RİZE'DE İLK TİYATROYU KURDU İZMİR İKTİSAT KONGRESİNE KATILDI ÜLKEMİZDE
İLK KEZ NEBATİ YAĞI İMAL ETTİ RİZELİ FABRİKATÖR ALİ KEMAL KAVRAKOĞLU

RİZEİLK KEZ NEBATİ YAĞI İMAL ETTİ RİZELİ FABRİKATÖR ALİ KEMAL KAVRAKOĞLU' />

Ali Kemal Kav­ra­koğ­lu 16 Şubat 1903 ta­ri­hin­de Rize'de dün­ya­ya geldi. Hacı İbra­him ile Emine Kav­ra­koğ­lu'nun oğ­lu­dur. İstan­bul Üni­ver­si­te­si Hukuk Fa­kül­te­si'ni bi­tir­di. Aile­si­nin deniz mo­to­ru ile Batum'dan Sam­sun'a cep­ha­ne nak­let­ti. Yu­nan­lı­la­rın Türk­le­re karşı gi­riş­ti­ği kat­li­amı ve ezi­ye­ti yan­sı­tan pi­ye­si 1920 yı­lın­da Rize'de oy­nat­tı, böy­le­ce millî duy­gu­la­rı ha­re­ke­te ge­tir­di. Bu ha­re­ke­ti Vali ve Gar­ni­zon ko­mu­ta­nı ta­ra­fın­dan ödül­len­di­ril­di.
İZMİR İKTİSAT KONG­RESİNDE BİR RİZELİ
Mus­ta­fa Kemal Ata­türk'ün top­la­dı­ğı İzmir'de ya­pı­lan ilk ik­ti­sat kong­re­si­ne İstan­bul Ti­ca­ret Odası adına ka­tıl­dı. 1923 yı­lın­da Ar­da­han ve çev­re­sin­den hü­kü­met­çe satın alman İlk ka­fi­le da­mız­lık hay­van­la­rı İzmit'e gö­tür­mek üzere Tarım Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan gö­rev­len­di­ril­di. Bu gö­re­vi ba­şa­rı İle ye­ri­ne ge­tir­di. Rize'de ilk defa iki spor ku­lü­bü ku­rul­ma­sı­na öna­yak oldu. Trab­zon'da çıkan ga­ze­te­le­re mu­ha­bir­lik yaptı. As­ker­li­ği­ni bi­tir­dik­ten sonra, 1924'de İş ye­ri­ni İstan­bul'a nak­let­ti.
YAĞ SANAYİİNDE BİR ÖNCÜ

O ta­ri­he kadar sa­na­yi­de ve ye­mek­lik ola­rak kul­la­nı­lan bit­ki­sel yağ­lar, yurt dı­şın­dan ithal edi­li­yor­du. Tür­ki­ye'de ilk defa Ne­ba­ti mar­ga­rin yağı imal ede­rek mem­le­ke­ti­mi­zin ünlü sa­na­yi­ci­le­ri ara­sı­na ka­tıl­dı ve Tür­ki­ye'de imal eden dört fab­ri­ka­dan bi­ri­ni kurdu. İstan­bul, Adana, Te­kir­dağ ve İsken­de­run'da 8 bit­ki­sel yağ fab­ri­ka­sı açtı. Kırk yıla yakın süre İstan­bul Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­la­rı'nda mes­lek he­ye­ti baş­kan­lı­ğı, mec­lis üye­li­ği ve yö­ne­tim ku­ru­lu üye­li­ğin­de bu­lun­du. Fars­ça ve Fran­sız­ca bil­mek­tey­di Tülin (1938), Nevin (1940), İbra­him (1942) ve Zer­rin (1947) isim­li dört çocuk ba­ba­sıy­dı.
Bu yoğun ça­lış­ma­la­rı ya­nın­da ede­bi­ya­tı ede­bi­ya­ta il­gi­si bü­yük­tü. Şiir ya­zar­dı. 6 Ağus­tos 1991 ta­ri­hin­de ara­mız­dan ay­rıl­mış­tır.
RİZE ME­BU­SU FE­NER­BAH­ÇE BAŞKA­NI KAR­DEŞİ OSMAN KAV­RA­KOĞ­LU
Kar­de­şi Osman Kav­ra­koğ­lu; Fe­ner­bah­çe Ku­lü­bü­ne Baş­kan ola­rak (1954-55) hiz­met ver­miş, 1950-60 yıl­la­rı ara­sın­da, Rize Mil­let­ve­ki­li ola­rak TBMM'de görev yap­mış­tır. Osman Kav­ra­koğ­lu Rize Mil­let­ve­kil­li­ği için ha­zır­la­dı­ğı di­lek­çe­de Ağa­bey­si Ali Kemal Kav­ra­koğ­lu'nu re­fe­rans gös­ter­miş "Ağa­be­yim İstan­bul'da fab­ri­ka­tör­dür. Ol­duk­ça zen­gin­dir" iba­re­si­ni kul­lan­mış­tı.
OĞLU TÜRKİYE'DE İNO­VAS­YO­NUN ÖN­CÜ­SÜY­DÜ
Oğlu İbra­him Kav­ra­koğ­lu Bo­ğa­zi­çi Üni­ver­si­te­sin­de öğ­re­tim üyesi, bölüm baş­ka­nı, dekan ve rek­tör yar­dım­cı­sı ola­rak görev yap­mış, ül­ke­miz­de ino­vas­yon ça­lış­ma­la­rı­na ön­cü­lük et­miş­tir. Ken­di­si 29 Eylül 2016 ta­ri­hin­de ara­mız­dan ay­rıl­mış­tır.
ALİ KEMAL KAV­RA­KOĞ­LU'NUN BİR ŞİİRİ
YAŞ GÜNÜ
Bu köhne ci­ha­na hiç dö­nül­mez yo­lu­na,
Nice bir sev­gi­li güç­müş yü­rü­müş.
Ne gelen var ne haber bu uzun yol­cu­lu­ğun.
Va­rı­lan men­zi­li bir yoğun sis bü­rü­müş.

Çok çek­tin zorlu geçen en­gel­le­ri aşa­rak.
Acı tatlı gün­le­rin anı­sı­nı ana­lım.
Kalp­ler­de gö­nül­ler­de hep yek­vü­cut ola­lım,
Se­ve­lim se­vi­le­lim Hayat budur bi­le­lim.

Geçti sanki ha­ber­siz öm­rü­mün çok se­ne­si.
Bu uzun yol­cu­lu­ğun azal­dı mer­ha­le­si.
Bı­ra­kıp git­sem bile ruhum size ema­net,.
Kal­bi­niz­de ol­ma­sın asla bir nebze sızı.