Eğitim Bir Sen Rize Şubesi'den 30.Yıl Vefa Buluşması

Eğitim Bir Sen Rize Şubesi

Bu­luş­ma­da bir ko­nuş­ma yapan Eği­tim Bir Sen Rize Şube Baş­ka­nı Sey­fet­tin AFA­CAN­LAR şun­la­rı söy­le­di;

14 Şubat 1992 yı­lın­da Mer­hum Meh­met Akif İnan ve ar­ka­daş­la­rı ta­ra­fın­dan ku­ru­lan Eği­tim Bir-Sen'in ku­ru­lu­şun­dan bu­gü­ne kadar emek veren, ter akı­tan ve­fa­kar ön­cü­le­ri ile 30. Yıl Vefa bu­luş­ma­mı­zı ger­çek­leş­tir­mek için bir araya gel­dik. Ga­ye­si, he­de­fi olan da­va­lar fe­da­kar in­san­la­rın omuz­la­rın­da ancak yük­se­lir. Ge­ri­den gelen biz­le­rin ise bu fe­da­kar­lık­la­ra ve­fa­lı ol­ma­mız ge­re­kir. "Bütün giy­si­le­ri yırt­sak ye­ri­dir. Yeter bize vefa el­bi­se­le­ri "Ku­ru­cu baş­ka­nı­mı­zın mıs­ra­la­rı­na uya­rak sen­di­ka ola­rak hamd olsun bu nok­ta­da ve­fa­lı bir teş­ki­la­tız. Ku­ru­lu­şun­dan bu­gü­ne il, ilçe teş­ki­lat­la­rı­mız­da emek veren eski, yeni tüm ar­ka­daş­la­rı­mı­zın ka­tı­lı­mıy­la dü­zen­le­di­ği­miz "30. yıl Vefa Bu­luş­ma­sı" prog­ra­mı­mı­za ka­tı­lan, ka­tı­la­ma­yan, ma­ze­ret bil­di­ren dost­la­rı­mı­za te­şek­kür ede­riz. He­pi­niz hoş gel­di­niz, bu­luş­ma­mı­za şeref ver­di­niz.
Sen­di­ka­cı­lı­ğa atı­lan adım­la­rın ilk yıl­la­rın­da, sen­di­ka­cı­lı­ğın bu­gü­ne oran­la zor şart­lar­da ya­pıl­dı­ğı gün­ler­den bu­gü­ne, şu an ko­ca­man bir aile­ye dö­nüş­müş du­rum­da­yız. Ön­cü­le­rin ve önden gi­den­le­rin reh­ber­li­ğin­de­ki kutlu yü­rü­yü­şü­müz 30 yılı buldu. ‘Bir'le baş­la­dık, ‘bin­le­ri, on bin­le­ri, yüz bin­le­ri' aştık, yarım mil­yo­na yü­rü­yo­ruz. Gel­di­ği­miz bu güzel nok­ta­yı siz­le­re, ön­cü­le­ri­mi­ze borç­lu­yuz. İçinde bu­lun­du­ğu­muz ‘an', mazi'yi ve ge­le­ce­ği bün­ye­sin­de ta­şı­yor. Bugün gel­di­ği­miz nok­ta­dan ya­rı­nın uzak ufuk­la­rı­na umut­la ba­ka­bi­li­yor­sak, zir­ve­den yeni ufuk­la­ra des­tan­lar ya­zı­yor­sak, dünü yazan siz­le­rin sa­ye­sin­de­dir. Siz­le­rin zor za­man­lar­da­ki emeği, alın teri, fe­da­kar­lı­ğı ve gay­ret­le­ri­nin bir so­nu­cu­dur.
Sen­di­ka­mı­zın ön­cü­le­rin­den Mer­hum Meh­met Akif İnan, Şükrü Gök­de­mir,Erol Bat­tal, Mit­hat Sevin, Fın­dık­lı ilçe tem­sil­ci­miz Meh­met Zeki Ye­ni­gün başta olmak üzere, ahi­re­te ir­ti­hal eden­le­re Allah'tan rah­met di­le­riz. On­la­rı min­net­le, şük­ran­la anı­yo­rum.
Ku­ru­luş yıl­la­rı adeta ateş­le im­ti­han edil­di­ği­miz za­man­lar­dı
Ku­ru­luş yıl­la­rı adeta ateş­le im­ti­han edil­di­ği­miz za­man­lar­dı. Sen­di­ka­mı­zın ge­nel­de ku­ru­lu­şu­na des­tek olan, yön­len­di­ren­le­re, ili­miz­de zor yıl­la­rın baş­kan­la­rı ku­ru­cu baş­ka­nı­mız Mus­ta­fa OKUR, Ömer ÖZAL­LI, Şaban İSMAİLOĞLU ve M. Sadık CENGİZ nez­din­de yö­ne­tim­le­ri­ne emek­le­rin­den do­la­yı te­şek­kür edi­yo­rum.
Sen­di­ka­cı­lı­ğı­mı­za baş­lar­ken, sağa sola bak­ma­dan, ‘ben varım' de­me­yi ama bi­rey­sel ola­rak değil, ör­güt­sel ola­rak ‘varım' de­me­yi ilke edin­miş­tik. Yüz­ler­ce saat ko­nu­şu­la­cak za­fer­le­ri­miz, du­ru­şu­muz var. 1992'de baş­la­yan özgür, sivil ve de­mok­ra­tik Tür­ki­ye mü­ca­de­le­miz­de bir ve­sa­ye­tin tas­fi­ye­si­ne ön­cü­lük ettik. Kat­sa­yı ada­let­siz­li­ği­ne son veren, ba­şör­tü­sü­nü öz­gür­lük­le ta­nış­tı­ran, kamu gö­rev­li­le­ri­ni toplu söz­leş­me hak­kıy­la bu­luş­tu­ran, ve­sa­ye­tin bütün ça­ba­sı­na karşı de­mok­ra­si­nin pra­tik­le­ri­ni öne­ren bir du­ru­şun li­der­li­ği­ni üst­len­dik. Ba­şör­tü­lü kız­la­rı­mı­zın oku­ya­ma­dı­ğı bir or­tam­da, imam hatip okul­la­rı­nın si­ya­set­çi­ler eliy­le ka­pa­tıl­dı­ğı bir or­tam­da, kat­sa­yı sis­te­miy­le, başta imam ha­tip­ler olmak üzere, mes­lek li­se­si öğ­ren­ci­le­ri­nin önü ka­pa­tıl­dı. ŞÃ»ra ka­rar­la­rıy­la din eği­ti­mi­nin önünü açan, 12 mil­yon 300 bin im­zay­la da eği­tim hakkı, ça­lış­ma hakkı, si­ya­set hakkı bo­yu­tuy­la ba­şör­tü­sü öz­gür­lü­ğü­nü ha­ya­ta ge­çi­ren Eği­tim-Bir-Sen tarih yaz­mış­tır.
Eği­tim Bir Sen'in Tür­ki­ye'nin en büyük sen­di­ka­sı ol­ma­sı yet­mi­yor. Bunu ye­ter­li gö­rür­sek zir­ve­de ol­ma­nın zor­luk­la­rı daha fazla his­se­di­lir. Ge­lecek yıl­lar­da yeni ba­şa­rı öy­kü­le­ri yaz­ma­mız ge­re­ki­yor.
"BA­ŞA­RI­MI­ZI ÖN­CÜ­LERİMİZE BORÇ­LU­YUZ"

Ku­ru­cu Genel Baş­ka­nı­mız Mer­hum Meh­met Akif İnan'ın fikri zen­gin­li­ği ve yol gös­te­ri­ci­li­ği sa­de­ce sen­di­ka­cı ola­rak biz­le­rin ta­vır­la­rı­na değil, sen­di­ka­mı­zın ku­rum­sal kim­li­ği­ne, kül­tü­rü­ne, iş­le­ri­ne ve iş­le­yi­şi­ne de yan­sı­dı. Bir­ler, onlar ile çık­tı­ğı­mız ve eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın te­vec­cü­hü­nü ka­za­nıp yıl­lar­dır sa­ha­da yet­ki­li sen­di­ka sı­fa­tıy­la ha­re­ket et­ti­ği­miz bu nok­ta­ya kolay eriş­me­dik. Ba­şa­rı­mı­zı siz ön­cü­le­ri­mi­ze borç­lu­yuz.
Eği­tim ça­lı­şan­la­rı­nın hak ve men­fa­at­le­ri­ni ko­ru­mak, so­run­la­rı­nı çöz­mek, ka­za­nım elde etmek adına yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­lar ile Tür­ki­ye'nin en büyük emek ha­re­ke­ti ko­nu­mu­na gel­dik. Ku­ru­lu­şun­dan gü­nü­mü­ze kadar hiz­met etmiş olan bü­yük­le­ri­mi­zin, teş­ki­lat men­sup­la­rı­mı­zın gay­ret­le­ri, du­ru­şu ve ta­ri­he kay­do­lan mü­ca­de­le­le­ri sen­di­ka­cı­lı­ğın omur­ga­sı­nı oluş­tur­muş, yakıp yık­ma­dan da hak ve emek mü­ca­de­le­si ve­ri­le­bi­le­ce­ği­ni sen­di­kal ta­ri­he not düş­müş­ler­dir.
Bun­dan sonra da ku­ru­luş il­ke­le­ri­miz­den sap­ma­dan, kork­ma­dan ve kor­kut­ma­dan, öte­ki­li­ği ter­cih et­me­den ve öte­ki­leş­tir­me­den; sa­taş­ma, ça­tış­ma ve kamp­laş­ma yön­tem­le­rin­den ka­çı­nan, tar­tış­mak­tan, pa­zar­lık­tan ve emek için ter akıt­mak­tan çe­kin­me­yen bir yol ize­ye­ce­ce­ğiz.Mil­le­ti­mi­zin ya­nın­da du­ru­şu­mu­zu boz­ma­dan; kendi hiz­met ko­lu­muz­da yet­ki­li ol­ma­yı ge­le­nek­sel­leş­tir­miş bir sen­di­ka ola­rak da eği­tim ça­lı­şan­la­rı­mı­zın aka­de­mik, kül­tü­rel,hu­ku­ki,mali,sos­yal her an­lam­da yan­la­rın­da ola­rak ça­lış­ma­la­rı­mı­za devam ede­ce­ğiz.
Eği­tim-Bir-Sen'in 30 yıl­lık ta­ri­hin­de im­kan­sız­lık­la­ra, zor­la­ma­la­ra ve yıl­dır­ma gi­ri­şim­le­ri­ne rağ­men bu­gün­le­re ge­lin­di; 30 yıl­lık mü­ca­de­le­ye yüz­ler­ce özlük ve öz­gür­lük ka­za­nı­mı sığ­dır­dık ve sen­di­ka­cı­lı­ğa yeni bir boyut ka­zan­dır­dık.
Bu ka­za­nım­lar­dan ba­zı­la­rı yıl­lar­dır ça­lı­şa­nın ta­le­bi idi ve bizim yet­ki­li ol­du­ğu­muz dö­nem­de çö­zü­me ka­vuş­tu.Ba­zı­la­rı­nı ha­tır­lar­sak:
 Ye­tiş­tir­me kurs­la­rı­nın üc­re­ti %100 ar­tı­rıl­dı.
 Nö­be­te 3 saat ek ders alın­dı.
 Sınav üc­ret­le­ri 100 de 117 ar­tı­rıl­dı.
 2014'de taban ay­lı­ğı 20 yıl bo­yun­ca ilk kez %17 ar­tı­rıl­dı.
 Milli bay­ram­lar­da, soğuk ta­til­le­rin­de, ek ders üc­re­ti­nin ke­sil­me­si en­gel­len­di.
 2014 de Öğ­ret­me­ne ek ödeme aldık.
 Yö­ne­ti­ci­lik sı­nav­la­rı ön­ce­sin­de kitap ba­sıl­mış, kurs­lar dü­zen­len­miş,EBS Aka­de­mi de on­li­ne ders­ler, de­ne­me sı­nav­la­rı ile üye­le­ri­miz bu sı­nav­lar­dan ba­şa­rı ile çık­mış­tır.
 Maaş pro­mos­yon­la­rı­nın ça­lı­şan­la­ra ve­ril­me­si mü­ca­de­le­sin­de ba­şa­rı­ya ula­şıl­mış­tır.
 Kılık kı­ya­fet­te ba­yan­lar için ba­şör­tü­sü ser­bes­tî­si sağ­lan­dı.
 Er­kek­ler için kı­ya­fet ser­best­li­ği, haf­ta­da çift nöbet tut­ma­ma,mesai sa­at­le­ri dı­şın­da resen ya­pı­lan se­mi­ner­le­re ka­tıl­ma­ma ey­le­mi­ne devam edi­yo­ruz.
 Her yıl ocak ayın­da özür ata­ma­sı ol­ma­ma­sı­na rağ­men özür ta­yin­le­ri yap­tı­rıl­dı.
 Di­sip­lin ku­rul­la­rın­da sen­di­ka tem­sil­ci­si­nin bu­lun­ma­sıy­la be­ra­ber me­mur­la­rı­mı­zın mağ­dur edil­me­me­le­ri ve daha adil yar­gı­lan­ma­la­rı sağ­lan­dı.
 Öğ­ret­men­le­re uy­gu­la­nan şid­det, per­for­mans de­ğer­len­dir­me­si­nin kar­şı­sın­da du­ra­rak imza kam­pan­ya­sı ve tüm il­ler­de basın açık­la­ma­la­rı yap­tık.
 Top­lum­sal olay­la­ra du­yar­sız kal­ma­dık.Dep­rem,sel gibi fe­la­ket­ler­de mağ­dur­la­ra eli­mi­zi uzat­tık.
 İste­di­ği­miz gibi ol­ma­sa­da öğ­ret­men mes­lek ka­nu­nu çı­ka­rıl­ma­sı,
 Uz­man­lık, ba­şöğ­ret­men­lik ka­ri­ye­ri­nin dü­zen­len­me­si
 3600 ek gös­ter­ge­nin çı­ka­rıl­ma­sı
 Vergi di­li­min­de kısmı dü­zen­le­me ya­pıl­ma­sı
Geç­miş­ten ya­rın­la­ra ide­al­le­ri­miz uğ­ru­na büyük fe­da­kar­lık­lar ya­pa­rak bu­gü­ne kadar bir­lik­te yü­rüt­tü­ğü­müz sen­di­kal fa­ali­yet­ler­de­ki yol ar­ka­daş­lı­ğı­nız­dan, yol gös­te­ri­ci­li­ği­niz­den ve kat­kı­la­rı­nız­dan do­la­yı Eği­tim Bir-Sen Rize 1 ve 2 No'lu Şu­be­le­ri yö­ne­tim ku­rul­la­rı­mız adına siz dava ar­ka­daş­la­rı­mı­za, bü­yük­le­ri­mi­ze, dost­la­rı­mı­za ka­tı­lım­la­rı­nız­dan do­la­yı en kalbi duy­gu­lar­la te­şek­kür ede­rim dedi.


Haber Merkezi