Trabzon Akyazı'da 2013 de yapımına başlandı,10 yıl sonra çatlak iddialıları var.
Akyazı stadı 18 Aralık 2016 da tamamlanmış ve açılışı büyük törenle yapılmıştı.
Yurtdışında yayınlanan bazı makalelerde stadyumun olduğu yerde çatlaklar kaymalar olduğu tespiti yapılmış.
KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Gökalp ve Harita Yüksek Mühendisi Fırat Altıntaş imzalı, Şenol Güneş Spor Kompleksi Yüzey Deformasyonu İzlenmesi (Monitoring surface deformations of the reclamation site using PS interferometry: Senol Gunes sport complex) başlığını taşıyan makaleye göre stadyum ciddi risk altında.
2019 yılında da konu hakkında bazı araştırmalar yapılmış.
Yeni makaledeki veriler 2016-2020 uydu verileri oturmaların devam ettiğini gösteriyor.4 bin 500 fore kazık çakılmış buna rağmen yapıda deformasyon varsa, demek ki fore kazıklar yeterince çalışmadı veya etkili olmadı.
Jeolojik, inşaat ve uydu ölçüm bilgilerine göre aynı dolgu üzerinde yapılması planlanan Şehir Hastanesinin geleceği spor tesisinin akıbeti ile örtüşmektedir. Zeminin homojen bir biçimde yani düzgün oturması tolere edilebilir ancak heterojen yani yer yer farklılık gösteren çökme ve yükselmeler yapının deforme olmasına neden oluyor.
Stadın dışında çatlaklar tespit edilmiş. Eğer bina düzgün otursaydı, bu çatlaklar, açılmalar olmazdı. Ama bu uluslararası makalede de görüldüğü gibi, stadın dışında ve stadın içinde çatlaklar açılmalar var.
Trabzon'da 40 bin kişilik stadyumda şimdiden hasarlar gözükürken Rize'de Deniz dolgusunda illaki Hastane yapalım diye koşturmaca var.
Deniz dolgusuna tesis yapmanın sakıncası olur diye haykıran teknik adama, bilim adamına maalesef değer verilmeden siyasetçinin dediğim dedik diyerek yapılsın dediği eserlerin ömrü böyle kısa mı olacak.
Rize'de de aynı akıbet olmaz denebilir mi? Ben bu endişeyi taşıyorum.
Deniz doldurularak Havalimanı yapıldı şimdi de ısrarla 3 tarafından deniz manzaralı diye Hastane yapılacak.
Havalimanında yalnız dolgu var ama Hastane için bodrum katlar gerekli. Dolgu olursa dibe doğru ameliyat yapılacak burada binlerce liralık cihazların ömrü ne kadar olur: Deniz rüzgarı, havası, rutubeti etki yapmaz mı?
Sonradan eyvah dememek için hesabı iyi yapılmalı. Giden para milletin parası.
Mazot Benzin yaktı
Aralık ayında son kez tek rakamlı olarak 9 liradan satılan Mazot 16 Liraya yaklaştı.
2 ay içinde % 65 zam görerek 15 lirayı aştı Böyle bir artış ulaşım sektörünün ölmesi demektir.
Şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşıma, nakliye yapma hep büyük araçlarla yapılıyor ve bunlar mazot yakıyor.2 ay önce 500 liraya dolan depo şimdi 1.000 liraya dolmuyor.
Rize'ye eğlen sebze fiyatlarında %100 artışlar bu sayede oluyor.
Otobüs yolcusu, otobüs ve firma sahipleri ağır yük altında eğiliyor. Yalnız mazot değil ki lastiği var, yağı var bakımı var.
Böyle zam furyası nereye kadar hükümetten dur denmesi isteniyor.
Polis'e hayır denilmesi
Geçen gün detaylarıyla araştırarak bir haber yapmıştım, çok ilgi çekti ve önemi kavrandı.
1990 lı yıllarda Özel İdare tarafından yapılan ve bir süre kullanılan bina 1999 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından İlçe Emniyet Amirliği olarak satın alındı.
Binanın 2 katı Emniyet Amirliği diğer katlarında 8 lojman ve Özel harekatçı Polislerin bulunduğu Misafirhane var.
Emniyet Genel Müdürlüğü İnşaat Daire Başkanlığı tarafından % 47 oturulamaz sakat raporu verilen bina yeni Emniyet binası yapılamadığı için boşaltılamıyor. Lojmanlarda oturan polis ailelerinde endişeli bir bekleyiş devam ediyor.
Endişe içinde çalışma olamayacağını herkes bilir.
Polisin güvenliği için gerekenler yapılmalı, sakat binada oturulamayacak durumda. Allah korusun % 47 hasar raporu olan yerde üzücü olaylara yer bırakmadan çözüm bulunsun.