Deniz dolgusu çatlıyor

Yazarlarımız 16.02.2022 09:15:07 0
Deniz dolgusu çatlıyor

Trab­zon Ak­ya­zı'da 2013 de ya­pı­mı­na baş­lan­dı,10 yıl sonra çat­lak id­di­alı­la­rı var.
Ak­ya­zı stadı 18 Ara­lık 2016 da ta­mam­lan­mış ve açı­lı­şı büyük tö­ren­le ya­pıl­mış­tı.
Yurt­dı­şın­da ya­yın­la­nan bazı ma­ka­le­ler­de stad­yu­mun ol­du­ğu yerde çat­lak­lar kay­ma­lar ol­du­ğu tes­pi­ti ya­pıl­mış.
KTÜ Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ertan Gö­kalp ve Ha­ri­ta Yük­sek Mü­hen­di­si Fırat Al­tın­taş im­za­lı, Şenol Güneş Spor Komp­lek­si Yüzey De­for­mas­yo­nu İzlen­me­si (Mo­ni­to­ring sur­fa­ce de­for­ma­ti­ons of the rec­la­ma­ti­on site using PS in­ter­fe­ro­metry: Senol Gunes sport comp­lex) baş­lı­ğı­nı ta­şı­yan ma­ka­le­ye göre stad­yum ciddi risk al­tın­da.
2019 yı­lın­da da konu hak­kın­da bazı araş­tır­ma­lar ya­pıl­mış.
Yeni ma­ka­le­de­ki ve­ri­ler 2016-2020 uydu ve­ri­le­ri otur­ma­la­rın devam et­ti­ği­ni gös­te­ri­yor.4 bin 500 fore kazık ça­kıl­mış buna rağ­men ya­pı­da de­for­mas­yon varsa, demek ki fore ka­zık­lar ye­te­rin­ce ça­lış­ma­dı veya et­ki­li ol­ma­dı.
Je­olo­jik, in­şa­at ve uydu ölçüm bil­gi­le­ri­ne göre aynı dolgu üze­rin­de ya­pıl­ma­sı plan­la­nan Şehir Has­ta­ne­si­nin ge­le­ce­ği spor te­si­si­nin akı­be­ti ile ör­tüş­mek­te­dir. Ze­mi­nin ho­mo­jen bir bi­çim­de yani düz­gün otur­ma­sı to­le­re edi­le­bi­lir ancak he­te­ro­jen yani yer yer fark­lı­lık gös­te­ren çökme ve yük­sel­me­ler ya­pı­nın de­for­me ol­ma­sı­na neden olu­yor.
Sta­dın dı­şın­da çat­lak­lar tes­pit edil­miş. Eğer bina düz­gün otur­say­dı, bu çat­lak­lar, açıl­ma­lar ol­maz­dı. Ama bu ulus­la­ra­ra­sı ma­ka­le­de de gö­rül­dü­ğü gibi, sta­dın dı­şın­da ve sta­dın için­de çat­lak­lar açıl­ma­lar var.
Trab­zon'da 40 bin ki­şi­lik stad­yum­da şim­di­den ha­sar­lar gö­zü­kür­ken Rize'de Deniz dol­gu­sun­da il­la­ki Has­ta­ne ya­pa­lım diye koş­tur­ma­ca var.
Deniz dol­gu­su­na tesis yap­ma­nın sa­kın­ca­sı olur diye hay­kı­ran tek­nik adama, bilim ada­mı­na ma­ale­sef değer ve­ril­me­den si­ya­set­çi­nin de­di­ğim dedik di­ye­rek ya­pıl­sın de­di­ği eser­le­rin ömrü böyle kısa mı ola­cak.
Rize'de de aynı akı­bet olmaz de­ne­bi­lir mi? Ben bu en­di­şe­yi ta­şı­yo­rum.
Deniz dol­du­ru­la­rak Ha­va­li­ma­nı ya­pıl­dı şimdi de ıs­rar­la 3 ta­ra­fın­dan deniz man­za­ra­lı diye Has­ta­ne ya­pı­la­cak.
Ha­va­li­ma­nın­da yal­nız dolgu var ama Has­ta­ne için bod­rum kat­lar ge­rek­li. Dolgu olur­sa dibe doğru ame­li­yat ya­pı­la­cak bu­ra­da bin­ler­ce li­ra­lık ci­haz­la­rın ömrü ne kadar olur: Deniz rüz­ga­rı, ha­va­sı, ru­tu­be­ti etki yap­maz mı?
Son­ra­dan eyvah de­me­mek için he­sa­bı iyi ya­pıl­ma­lı. Giden para mil­le­tin pa­ra­sı.
Mazot Ben­zin yaktı
Ara­lık ayın­da son kez tek ra­kam­lı ola­rak 9 li­ra­dan sa­tı­lan Mazot 16 Li­ra­ya yak­laş­tı.
2 ay için­de % 65 zam gö­re­rek 15 li­ra­yı aştı Böyle bir artış ula­şım sek­tö­rü­nün öl­me­si de­mek­tir.
Şe­hir­le­ra­ra­sı ve şehir içi yolcu ta­şı­ma, nak­li­ye yapma hep büyük araç­lar­la ya­pı­lı­yor ve bun­lar mazot ya­kı­yor.2 ay önce 500 li­ra­ya dolan depo şimdi 1.000 li­ra­ya dol­mu­yor.
Rize'ye eğlen sebze fi­yat­la­rın­da %100 ar­tış­lar bu sa­ye­de olu­yor.
Oto­büs yol­cu­su, oto­büs ve firma sa­hip­le­ri ağır yük al­tın­da eği­li­yor. Yal­nız mazot değil ki las­ti­ği var, yağı var ba­kı­mı var.
Böyle zam fur­ya­sı ne­re­ye kadar hü­kü­met­ten dur den­me­si is­te­ni­yor.
Polis'e hayır de­nil­me­si
Geçen gün de­tay­la­rıy­la araş­tı­ra­rak bir haber yap­mış­tım, çok ilgi çekti ve önemi kav­ran­dı.
1990 lı yıl­lar­da Özel İdare ta­ra­fın­dan ya­pı­lan ve bir süre kul­la­nı­lan bina 1999 yı­lın­da Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan İlçe Em­ni­yet Amir­li­ği ola­rak satın alın­dı.
Bi­na­nın 2 katı Em­ni­yet Amir­li­ği diğer kat­la­rın­da 8 loj­man ve Özel ha­re­kat­çı Po­lis­le­rin bu­lun­du­ğu Mi­sa­fir­ha­ne var.
Em­ni­yet Genel Mü­dür­lü­ğü İnşaat Daire Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan % 47 otu­ru­la­maz sakat ra­po­ru ve­ri­len bina yeni Em­ni­yet bi­na­sı ya­pı­la­ma­dı­ğı için bo­şal­tı­la­mı­yor. Loj­man­lar­da otu­ran polis aile­le­rin­de en­di­şe­li bir bek­le­yiş devam edi­yor.
En­di­şe için­de ça­lış­ma ola­ma­ya­ca­ğı­nı her­kes bilir.
Po­li­sin gü­ven­li­ği için ge­re­ken­ler ya­pıl­ma­lı, sakat bi­na­da otu­ru­la­ma­ya­cak du­rum­da. Allah ko­ru­sun % 47 hasar ra­po­ru olan yerde üzücü olay­la­ra yer bı­rak­ma­dan çözüm bu­lun­sun.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °