Çay Kanunu Çalışmaları Devam Ediyor

Güncel Haberler 12.02.2021 09:07:46 0
Çay Kanunu Çalışmaları Devam Ediyor

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si ‘'Çay Ka­nu­nu'' ile il­gi­li ça­lış­ma­la­rın devam et­ti­ği­ni du­yur­du.

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si ‘'Çay Ka­nu­nu'' ile il­gi­li ça­lış­ma­la­rı­nın devam et­ti­ği­ni kay­de­de­rek konu ile il­gi­li ya­zı­lı basın açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.
Üni­ver­si­te­den ya­pı­lan açık­la­ma­da; ‘'Son za­man­lar­da ya­zı­lı ve gör­sel med­ya­da "çay ka­nu­nu" ile il­gi­li bir takım ha­ber­le­rin yer al­ma­sı üze­ri­ne ka­mu­oyu­nu doğru bil­gi­len­dir­mek için aşa­ğı­da­ki açık­la­ma­yı yapma ih­ti­ya­cı or­ta­ya çık­mış­tır:
"04 Eylül 2020 ta­ri­hin­de Tarım ve Orman Ba­ka­nı­mız Sayın Bekir PAK­DEMİRLİ, Sayın Va­li­miz, ili­miz mil­let­ve­kil­le­ri, Rek­tö­rü­müz Prof. Dr. Hü­se­yin KA­RA­MAN ve diğer pay­daş­la­rın da ka­tı­lı­mı ile Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı'nda "Ulu­sal Çay Kon­se­yi Top­lan­tı­sı" ger­çek­leş­ti­ril­miş ve çayın so­run­la­rı tar­tı­şıl­mış­tır. Söz ko­nu­su top­lan­tı­da "Çay Ka­nu­nu" da gün­de­me gel­miş ve başta Tarım ve Orman Ba­ka­nı­mız olmak üzere top­lan­tı­da hazır bu­lu­nan he­ye­tin ortak ka­na­ati ile Üni­ver­si­te­mi­zin ko­or­di­nas­yo­nun­da çay ka­nu­nu ile il­gi­li ça­lış­ma ya­pıl­ma­sı ko­nu­sun­da ortak bir ka­na­at or­ta­ya çık­mış­tır.
Or­ta­ya çıkan bu ortak talep üze­ri­ne Üni­ver­si­te­miz Rek­tö­rü Sayın Prof. Dr. Hü­se­yin KA­RA­MAN ta­ra­fın­dan Çay İhti­sas­laş­ma Ko­or­di­na­tör­lü­ğü­mü­ze konu ile il­gi­li ça­lış­ma yap­ma­sı için görev ve­ril­miş­tir. Bunun üze­ri­ne Ko­or­di­na­tör­lü­ğü­müz ta­ra­fın­dan çay ka­nu­nu ile il­gi­li ça­lış­ma­la­rı yü­rüt­mek üzere biri tek­nik di­ğe­ri de hukuk olmak üzere iki ayrı ko­mis­yon oluş­tu­rul­muş­tur. Ko­mis­yon­lar, başta çay üre­ti­ci­le­ri olmak üzere il­gi­li pay­daş­la­rın kabul ede­bi­le­ce­ği ve çay ta­rı­mı­nın dünya stan­dart­la­rın­da sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­ni sağ­la­ya­cak bir çay kanun tas­la­ğı or­ta­ya çı­ka­ra­bil­mek içi yol ha­ri­ta­sı be­lir­le­miş ve bu çer­çe­ve­de bir dizi ça­lış­ma yü­rüt­müş­tür.

Bu güne kadar ya­pıl­mış olan ça­lış­ma­lar ile çay ka­nu­nu ça­lış­ma­sı ko­nu­sun­da ge­li­nen son aşama şu şe­kil­de­dir:
Bi­rin­ci aşa­ma­da; Üni­ver­si­te­miz bün­ye­sin­de oluş­tu­rul­muş olan ko­mis­yon­lar ta­ra­fın­dan çay ta­rı­mı ya­pı­lan ül­ke­ler­de­ki çay ile il­gi­li kanun ve yö­net­me­lik­ler gibi yasal dü­zen­le­me­ler ile ül­ke­miz­de bu­gü­ne kadar yü­rü­tü­len çay ka­nu­nu tas­lak ça­lış­ma­la­rı temin edil­miş ve ti­tiz­lik­le in­ce­len­miş­tir. Ay­rı­ca bu ça­lış­ma­lar­la il­gi­li ola­rak ya­pıl­mış olan de­ğer­len­dir­me ve yo­rum­lar da göz­den ge­çi­ril­miş­tir.
İkinci aşa­ma­da; ara­la­rın­da ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü, Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı, Rize Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası, Rize Zi­ra­at Odası, Ulu­sal Çay Kon­se­yi, Rize Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri Odası, en çok kuru çay üre­ti­mi yapan fir­ma­lar da dahil olmak üzere çay ta­rı­mı ya­pı­lan böl­ge­ler olan Rize, Art­vin,Trab­zon ve Gi­re­sun il­le­rin­de­ki top­lam 35 kurum ve ku­ru­lu­şa ha­zır­la­na­cak olan çay ka­nu­nu hak­kın­da­ki görüş ve öne­ri­le­ri ile ya­pı­la­cak olan ka­nun­dan bek­len­ti­le­ri so­rul­muş ve ce­vap­lar alın­mış­tır.
Üçün­cü aşa­ma­da; tek­nik ve hukuk ko­mis­yon­la­rı­mız ta­ra­fın­dan çay ka­nu­nu ile il­gi­li ola­rak pay­daş­lar­dan gelen görüş ve öne­ri­ler, ön­ce­den yü­rü­tül­müş olan çay kanun tas­lak ça­lış­ma­la­rı ve on­la­ra ya­pı­lan yo­rum­lar ile fark­lı ül­ke­ler­de çayla il­gi­li ya­pıl­mış yasal dü­zen­le­me­ler de dik­ka­te alı­na­rak çay ka­nu­nu tas­lak ça­lış­ma­sı oluş­tu­rul­muş­tur.
Be­lir­len­miş olan yol ha­ri­ta­sı­nın dör­dün­cü ve son aşa­ma­sı­na ge­çil­miş olup bu aşa­ma­da; ko­mis­yon­lar ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan çay ka­nu­nu tas­la­ğı­nın ön­ce­lik­le sek­tö­rü tem­sil eden kurum ve ku­ru­luş­la­rın tem­sil­ci­le­ri olmak üzere il­gi­li diğer pay­daş­lar­la madde madde ay­rın­tı­lı bir şe­kil­de de­ğer­len­di­ril­me­si ça­lış­ma­la­rı­na baş­lan­mış­tır.
Bu an­lam­da ilk top­lan­tı 26 Ocak 2021 ta­ri­hin­de Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı Bit­ki­sel Üre­tim Genel Mü­dü­rü Sayın Dr. Meh­met Has­de­mir ve ekibi, ÇAY­KUR Genel Mü­dü­rü Sayın Yusuf Ziya Alim ve ekibi ile Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı yet­ki­li­le­riy­le bir­lik­te Üni­ver­si­te­miz­de ya­pıl­mış ve mev­cut çay ka­nu­nu tas­la­ğı üze­rin­de­ki ça­lış­ma­lar de­ğer­len­di­ril­miş­tir. Ça­lış­ma­lar bu min­val­de il­gi­li diğer pay­daş­lar­la da mad­de­ler üze­rin­de gö­rü­şü­le­rek devam et­ti­ril­mek­te­dir. Söz ko­nu­su ça­lış­ma­lar belli bir ol­gun­lu­ğa ulaş­tı­ğın­da si­ya­si parti tem­sil­ci­le­ri ile de gö­rü­şü­le­rek de­ğer­len­dir­me­le­ri alı­na­cak­tır.
Kanun ça­lış­ma­la­rı ya­pı­lır­ken bütün sü­reç­le­rin çok iyi bir şe­kil­de ir­de­len­me­si ve ge­rek­li dü­zen­le­me­le­rin ka­nu­nun bün­ye­sin­de bu­lun­ma­sı ge­rek­mek­te­dir. Ay­rı­ca sü­reç­ler ta­nım­la­nır­ken ve yet­ki­len­dir­me­ler ya­pı­lır­ken uy­gu­la­na­bi­lir­lik ile hukuk norm­la­rı­na uy­gun­luk dik­ka­te alı­na­rak ça­lış­ma­lar yü­rü­tül­mek­te­dir. Ay­rı­ca, ka­nun­la­rın uy­gu­lan­ma­sı nok­ta­sın­da yö­net­me­lik ve yö­ner­ge­le­re de ih­ti­yaç du­yul­mak­ta­dır. Bu ne­den­le özel­lik­le ha­zır­la­nan çay kanun tas­la­ğı­nın uy­gu­lan­ma­sı nok­ta­sın­da ge­rek­li olan diğer yasal dü­zen­le­me­ler de plan­lan­mak­ta­dır.
Yu­ka­rı­da özet­le­me­ye ça­lış­tı­ğı­mız ça­lış­ma­la­rın sağ­lık­lı bir ze­min­de yü­rü­tü­le­bil­me­si, her­han­gi bir spe­kü­las­yo­na mey­dan ve­ril­me­me­si ve ha­zır­lan­mak­ta olan çay ka­nu­nu ça­lış­ma­sı­nın bir takım tar­tış­ma­la­ra konu edi­ni­le­rek aka­me­te uğ­ra­ma­ma­sı için ça­lış­ma­lar büyük bir ti­tiz­lik­le yü­rü­tül­mek­te­dir. Çay İhti­sas­laş­ma Ko­or­di­na­tör­lü­ğü­müz ko­or­di­nas­yo­nun­da yü­rü­tül­mek­te olan "çay ka­nu­nu" ça­lış­ma­sı sü­re­ci plan­lan­dı­ğı gibi devam et­mek­te olup ça­lış­ma­nın müm­kün olan en kısa sü­re­de ta­mam­lan­ma­sı için özel­lik­le gay­ret gös­te­ril­mek­te­dir. Ancak söz ko­nu­su ça­lış­ma­yı ya­par­ken baş­lı­ca he­def­le­ri­miz­den biri sü­re­ci en kısa sü­re­de ta­mam­la­mak ol­mak­la bir­lik­te bir di­ğe­ri de bütün pay­daş­la­rın üze­rin­de mu­ta­bık kal­dı­ğı, çayın so­run­la­rı­na çözüm üre­te­bi­lecek uy­gu­la­na­bi­lir bir kanun tas­la­ğı ha­zır­la­mak­tır.'' İfa­de­le­ri­ne yer ve­ril­di.
Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °