'AK Parti'de kalsaydım münafık olurdum'

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Karal,

'AK Parti'de kalsaydım münafık olurdum'

Karal, AK Parti'nin ku­ru­luş il­ke­le­rin­den ay­rıl­dı­ğı için par­ti­den is­ti­fa et­ti­ği­ni söy­le­ye­rek "Kal­say­dım mü­na­fık olur­dum" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.

DEVA Par­ti­si Genel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Hasan Karal, An­ka­ra Ma­sa­sı Genel Yayın Yö­net­me­ni Fatih Atik'in prog­ram ko­nu­ğu oldu.
DEVA Par­ti­si ola­rak hazır bir kit­le­ye yö­ne­lik si­ya­set yap­ma­dık­la­rı­nı ve 84 mil­yo­nu ku­cak­la­yan bir dil oluş­tur­ma­ya ça­lış­tık­la­rı­na vurgu yapan Karal, Tür­ki­ye'nin sos­yal ola­rak çok par­ça­lan­dı­ğı­nı ve bu dö­nem­de bir top­lum­sal mu­ta­ba­ka­tın oluş­tu­rul­ma­sı­nın çok zor ol­du­ğu­nu ifade etti.
Mil­le­ti­miz­den özür di­le­me­yi bir er­dem­li­lik ola­rak gö­rü­yo­ruz
Ken­di­si­nin de AK Parti ça­tı­sı al­tın­day­ken des­tek­le­di­ği ve des­tek is­te­di­ği Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Hü­kü­met Sis­te­mi Mo­de­li olan Yüzde 50+1'in bütün par­ti­le­rin so­ru­nu ol­du­ğu­nu söy­le­yen Karal, "Yüzde 50+1 sis­te­mi­ni biz ge­tir­dik. Ne kadar iyi bir iş yap­tık di­ye­mi­yo­ruz.
Bunun öz eleş­ti­ri­si­ni ken­di­mi­ze ya­pı­yo­ruz.
O tas­la­ğı ge­ti­rir­ken, o re­fe­ran­dum ça­lış­ma­la­rın­da biz­zat ara­zi­yi ge­zer­ken söy­le­dik­le­ri­mi­zin ke­sin­lik­le kar­şı­lık bu­la­ma­dı­ğını gör­dük. Çünkü bize öyle an­lat­ma­mış­lar­dı.
Bize an­lat­tık­la­rı şe­kil­de an­lat­tık fakat uy­gu­la­ma­ya ge­çin­ce durum çok fark­lı­ya dö­nüş­tü.
Bunu bir yük­sün­me ola­rak gör­mü­yo­ruz ve bu ko­nu­da da mil­le­ti­miz­den özür di­le­me­yi bir er­dem­li­lik ola­rak gö­rü­yo­ruz.
Ma­ale­sef bu sis­te­me des­tek ve­ren­ler ola­rak yan­lış yap­tı­ğı­mı­zı gör­dük ve biz bunu açık yü­rek­li­lik­le mil­le­ti­miz­le pay­la­şı­yo­ruz." dedi.
Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Hü­kü­met Sis­te­min­de sı­nı­fa kal­dık
Re­fe­ran­dum ça­lış­ma­la­rın­da, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Hü­kü­met Sis­te­mi'ni va­tan­daş­la­ra an­la­tır­ken artık bu ül­ke­de ko­alis­yon­lar ol­ma­ya­ca­ğı­nı be­lir­te­rek va­tan­daş­tan oy is­te­dik­le­ri­ni ancak şuan tam ko­alis­yon­la­rın içine düş­tük­le­ri­ni söy­le­yen Karal, "Be­ğen­me­di­ği­miz par­la­men­ter sis­tem­de se­çim­den sonra ko­alis­yon­lar gün­de­me ge­lir­di, şimdi se­çim­den önce it­ti­fak­lar gün­de­me ge­li­yor. Ko­alis­yon or­tak­la­rı­nın hü­kü­me­tin tüm ic­ra­at­la­rı­na ortak olma, so­rum­lu­luk­tan pay alma du­rum­la­rı var. Ama bu it­ti­fak si­te­min­de ise yet­ki­yi kul­lan­ma­da bir sı­nır­sız­lık var ama so­rum­lu­luk al­ma­da belli ad­res­le­rin so­rum­lu­lu­ğu söz ko­nu­su. Bugün ki ik­ti­da­rı oluş­tu­ran it­ti­fak­la­rın du­ru­mu­na bak­tı­ğı­mız zaman ba­kı­yor­su­nuz ki so­rum­lu­luk AK Parti üze­rin­de ama yet­ki­yi kul­lan­ma­da, si­ya­se­te mü­da­ha­le et­me­de ya ada hü­kü­me­tin po­li­ti­ka­la­rı­nı be­lir­le­me­de MHP'nin de da­hi­li söz ko­nu­su. Hatta Vatan Par­ti­si ve Büyük Bir­lik Par­ti­si­nin de da­hi­li söz ko­nu­su. Do­la­yı­sıy­la bu Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Hü­kü­met Sis­te­min­de sı­nı­fa kal­dık' diye ko­nuş­tu.
AK Parti için kur­şun yedim
Ak Parti'den ay­rı­lık sü­re­ci­ne iliş­kin ise Karal 'Ku­ru­luş il­ke­ler­den ay­rıl­dı­ğı­nı için ay­rıl­dım. Par­ti­ler bir din de­ğil­dir, hiz­met ara­cı­dır. AK Parti'nin ku­ru­luş ama­cın­dan fark­lı bir yöne ev­ril­di­ği­ni gör­dük. Biz fik­ren ve ruhen kop­tuk. Eğer kal­say­dım mü­na­fık olur­dum. Biz sak­sı­da ye­ti­şen si­ya­set­çi de­ği­liz. 28 Şubat sü­re­cin­de 5 yıl yar­gı­lan­dım. Parti için kur­şun yedim. AK Parti'nin bir­kaç ga­zi­sin­den biri benim. 2008 se­çim­le­rin­de AK Parti'ye en çok eleş­ti­ri­yi ya­pan­lar ya par­ti­nin önem­li bir ye­rin­de, ya Kül­li­ye'de ya da ba­kan­lık ya­pı­yor.' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Dinin kim­se­nin te­ke­lin­de ol­ma­dı­ğı­nın ve ik­ti­dar cep­he­si­nin si­ya­si ko­nu­lar­da İslami te­rim­ler kul­la­ma­sı­nı eleş­ti­ren Karal 'İslam söy­lem­den daha çok ey­le­mi ön plana çı­ka­ran bir din­dir. Ey­le­me ge­çir­me­di­ği­niz sü­re­ce bir önemi yok. Dinin is­tis­mar edil­me­si bizim için kabul edi­le­mez. İkti­dar söy­lem­le­riy­le di­ni­mi­zi ör­se­li­yor. Kim­se­nin di­ni­mi­ze zarar verme hakkı yok­tur.' dedi.


Haber Merkezi