'Çay üreticileri çaya kar yağmasından memnun'

Güncel Haberler 3.02.2022 09:17:55 0

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç,

'Çay üreticileri çaya kar yağmasından memnun'

Dün­ya­da çay bah­çe­le­ri­nin ta­ma­mı­na kar yağan tek ül­ke­nin Tür­ki­ye ol­du­ğu­nu be­lir­ten Rize Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Nev­zat Paliç, bunun Türk çayı için büyük bir avan­taj ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Tüm Tür­ki­ye'de et­ki­li olan kar ya­ğı­şı­nın ta­rı­ma kat­kı­sı­nın yad­sı­na­maz bir ger­çek ol­du­ğu­nu be­lir­ten Paliç, karın fazla yağ­ma­sı ve yerde kalma sü­re­si­nin art­ma­sı­nın çay ta­rı­mı üze­rin­de olum­lu et­ki­si ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.
Kar ya­ğış­la­rı­nın çay için ve­li­ni­met ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Rize Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Nev­zat Paliç, 'Çay bah­çe­le­ri­nin üze­ri­nin ta­ma­mın­da dün­ya­da kar yağan sa­de­ce bizim ça­yı­mız. Kar yağ­dı­ğı için ça­yı­mız­da her­han­gi bir bö­cek­len­me ol­mu­yor. Bun­dan do­la­yı çayda her­han­gi bir kim­ya­sal ilaç kul­la­nıl­mı­yor. Dün­ya­da bir tek bizde böyle. Başka bir yerde bu durum yok. Böyle bir avan­ta­jı­mız var. Bunun kıy­me­ti­ni bi­le­rek iyi an­lat­ma­mız ge­re­ki­yor. Kar ya­ğı­şı­nın top­rak­la­rı­mı­za fay­da­sı ol­muş­tur. Her yıl ya­ğı­yor fakat bu yıl daha fazla yağ­dı­ğı için çaya kat­kı­sı ola­cak­tır' dedi. Çay üre­ti­ci­le­ri­ne güb­re­le­me ko­nu­sun­da da tav­si­ye­ler­de bu­lu­nan Paliç 'Çay­lık­la­ra had­din­den fazla gübre atı­yo­ruz. Çok fazla gübre at­ma­mı­zın bize fay­da­sı yok. Mayıs ça­yın­da çay­la­rı­mız güb­re­siz ve­ri­yor. Bi­rin­ci çayda gübre farkı çok azdır. Ama ikin­ci ve üçün­cü çayda gübre farkı var­dır. Güb­re­mi­zi az ve müm­kün­se Mayıs ça­yın­dan sonra ve­re­lim. Di­bin­den bu­da­ma yap­tı­ğı­mız yer­le­ri mut­la­ka ça­pa­la­ya­lım. Top­ra­ğa çayın ve güb­re­nin nüfuz ede­bil­me­si için bunu yap­ma­mız lazım. Güb­re­yi dönüm başı 60-70 kilo vu­ra­lım. En­ge­be­li yer­ler­de 80 kilo ola­bi­lir. Çaya fazla gübre vur­ma­nın fay­da­sı yok­tur' diye ko­nuş­tu.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °