DANIŞTAY YOK SAYILDI, MALİYET 8 AYDA ARTTI

Güncel Haberler 4.02.2022 09:34:23 0
DANIŞTAY YOK SAYILDI, MALİYET 8 AYDA ARTTI

Da­nış­tay'ın usul­süz bul­du­ğu ve iptal edi­len ‘Kırık Tü­ne­li ile Bağ­lan­tı Yol­la­rı­nın Ya­pı­mı' iha­le­si, Kal­yon'a bağlı şir­ke­te ikin­ci defa ve­ril­di. Da­nış­tay ka­ra­rı yok sa­yı­la­rak ihale edi­len işin ma­li­ye­ti 8 ayda 133 mil­yon TL arttı.

Bir­gün Ga­ze­te­sin­de Mus­ta­fa Bil­dir­cin'in ha­be­ri­ne göre Kal­yon'a bağlı şir­ket, Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü'nden (KGM) pa­zar­lık yön­te­miy­le ‘Kırık Tü­ne­li Bağ­lan­tı Yol­la­rı­nın Ya­pı­mı' iha­le­si­ni 'pa­zar­lık' yön­te­miy­le aldı. Karar Da­nış­tay'dan döndü. Ye­ni­den açı­lan ihale, aynı şir­ke­te gitti. KGM, yargı ka­ra­rı ile iptal edi­len ilk iha­le­ye göre ikin­ci iha­le­de, 133 mil­yon TL daha yük­sek bir söz­leş­me­ye imza attı.
KGM, Şubat 2014'te Kırık Tü­ne­li ile Bağ­lan­tı Yol­la­rı­nın Ya­pı­mı İşi kap­sa­mın­da, seç­ti­ği şir­ket­le­ri davet ede­rek 'Belli is­tek­li­ler ara­sın­da" yön­te­mi ile ihale ger­çek­leş­tir­di. İdare, 16 Ekim 2019 ta­ri­hin­de ise ilk iha­le­den yarım kalan iş­le­rin ta­mam­lan­ma­sı ama­cıy­la bir ikmal iha­le­si daha açtı. İhale kap­sa­mın­da Kal­yon'a bağlı RSY İnşaat ile 1 mil­yar 17 mil­yon TL'lik söz­leş­me im­za­lan­dı. Söz­leş­me­si 1 Kasım 2019 ta­ri­hin­de im­za­la­nan ihale, bir şir­ke­tin baş­vu­ru­su üze­ri­ne yar­gı­ya ta­şın­dı. Pa­zar­lık yön­te­miy­le ger­çek­leş­ti­ri­len iha­le­ye yö­ne­lik Da­nış­tay, "Pa­zar­lık yön­te­mi için ge­rek­li kri­ter­ler yok" ge­rek­çe­siy­le iha­le­nin ip­ta­li­ni is­te­di.
Mah­ke­me ka­ra­rı üze­ri­ne Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü RSY ile im­za­la­dı­ğı söz­leş­me­yi iptal etti. Yargı ka­ra­rı yok sa­yı­la­rak ger­çek­leş­ti­ri­len ikin­ci iha­le­nin dü­zen­len­me ta­ri­hi ise 12 Ha­zi­ran 2020 oldu. İdare, pa­zar­lık yön­te­miy­le ger­çek­leş­tir­di­ği ihale kap­sa­mın­da yine RSY ile söz­leş­me im­za­la­dı. İhale kap­sa­mın­da 7 Tem­muz 2020 ta­ri­hin­de im­za­la­nan söz­leş­me­nin be­de­li ise 1 mil­yar 133 mil­yon 797 bin TL oldu. Böy­le­lik­le KGM, iptal edi­len iha­le­nin üze­rin­den geçen sekiz ayda şir­ke­te, aynı iş için 133 mil­yon 780 bin TL daha fazla para ödedi. Mü­ker­rer ödeme yaptı.
Kırık Tü­ne­li Yapım İşi, mü­te­ah­hi­de ya­pı­lan mü­ker­rer ödeme ile de gün­de­me geldi. İş kap­sa­mın­da 800 met­re­lik bir ke­sim­de ya­pı­lan ima­lat­la­rın çök­tü­ğü, bu ima­la­tın tek­rar yap­tı­rı­la­rak yük­le­ni­ci­ye ikin­ci kere bedel öden­di­ği be­lir­len­di.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °