Tarih: 03.02.2022 09:19

"KAR YAĞIŞI, ÇAYIMIZIN KALİTE VE VERİMİNİ ARTIRMAKTADIR"

Facebook Twitter Linked-in

Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM,

"KAR YAĞIŞI, ÇAYIMIZIN KALİTE VE VERİMİNİ ARTIRMAKTADIR"

ALİM, kar ya­ğı­şı­nın çay bah­çe­le­rin­de ka­li­te ve ve­ri­me dö­nü­şe­ce­ği­ni be­lir­te­rek, "Kar al­tın­da­ki ça­yı­mız bu sezon daha ka­li­te­li, ve­rim­li ve be­re­ket­li ola­cak" dedi.

Genel Müdür ALİM, Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­si'nde Rize, Trab­zon, Art­vin ve Gi­re­sun'da çay­lık alan­la­rın karla kaplı ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek bu du­ru­mun çay için büyük bir be­re­ke­te dö­nü­şe­ce­ği­ni söy­le­di. ALİM, "Çayın üze­rin­de bi­ri­ken kar­lar yağ­mur gibi di­rekt değil, damla damla aka­rak top­rak­la bu­lu­şu­yor. Böy­le­ce akan su, top­ra­ğı yı­ka­yıp git­mi­yor sert­le­şen top­ra­ğı yu­mu­şa­tı­yor. Fi­liz­ler daha sağ­lık­lı ge­liş­ti­ği gibi, çay ha­sa­dın­da bol ve­ri­mi de be­ra­be­rin­de ge­ti­ri­yor. Bu yıl çayın üze­rin­de­ki karın daha fazla ka­la­ca­ğı­nı dü­şü­nür­sek yaş çay kam­pan­ya­sın­da çay fi­li­zi ve ka­li­te ar­ta­cak. Kar al­tın­da­ki ça­yı­mız bu sezon daha ka­li­te­li, ve­rim­li ve be­re­ket­li ola­cak. Kar bir esa­ret değil tam ter­si­ne bir be­re­ket an­la­mın­da et­ki­li ola­cak" dedi.
‘Sağ­lık­lı çay ye­ti­şi­yor'
Dün­ya­da kuzey iklim ku­şa­ğın­da tek çay üre­ti­len ül­ke­nin Tür­ki­ye ol­du­ğu­na dik­kat çeken ALİM, "Bu sa­ye­de sıcak iklim ku­şak­la­rın­da ol­du­ğu gibi çay­lık alan­lar­da ha­şe­re mü­ca­de­le­si­ne gerek ka­lın­mı­yor. Dün­ya­da ha­şe­re ile mü­ca­de­le edil­mek­si­zin çay üre­ti­mi ya­pı­lan tek çay, Türk ça­yı­dır. Çayın üze­rin­de kar yağ­ma­sı ve uzun süre kal­ma­sıy­la her­han­gi bir ha­şe­re­nin ba­rın­ma şansı ol­mu­yor. Bu an­lam­da hasat za­ma­nın­da her­han­gi bir kim­ya­sa­la gerek kal­ma­dan, ha­şe­re­den uzak sağ­lık­lı bir çay ye­ti­şi­yor. Bu an­lam­da dün­ya­da bir nu­ma­ra­lı çay ül­ke­miz­de ye­tiş­mek­te­dir" diye ko­nuş­tu.
‘Doğal ça­yı­mız ilgi gö­rü­yor'
Dünya ge­ne­lin­de devam eden, ko­vi­d­19 sal­gı­nı sü­re­cin­de doğal ürün­le­re yö­ne­liş ol­du­ğu­nu kay­de­den, Çay­kur Genel Mü­dü­rü ALİM, "Dünya ge­ne­lin­de or­ga­nik ve doğal ürün­le­re ilgi ar­tı­yor. Bizim ça­yı­mı­zın da doğal ol­ma­sı, karın al­tın­da kal­ma­sı ile be­re­ke­tin, ve­ri­min daha yük­sek ol­ma­sıy­la bir­lik­te dün­ya­da ilgi gö­rü­yor. Pan­de­mi dö­ne­min­de doğal ve sağ­lık­lı ça­yı­mız daha fazla tü­ke­til­di. Bu tü­ke­ti­min dünya da ar­tı­rıl­ma­sı için ulus­la­ra­ra­sı pa­zar­lar­da ça­lış­ma­lar yü­rü­tü­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı
Foto: Çay­kur Basın Bü­ro­su




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —