Sokak Hayvanları Biz İnsanların Can Dostlarıdır

Yazarlarımız 2.02.2022 09:54:14 0
Sokak Hayvanları Biz İnsanların Can Dostlarıdır

"So­kak­ta hay­van olmaz" diyen, bizim kül­tü­rü­mü­zü bil­mi­yor­dur…
Bu top­rak­lar­da, Sel­çuk­lu­lar­dan Os­man­lı­lar'dan iti­ba­ren so­kak­lar­da hay­van­lar ol­muş­tur.
So­kak­ta hay­van, bizim kül­tü­rü­mü­zün çok önem­li bir par­ça­sı­dır.
Kaldı ki, kedi ve kö­pek­ler, bin­ler­ce yıl önce ev­cil­leş­ti­ril­miş, eh­li­leş­ti­ril­miş; kendi ken­di­le­ri­ne ye­te­bil­me özel­lik­le­ri el­le­rin­den alın­mış­tır. Yüz­yıl­lar­ca bu hay­van­la­rı kendi men­fa­at­le­ri­miz için kul­la­nıp, şimdi so­kak­la­rı­mı­zı on­lar­la pay­laş­ma­yı red­det­mek; en büyük in­san­lık ayı­bı­dır.
5199 sa­yı­lı Hay­van­la­rı Ko­ru­ma Ka­nu­nu, 2004 yı­lın­da yü­rür­lü­ğe gir­miş; 2021'de de hay­van­lar mal kap­sa­mın­dan çı­ka­rı­la­rak CAN kap­sa­mı­na alın­mış­tır.
Bu Yasal çer­çe­ve­de; yerel yö­ne­tim­le­re yük­le­ni­len gö­rev­ler ve yü­küm­lü­lük­ler dü­zen­len­miş­tir.
Bu yü­küm­lü­lük­le­rin ba­şın­da ge­len­le­ri kı­sa­ca say­mak ge­re­kir­se:
Her ilçe Bakım evini kur­mak zo­run­da­dır. Hay­van­la­rın se­fer­ber­lik ha­lin­de kı­sır­laş­tı­rıl­ma­sı, di­ji­tal kim­lik ile kayıt al­tı­na alı­na­rak işa­ret­len­me­si ve tek­rar alın­dı­ğı ma­ha­le geri bı­ra­kıl­ma­sı esas­tır.
Kaçak üre­ti­min, mer­di­ven altı üre­ti­min ve kont­rol­süz ÜRETİMİN en­gel­len­me­si; Üre­ti­min, de­net­len­me­si ge­rek­mek­te­dir.
Sa­hip­li hay­van­lar, di­ji­tal kim­lik ile kayıt al­tı­na alın­ma­lı; Hay­va­nı­nı terk edene ceza ve­ril­me­li­dir.
Satın almak değil, SAHİPLEN­MEK özen­di­ril­me­li­dir.
Be­le­di­ye­ler, hay­van sever gö­nül­lü­ler ile iş­bir­li­ği için­de ça­lış­ma­lı, uygun or­tam­la­ra bes­le­me odak­la­rı ku­rul­ma­lı; so­kak­ta aç hay­van bı­ra­kıl­ma­ma­lı­dır.
Özet­le; Se­fer­ber­lik ha­lin­de kı­sır­laş­tır­ma ya­pıl­ma­lı, hay­van po­pü­las­yo­nu kont­rol ve de­ne­tim al­tı­na alın­ma­lı, gö­nül­lü­ler­den olu­şan hay­van bes­le­me grup­la­rı ku­rul­ma­lı­dır. Ya­şa­nan so­run­la­rın çö­zü­mü ancak bu şe­kil­de sağ­la­nır. Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın "Tüm be­le­di­ye­le­ri­mi­ze hem va­tan­daş­la­rı­mı­zın gü­ven­li­ği­ni sağ­la­ya­cak hem de bu can­la­rı ko­ru­ya­cak adım­la­rı sü­rat­le at­ma­la­rı çağ­rı­sın­dan" an­la­şıl­ma­sı ge­re­ken budur.
Hem Be­le­di­ye­le­ri­miz, hem de hay­van sa­hip­le­ri, Yasa kap­sa­mın­da üzer­le­ri­ne düşen gö­rev­le­ri ye­ri­ne ge­tir­me­li­dir.Bu yasal dü­zen­le­me­ler ye­ri­ne ge­ti­ril­di­ğin­de; her­kes emin ola­bi­lir ki; so­kak­lar­da hiç bir sorun kal­ma­ya­cak­tır.
Hiç kimse yü­küm­lü­lü­ğü­nü ye­ri­ne ge­tir­me­den, or­ta­ya çıkan tat­sız so­nu­cun ise fa­tu­ra­sı­nı bu dil­siz can­la­ra kes­mek, asla kabul edi­le­mez. Bi­lin­me­si ge­re­ken diğer ger­çek; Ne or­man­lar ne de ba­kı­mev­le­ri, ke­di­ler ve kö­pek­ler için yaşam ala­nı­dır.
Diğer ta­raf­tan, hay­van­la­rın uğ­ra­dı­ğı şid­det ise ina­nıl­maz bir bo­yu­ta ulaş­mış­tır.
Hal­bu­ki bi­lin­me­li­dir ki, Yeni yasal dü­zen­le­me­ler çer­çe­ve­sin­de artık;
Bir ev hay­va­nı­nı veya evcil hay­va­nı kas­ten öl­dü­ren kişi, altı aydan dört yıla kadar hapis ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır,
Hay­van­la­ra cin­sel sal­dı­rı­da bu­lu­nan veya te­ca­vüz eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve yüz gün­den az ol­ma­mak üzere adli para ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır, Bir ev hay­va­nı­na veya evcil hay­va­na iş­ken­ce eden veya acı­ma­sız ve za­lim­ce mu­ame­le­de bu­lu­nan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır, Hay­van­la­rı dö­vüş­tü­ren kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para ce­za­sı ile ce­za­lan­dı­rı­lır. Asla unu­tul­ma­ma­lı­dır ki; Bu mem­le­ket, mah­lu­ka­tı bes­le­me­nin, ko­ru­ma­nın, gö­zet­me­nin bir be­re­ket, bir hayır ka­pı­sı eşi­ğin­den geç­mek ol­du­ğu­na ina­nan güzel in­san­la­rın mem­le­ke­ti­dir.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °