncı, Ustalara Taş Çıkarıyor

Rize'de boş za­man­la­rın­da ekmek fı­rı­nın­da ça­lı­şan 14 ya­şın­da­ki Fatih Aksu, simit yapma ve diğer be­ce­ri­le­ri ile usta fı­rın­cı­la­ra taş çı­ka­rı­yor.

Rize'nin Mu­ra­di­ye Bel­de­sin­de ya­şa­yan 8. sınıf öğ­ren­ci­si Fatih Aksu, boş za­man­la­rın­da ça­lış­tı­ğı ekmek fı­rı­nın­da kısa sü­re­de ye­te­ne­ği­ni gös­ter­di. Us­ta­la­rı­nın da des­te­ğiy­le fı­rın­da­ki tüm iş­le­ri öğ­re­nen Fatih, özel­lik­le simit ya­pı­mın­da­ki el be­ce­ri­siy­le gö­ren­le­rin il­gi­si­ni çe­ki­yor. Ön­ce­li­ği­nin okulu ol­du­ğu­nu be­lir­ten Fatih Aksoy, fı­rın­cı­lık mes­le­ği­ni öğ­re­ne­rek ile­ri­de bu işi ya­pa­bi­le­ce­ği­ni dü­şün­dü­ğü­nü söy­le­di. Fatih'in ye­te­nek­li bir genç ol­du­ğu­nu be­lir­ten 39 yıl­lık fı­rın­cı us­ta­sı Ali Kasa, Fatih'in artık çı­rak­lık aşa­ma­sı­nı us­ta­lı­ğa bı­rak­tı­ğı­nı dile ge­tir­di.
'Fı­rın­da­ki bütün iş­le­ri ya­pa­bi­li­yo­rum'
Fı­rı­nın bu­lun­du­ğu bi­na­da otur­duk­la­rı­nı be­lir­ten Fatih Aksu,
'Ba­bam­la fı­rı­na ge­li­yor­duk. Fı­rın­da­ki us­ta­mız bu­ra­da ça­lı­şa­bi­le­ce­ği­mi söy­le­di. Ondan sonra fı­rı­na gel­me­ye baş­la­dım. İlk önce te­miz­lik iş­le­riy­le baş­la­dım. Daha sonra fırın iş­le­ri­ni öğ­ren­dik. Simit, ekmek, po­ğa­ça ya­pa­bi­li­yo­ruz. Fı­rın­da pi­şir­me iş­le­mi ya­pı­yo­rum. Bir fı­rın­da ya­pı­la­bi­lecek hemen hemen tüm iş­le­ri ya­pa­bi­li­yo­rum. 1,5 yıl önce baş­la­dım. Ta­til­ler­de ça­lı­şı­yo­rum. 14 ya­şın­da­yım. 8'inci sı­nı­fa gi­di­yo­rum. Oku­yo­rum fakat bu işi de öğ­re­ni­yo­rum. İle­ri­de bu mes­le­ği devam et­tir­me­yi dü­şü­ne­bi­li­rim' dedi.
Fatih'i ken­di­si­nin ye­tiş­tir­di­ği­ni söy­le­yen fı­rın­cı Ali Kasa (51) yap­tı­ğı açık­la­ma­da , 'Fatih benim ve­li­ah­tım. Boş za­man­la­rın­da benim ya­nı­ma geldi. Ye­te­nek­li, akıl­lı ve zeki bir çocuk.
Oku­ma­sı da ça­lış­ma­sı da iyi.
Ken­di­mi Fatih'te Fatih'i de ken­dim­de gör­düm. İyi bir ar­ka­daş­lı­ğı­mız var. Usta çırak iliş­ki­si­ni ge­ri­de bı­rak­tık.
Eğer bu mes­le­ğe devam eder­se ge­le­ce­ği par­lak. 39 yıl­lık us­ta­yım. Ben de 11 ya­şın­da bu işe baş­la­mış­tım. Oku­ma­sın­dan geri kal­mı­yor tabi ki. Boş za­man­la­rın­da bi­zim­le bir­lik­te ça­lı­şı­yor. Ken­di­sin­de­ki ışığı keş­fet­tik onu de­ğer­len­dir­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz' diye ko­nuş­tu.
Fatih Aksu'nun ba­ba­sı Rıfat Aksu ise yap­tı­ğı açık­la­ma­da 'Fatih akıl­lı ve ye­te­nek­li bir çocuk. Bizim ilk dü­şün­ce­miz oku­lun­da ba­şa­rı­lı ol­ma­sı. Fakat fı­rın­cı­lık mes­le­ğin­de de ol­duk­ça ba­şa­rı­lı. Boş za­man­la­rın­da fı­rı­na gelip ça­lı­şı­yor. Eli bu iş­le­re yat­kın. Us­ta­la­rı ken­di­siy­le çok il­gi­len­di. Müş­te­ri­le­ri­miz ken­di­si­ne des­tek verdi' şek­lin­de ko­nuş­tu.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °