RİZESPOR'UN KURUCUSU RİZE SEVDALISI RİZE'MİZİN AĞIR AĞABEYİ MUHARREM KÜRKÇÜ'NÜN ARDINDAN

Yazarlarımız 16.02.2022 09:09:39 0
RİZESPOR

13 Mayıs 1930 ta­ri­hin­de Rize'de doğan, Rize'nin say­gın tüc­car­la­rın­dan Hü­se­yin Kürk­çü'nün oğlu Ri­zes­por'un 1953 yı­lın­da ama­tör, 1968 yı­lın­da pro­fes­yo­nel Ri­zes­por'un ku­ru­lu­şun­da ku­ru­cu Mu­har­rem Kürk­çü am­ca­mız vefat etti.
*O bize Rize gibi bir yerde fın­dık çu­bu­ğu gibi düm­düz ka­lı­na­bi­le­ce­ği­ni gös­te­ren en güzel ör­nek­ti.
*Ma­ğa­za­sı­nın önün­de yağ­mur al­tın­da maç bi­le­ti sat­tı­ğı­na şahit ol­mu­şum­dur.
*Ri­zes­por fut­bol­cu­la­rı­nın şeker çu­va­lın­dan ya­pı­lan şort­la­rı­nı her idman ve maç son­ra­sı evine ge­ti­rir yı­ka­tır­dı.
KÜRK­ÇÜ KAR­DEŞ­LERİN ÖRNEK DA­YA­NIŞ­MA­SI DEDE BABA MES­LEĞİNİ 75 YIL­DIR SÜR­DÜ­RÜ­YOR­DU
Mu­har­rem Kürk­çü ve ağa­be­yi Recep Kürk­çü Rize ili­nin en eski es­naf­la­rın­dan­dır. İki kar­de­şin da­ya­nış­ma­sı Rize ilin­de örnek gös­te­ri­lecek gü­zel­lik­te­dir. Her ikisi de ti­ca­ret ha­ya­tı­na çocuk ya­şın­da baş­la­mış­tır. 75 yıl­dır Rize ilin­de kumaş sat­mak­ta­dır­lar. De­de­sin­den ba­ba­sı­na ondan da ken­di­le­ri­ne kalan mes­le­ği Kürk­çü Ti­ca­ret isim­li ti­ca­ret­ha­ne­le­rin­de sür­dür­mek­te­dir. Rus­la­rın böl­ge­de ol­du­ğu dö­nem­de peş­ta­mal­cı Hamit Usta la­kap­lı de­de­si kürk sa­ta­rak ti­ca­re­te atıl­mış Kürk­çü so­ya­dı­nı bu­ra­dan al­mış­lar­dır. Bu­ra­dan ka­zan­dık­la­rı para ile ev­le­ri­nin al­tın­da atöl­ye ku­ra­rak eski el tez­gah­la­rın­da peş­ta­mal do­ku­ya­rak böl­ge­ye pa­zar­la­mış­lar. Za­man­la do­ku­ma işini bı­ra­kıp hazır kumaş sa­ta­rak ti­ca­ret ha­yat­la­rı­nı sür­dür­müş­ler. Bu süre için­de Rize'de say­gın ki­şi­lik­le­ri­ni ko­ru­ya­rak gö­nül­ler­de özel bir yere sa­hip­tir­ler.
GÜ­NEŞS­POR İLE BAŞ­LA­YAN UZUN MA­RA­TON
Mu­har­rem Kürk­çü fut­bol se­rü­ve­ni Gü­neşs­por ile baş­la­mış­tır. 1947 yılı büyük ge­liş­me­le­re sahne ol­ma­sı ba­kı­mın­dan Ri­zes­por ca­mi­ası için önem­li bir yıl­dır. O yıl, Şem­set­tin Çepni (Şemsi Hoca) ta­ra­fın­dan sarı kır­mı­zı for­ma­lı Gü­neşs­por ku­ru­lu­yor, keza kar­deş ve rakip takım sarı la­ci­vert Fener Genç­lik mü­ca­de­le­ye ka­tı­lı­yor­du. Gü­neşs­por ta­kı­mın­da Atıf (Ta­vi­loğ­lu), Tah­sin (Tuzcu) ve Atil­la, ka­le­ci ola­rak; Musa (Dal), Salim, Ekrem (Ak­de­niz), İsmail (Kum­ba­sar), Zeki (Kö­se­oğ­lu), Çen­gel Akif (Tuzcu), Rüz­gar Recep (Ayvaz), Vural (Kaz­maz), Kadir (Berk), Meh­met Ali (Ma­ta­ra­cı), Tommy La­w­ton Lütfü (Tabak), Musa (Ayvaz), Hamit (Ka­ra­ca) ve Mu­har­rem (Kürk­çü) yer alı­yor­du. İlk baş­lar­da fut­bol­cu ola­rak yer al­dı­ğı ta­kım­da yö­ne­ti­ci­lik yap­mış­tır. Uzun yıl­la­ra da­ya­nan yö­ne­ti­ci­lik ve hiz­met se­rü­ve­ni Rize'de Fut­bo­lun Cör­çil'i ola­rak da ad­lan­dı­rı­lan Gü­neşs­por Ku­ru­cu­su ve Baş­ka­nı Şem­set­tin Çepni'nin ya­nın­da baş­la­dı.
ESKİLERİN DEYİMİYLE KIT­LIK VARDI
Ri­zes­por'un ku­ru­lu­şu çok öz­ve­ri­li ça­ba­lar so­nu­cu ger­çek­leş­miş­ti. 1953 yı­lı­nın Rize'sinde, şeh­rin önde gelen tüc­car ve eski fut­bol­cu­la­rın­dan Atıf Ta­vi­loğ­lu ve Mu­har­rem Kürk­çü yakın çev­re­si ile bir araya gelip Rize vi­la­ye­ti­nin adını ta­şı­ya­cak yeni bir kulüp kur­mak üzere; Be­le­di­ye-Tak­si du­ra­ğı mey­da­nın­da bu­lu­nan bi­na­da­ki lo­kal­de top­lan­mış­lar­dı. Rize'de yaşam ko­şul­la­rı ma­lum­du. Para yoktu. Hatta es­ki­le­rin de­yi­miy­le "Kıt­lık" vardı. Ku­ru­luş mas­raf­la­rı nasıl kar­şı­la­na­cak, Kulüp nasıl ya­şa­tı­la­cak­tı. Her­ke­sin ka­fa­sın­dan bu so­ru­lar ge­çi­yor­du. Atıf Ta­vı­loğ­lu bir ara top­lan­tı sa­lo­nun­dan ay­rıl­dı. Bir süre sonra elin­de Gül­ba­har (Hal­doz) ma­hal­le­sin­de­ki bah­çe­sin­den söküp ge­tir­di­ği bir limon fi­da­nı ile girdi sa­lo­na ve ge­li­ri ku­ru­luş için ku­lü­be bı­ra­kıl­mak üzere limon fi­da­nı­nın sem­bo­lik ola­rak açık ar­tır­ma­ya çı­ka­rıl­ma­sı­nı öner­di. Öneri oy bir­li­ği ile kabul gördü ve o za­man­ki para ile 30 Lira top­lan­dı. Ku­lü­bün ön­ce­lik­li ga­ye­si, Rize'de genç­li­ğin beden ve kül­tü­rel ye­te­nek­le­ri­ni ar­tır­mak ve bu sa­ha­da su­nu­la­cak öğ­re­ti­ler­le ge­li­şim­le­ri­ne kat­kı­da bu­lun­mak şek­lin­de be­lir­le­ni­yor­du
19 MAYIS RİZE'DE ÇİFTE BAY­RAM KU­RU­LUŞ TARİHİNİ O BELİRLEDİ
Mu­har­rem Kürk­çü'nün öne­ri­siy­le Ulu Önder Mus­ta­fa Kemal Ata­türk'ün yurdu kur­tar­mak için Sam­sun'a ayak bas­tı­ğı an­lam­lı günün 34. yıl­dö­nü­mü olan 19 Mayıs 1953 ta­ri­hi Ri­zes­por'un ku­ru­luş günü ola­rak ka­rar­laş­tı­rı­lı­yor­du. 27 Nisan ile 30 Nisan ta­rih­le­ri ara­sın­da Rize Ga­ze­te­si'nde ya­yın­la­nan Ri­zes­por ve Genç­lik Ku­lü­bü Ni­zam­na­me­si'nde; Ma­ni­fa­tu­ra­cı Yakup Te­mi­zel 1, Ma­ni­fa­tu­ta­cı Atıf Ta­vi­loğ­lu 2, Ma­ni­fa­tu­ra­cı İsmet Bil­sel 3, Def­ter­dar Yaşar Döm­lek­çi­oğ­lu 4 ve Mu­har­rem Kürk­çü 5'nolu ku­ru­cu ola­rak yer alı­yor­du.
HER ZAMAN ELİNİ TAŞIN AL­TI­NA KOYDU FUT­BOL­CU­LA­RIN ŞORT­LA­RI ŞEKER ÇU­VA­LIN­DAN FOR­MA­LAR KÜRK­ÇÜ'NÜN EVİNDE YI­KA­NI­YOR­DU
19 Mayıs 1953 ta­ri­hin­de Ri­zes­por'un ku­ru­lu­şun­da ve 1968 yı­lın­da pro­fes­yo­nel­li­ğe ge­çi­şin­de ku­ru­cu ola­rak yer aldı. Mu­har­rem Kürk­çü, Ri­zes­por'un ku­ru­lu­şun­da büyük ça­ba­lar sarf etti. Ba­hat­tin Coş­kun, Şem­set­tin Çepni ve İrfan Bil­gin'le bir­lik­te pro­fes­yo­nel Ri­zes­por'un ku­ru­cu­la­rın­dan biri ola­rak ta­ri­he geçti. Yoğu var ede­rek uğraş verdi. Ba­hat­tin Coş­kun ta­ra­fın­dan oluş­tu­ru­lan ilk yö­ne­tim ku­ru­lun­da genel sek­re­ter ola­rak taşın al­tı­na elini koydu. Yö­ne­tim ku­ru­lun­da en ağır gö­rev­ler ona dü­şü­yor­du. Ku­lü­bün mali iş­le­ri ya­nın­da fut­bol­cu­la­rın di­sip­lin­le­riy­le de biz­zat il­gi­le­ni­yor­du. Ri­zes­por'un ikin­ci ola­ğan kong­re­si so­nu­cun­da da yö­ne­tim ku­ru­lu­na se­çi­le­rek genel sek­re­ter­lik gö­re­vi­ni sür­dür­dü. Ri­zes­por için ve­ri­len hiç­bir gö­rev­den kaç­ma­dı. En zor za­man­lar­da Ri­zes­por'un yö­ne­tim ku­rul­la­rın görev yaptı. O yıl­la­rı ko­nu­şur­ken hep hü­zün­len­di­ği­ne şahit oldum. Ku­ru­lu­şun ilk yıl­la­rın­da forma bul­mak ol­duk­ça me­şak­kat­liy­di. Fut­bol­cu­la­rın şort­la­rı şeker çu­va­lın­dan ya­pıl­mış­tı. Her maç veya idman son­ra­sı tek tek for­ma­la­rı top­la­ya­rak doğru evine gö­tü­rü­yor­su­nuz. Zor şart­lar­da evde for­ma­lar te­miz­le­ni­yor ve diğer maça ye­ti­şi­yor. Bun­la­rı yapan kişi Mu­har­rem Kürk­çü'ydu.
O YA­ŞA­YAN BİR EF­SA­NE MAÇ PRİMİ RİZE SES SİNE­MA­SIN­DA FİLM İZLE­MEK
Takım Rize'nin genç­le­rin­den olu­şu­yor ve 'fişek' gibi sa­ha­da esi­yor­du ama ön­le­ri­ne ge­le­ni de­vi­ri­yor­du ama para yok, pul yok adeta kıt­lık vardı. Yar­dım için Rize es­na­fı­nı ar­ka­daş­la­rı ile do­la­şı­yor, çoğu ka­pı­dan el­le­ri boş dö­nü­yor­lar­dı. Şim­di­ki fut­bol­cu­lar ve­ri­len yük­lü­ce primi be­ğen­mi­yor­lar. O zaman maç primi Mus­ta­fa Kam­bu­roğ­lu'nun açık hava si­ne­ma­sı­na bir bi­let­ti. Yeter ki bu takım maça çık­sın, dis­ka­li­fi­ye edil­me­sin diye Ba­hat­tin Coş­kun, İsmail Öme­roğ­lu ve Mu­har­rem Kürk­çü senet kar­şı­lı­ğı imza atar, ban­ka­lar­dan para çe­ker­ler­di. Yeter ki bu takım maça çık­sın, dis­ka­li­fi­ye edil­me­ye­lim, ne zor gün­ler­di. Fut­bol­cu trans­fer etmek için şimdi ki im­kan­lar yoktu. Uçağa at­la­yıp yurt dı­şın­da bir fut­bol­cu ile trans­fer için ma­sa­ya otur­mak ha­yal­di. Trans­fer dö­ne­min­de Rize'den kal­kan va­pur­la 3-4 gün­lük yol­cu­luk son­ra­sı İstan­bul'a gi­di­lir­di. İstan­bul da bir yerde trans­fer kah­ve­le­ri vardı. Kahve kö­şe­le­rin­de ön­ce­den be­lir­le­nen oyun­cu­lar­la trans­fer ma­sa­sı­na otu­rur, söz alır­dık ve oyun­cu­ya tek­rar deniz yolu ile Rize'ye dö­nü­lür­dü. Mu­har­rem Kürk­çü trans­fer­ler için Hasan Kemal Yar­dım­cı ile yap­tı­ğı se­ya­hat­le­ri hoş bir ha­tı­ra ola­rak ta­nım­lı­yor.
UNU­TUL­MAZ MAÇ­LAR
Ken­di­si­ne unu­ta­ma­dı­ğı bir maçı so­ru­yo­ruz. Duy­gu­la­na­rak an­la­tı­yor: Kendi sa­ha­mız­da oy­na­dı­ğı­mız An­ka­ra­gü­cü ma­çı­nı unu­ta­mam. Son da­ki­ka için­de ka­zan­dı­ğı­mız ser­best vuruş için oğlum Hüsnü topun ba­şı­na geçti. An­ka­ra­gü­cü­lü oyun­cu Hüsnü'ye ters bir ha­re­ket yaptı. Hüsnü'de oyun­cu­ya tekme attı. Hakem 'ben gör­düm sana yap­tı­ğı­nı' dedi. Sonra Hüsnü atışı Trab­zon­lu Metin Bak'a bı­rak­tı. Rakip ceza sa­ha­sı­nın içine gitti. Metin'in or­ta­sın­da Hüsnü ka­fay­la do­kun­du ve gol oldu. Bu son da­ki­ka golü ile ligde kal­dık. Alt­ya­pı­dan es­ki­si gibi fut­bol­cu çık­ma­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Mu­har­rem Kürk­çü, dö­ne­min­de semt sa­ha­sın­da görüp be­ğen­di­ği Hü­se­yin Hem­şin­li­oğ­lu için şun­la­rı söy­le­di: Kuzu Hü­se­yin hala der 'beni sen bul­dun, çı­kar­dın'. Şim­di­ler­de alt­ya­pı­dan tek bir fut­bol­cu çık­ma­dı. O dö­nem­ler­de Rize'de bir­çok semt sa­ha­sı vardı. Ma­hal­le tur­nu­va­la­rı vardı, o tur­nu­va­lar­da çok oyun­cu çı­kar­dı. Şimdi ki genç­ler tek­no­lo­ji ile yatıp, kal­kı­yor.
KU­LÜ­BÜN ANAH­TA­RI VALİYE TESLİM EDİLDİ KÜRK­ÇÜ DU­RU­MA EL KOYDU
Ne ta­kım­da ne de kent­te eski hava bir türlü oluş­tu­ru­la­mı­yor­du. Ni­ha­yet, işler iyice yo­ku­şa sü­rü­lün­ce 2 Tem­muz 1989 günü, "di­sip­lin" pa­ro­la­sıy­la gö­re­ve Ahmet Ak­yıl­dız baş­kan­lı­ğın­da­ki yö­ne­tim, ça­re­yi ku­lü­bü Va­li­li­ğe tes­lim et­mek­te bu­lu­yor­du. İşte böy­le­si bir yö­ne­tim boş­lu­ğu ara­sın­da yeni yıla gi­ril­di. 10 Ocak 1990 günü Divan Baş­ka­nı Ri­zes­por Ku­ru­cu­su zor za­man­lar­da elini taşın al­tı­na koy­mak­tan çe­kin­me­yen Mu­har­rem Kürk­çü Ri­zes­por Baş­kan­lı­ğı­nı üs­te­ni­yor­du. Bu bir geçiş sü­re­ci ol­du­ğun­dan Kürk­çü gö­re­vi, 5 ay sü­rey­le sür­dür­müş (11 Ocak 1990 - 21 Mayıs 1990) 21 Mayıs 1990 ta­ri­hin­de ya­pı­lan 5. Ola­ğan Genel Kurul so­nu­cu bay­ra­ğı Baş­kan Hamit Oral'a dev­ret­miş­tir.
ÜÇ KUŞAK RİZES­POR­LU­LAR
Kürk­çü aile­si, üç ku­şak­tır Ri­zes­por'a hiz­met etmiş köklü bir aile­dir. Mu­har­rem Kürk­çü'nün oğlu Hüsnü daha sonra da to­ru­nu Evren fut­bol­cu ola­rak Ri­zes­por'a hiz­met ver­di­ler. Mu­har­rem Kürk­çü, üç kuşak Ri­zes­por'lu bir aile­nin en büyük ferdi ol­ma­nın haklı gu­ru­ru ile Rize'de mü­te­va­zı bir hayat sür­dür­dü. Gü­neşs­por'da fut­bol­cu, Ri­zes­por'da ku­ru­cu, yö­ne­ti­ci ve baş­kan ola­rak görev yapan Kürk­çü'nün oğlu Hüsnü de Ri­zes­por'da fut­bol­cu­luk, kap­tan­lık, tek­nik di­rek­tör­lük ve Genel Me­na­jer­lik gö­rev­le­rin­de bu­lun­du.
Ay­rı­ca aile­nin genç kuşak tem­sil­ci­si Evren Kürk­çü de Ri­zes­por A ta­kı­mın­da top koş­tur­muş­tur. Biz onda hem gü­zel­li­ği gör­dük. Rize ili­nin ağır ağa­be­yi güzel insan Mu­har­rem Kürk­çü am­ca­mı­zın ve­fa­tı­nın derin üzün­tü­sü için­de­yiz. Me­ka­nı Cen­net olsun. Aile­si­nin se­ven­le­ri­nin Ri­zes­por ca­mi­ası­nın başı sağ olsun…


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °