Üreticilerin 'Çay Kanunu' beklentisi arttı

Güncel Haberler 8.02.2022 09:08:49 0
Üreticilerin

2022 yaş çay se­zo­nu yak­laş­tık­ça yaş çay üre­ti­ci­le­ri­nin çı­ka­rı­la­cak olan Çay Ka­nu­nu hak­kın­da bek­len­ti­le­ri art­ma­ya baş­la­dı.

Cum­hur­baş­ka­nı Sayın Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın ta­li­ma­tıy­la ha­zır­lık­la­rı­na baş­la­nan Çay Ka­nu­nu, İli­miz­de­ki Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si'nin (RTEÜ) ko­or­di­nas­yo­nun­da tas­lak ola­rak ha­zır­la­na­rak Gıda, Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'na su­nul­du.
Çay üre­ti­ci­le­ri­nin tek çe­kin­ce­si­nin çı­ka­cak olan çay ka­nu­nun­da özel sek­tö­rün dev­let ta­ra­fın­dan açık­la­nan taban fi­ya­tın al­tın­da çay al­ma­sı­nın önüne ge­çil­me­me­si ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Rize Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Nev­zat Paliç, RTEÜ ta­ra­fın­dan ha­zır­la­na­rak Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'na sun­du­ğu çay ka­nu­nu tek­li­fi hak­kın­da du­yum­la­rı­nın ol­du­ğu­nu ve du­yum­la­rın bile va­tan­da­şı mağ­dur edecek şey­ler ol­du­ğu­nu ifade etti.
Üre­ti­ci­le­rin çı­ka­cak olan çay ka­nu­nu dört gözle bek­le­di­ği­ni ha­tır­la­tan Paliç 'Çay ka­nu­nun çık­ma­sı­nı dört gözle bek­li­yo­rum ama bu kanun üre­ti­ci­ye zarar ve­recek şe­kil­de değil, üre­ti­ci­nin ya­ra­rı­na ola­cak­sa bek­li­yo­rum. Eğer bu kanun üre­ti­ci­nin ya­ra­rı­na ola­cak­sa ba­şı­mın üze­ri­ne kim çı­kar­tır­sa çı­kartsın ona te­şek­kür ede­rim. Ama bu kanun üre­ti­ci­nin aley­hi­ne çı­ka­cak­sa eğer bunda bir taban fiyat koy­ma­ya­cak­sa me­se­la ya­pı­lan ça­lış­ma­la­rın içe­ri­sin­de ko­na­mı­yor da şöyle bir madde ge­ti­ri­li­yor diye du­yum­la­rı­mız var. Bir özel sek­tör va­tan­daş­tan düşük fi­ya­ta çay al­dı­ğı zaman o üre­ti­ci onu mah­ke­me­ye ve­recek, hak ka­za­na­cak, hak­kı­nı ala­cak. Şimdi böyle bir şey uy­gu­lan­maz. Şimdi öyle bir kanun çı­ka­cak­sa o Ahmet dayı, Meh­met dayı onu gidip mah­ke­me­ye ve­re­mez, mas­raf ede­mez, ona bir daha çay ve­re­mez. Şimdi en azın­dan ana­ya­sal tem­sil­ci­si ola­rak Zi­ra­at kol­la­rı ola­rak ben üre­ti­ci adına mah­ke­me­ye verip, üre­ti­ci­nin hak­kı­nı ala­bi­lir­sem yani onun adına ken­di­si­ne ve­ril­mek su­re­tiy­le o zaman olur. Çünkü biz avu­kat­ta tu­ta­rız mah­ke­me­ye de ve­ri­riz hep­si­nin adına ya­pa­rız. Böyle bir imkan sağ­la­mı­yor' dedi.'Tas­la­ğın son hali biz­le­re gös­te­ril­me­den ba­kan­lı­ğa gön­de­ril­di 'RTEÜ'nin ha­zır­la­dı­ğı tas­la­ğı son ola­rak ken­di­le­ri­ne gös­ter­me­den ba­kan­lı­ğa tes­lim et­ti­ği­ni ve oy bir­li­ği ile gön­de­ril­me­di­ği­ni ifade eden Paliç 'Ben üni­ver­si­te ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan kanun tek­li­fi tas­la­ğı­nın üre­ti­ci­le­rin le­hi­ne ola­ca­ğı­na inan­mı­yo­rum. Üni­ver­si­te­nin ku­ru­lu­şun­da, her şe­yin­de var­dım fakat gö­zü­müz gibi bak­tı­ğı­mız üni­ver­si­te­de bazı ça­lış­ma­la­rın ol­du­ğu o 38 mad­de­dir de varım. Hep­sin­de de ça­lış­tım, hiç ak­sat­ma­dım ama son şek­lin­den kim­se­nin ha­be­ri yok. Benim ho­ca­la­ra say­gım var­dır. Bunu ko­nuş­mak dahi is­te­mez­dim ama benim bek­len­tim o üni­ver­si­te biz­le­re sor­du­lar ko­nuş­tuk, mad­de­le­ri tar­tış­tık ama neyi de­ğiş­tir­dik­le­ri­ni dahi biz­den ka­çır­dı­lar. Ge­le­ce­ği­ni hep be­ra­ber bize ve­re­cek­le­ri­ni söy­le­me­le­ri­ne rağ­men bizim ha­be­ri­miz yok. O ça­lış­ma he­ye­tin­de bu­lun­ma­ma rağ­men ha­be­rim yok' ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °