Gürcistan'a en fazla ihracatı Artvin yaptı

Güncel Haberler 31.01.2022 09:36:17 0
Gürcistan

2021 yı­lın­da Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de­ki 17 İl'den Gür­cis­tan'a en fazla ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ren il Art­vin oldu.

2021 yı­lın­da Ka­ra­de­niz Böl­ge­si il­le­rin­den Gür­cis­tan'a 178 Mil­yon 664 Bin 581 ABD Do­la­rı ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ri­le­rek ger­çek­le­şe­ne ih­ra­cat­ta %27 ora­nın­da artış ya­şan­dı. Ül­ke­miz­den ise Gür­cis­tan'a 2021 yı­lın­da ya­pı­lan ih­ra­cat 1 mil­yar 548 mil­yon 268 bin 22 ABD do­la­rı ola­rak ger­çek­le­şe­rek artış oranı %17 oldu. 2021 yı­lın­da Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de­ki 17 İl'den Gür­cis­tan'a en fazla ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ren il Art­vin olur­ken, Art­vin'den Gür­cis­tan'a 47 mil­yon 459 bin 264 ABD do­la­rı ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ril­di. Art­vin ili ay­rı­ca, Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­den Gür­cis­tan'a ya­pı­lan ih­ra­ca­tın %27 lik kıs­mı­nı tek ba­şı­na ger­çek­leş­ti­ren il oldu. İkinci sı­ra­da yer alan Sam­sun ilin­den 35 mil­yon 043 bin 762 ABD do­la­rı ih­ra­cat ya­pı­lır­ken, üçün­cü sı­ra­da­ki Trabzon'dan 29 mil­yon 907 bin 723 ABD do­la­rı, dör­dün­cü sı­ra­da yer alan Rize ilin­den ise 25 mil­yon 582 bin 432 ABD do­la­rı ih­ra­cat ger­çek­leş­ti­ril­miş­tir. Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­den Gür­cis­tan'a ağır­lık­lı ola­rak in­şa­at ve yapı mal­ze­me­le­ri ürün­le­ri ihraç edi­lir­ken, Art­vin ilin­den ise Gür­cis­tan'a in­şa­at mal­ze­me­le­ri ya­nın­da, yaş meyve sebze ve kim­ye­vi ürün­ler ih­ra­ca­tı da ger­çek­leş­ti­ril­di.
Konu hak­kın­da de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan DKİB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ahmet Hamdi Gür­do­ğan, sınır kom­şu­muz olan ve böl­ge­mi­zin önem­li ti­ca­ri part­ner­le­ri ara­sın­da yer alan Gür­cis­tan'a Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nden ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ra­ca­tın po­tan­si­ye­li öl­çe­ğin­de ol­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti. Ül­ke­miz­den Gür­cis­tan'a ya­pı­lan top­lam ih­ra­cat için­de bölge ih­ra­ca­tı­nın %6 gibi düşük bir dü­zey­de ol­du­ğu­nun al­tı­nı çizen Gür­do­ğan, ser­best ti­ca­ret an­laş­ma­mı­zın ol­du­ğu komşu ülke olan Gür­cis­tan'a böl­ge­den ger­çek­leş­ti­ri­len ih­ra­ca­tın, ülke ih­ra­ca­tı­nın ya­rı­sı­nı teş­kil edecek ra­kam­la­ra ulaş­tı­rıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade etti. DKİB Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı Gür­do­ğan; bu du­ru­mun bölge iş in­san­la­rı­nın Gür­cis­tan pa­za­rı­nı ye­te­rin­ce de­ğer­len­di­re­me­di­ği­nin açık gös­ter­ge­si ol­du­ğu­na de­ği­ne­rek, bölge iş in­san­la­rı­nın Gür­cis­tan pa­za­rı­na odak­lan­ma­sı ge­rek­li­li­ği­ne vurgu yaptı. Gür­do­ğan, böl­ge­mi­zin lo­jis­tik im­kan­lar açı­sın­dan ta­şı­dı­ğı üs­tün­lük­ler ne­de­niy­le ne­re­dey­se ülke içi pa­za­rı­mız­la bü­tün­le­şen bir pazar olan Gür­cis­tan'a daha fazla ih­ra­cat ya­pıl­ma­sı ve kar­şı­lık­lı iş­bir­li­ği im­kan­la­rı­nın ge­liş­ti­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek, 2022 yı­lın­da bölge ih­ra­cat­çı­la­rı­nın bu pa­zar­dan daha fazla pay al­ma­la­rı ve hemen sınır kom­şu­muz olan 2 saat için­de ula­şa­bil­di­ği­miz Gür­cis­tan pa­za­rı­na odak­la­nı­la­rak ih­ra­ca­tı­mı­zın daha yük­sek ra­kam­la­ra çı­ka­rıl­ma­sı­nın bölge ih­ra­ca­tı­nı art­tır­ma­da kilit bir rol oy­na­ya­ca­ğı­nın al­tı­nı çizdi.

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °