ÇOK KONUŞULAN YAPAY ZEKÂ ROBOT

Yazarlarımız 17.02.2022 09:56:03 0
ÇOK KONUŞULAN YAPAY ZEKÂ ROBOT

Yapay zeka, her­han­gi bir canlı or­ga­niz­ma kul­la­nıl­ma­dan, ta­ma­men yapay araç ve ge­reç­ler ile oluş­tu­ru­lan, insan gibi dav­ra­nış­lar ve ha­re­ket­ler gös­te­re­bi­len ma­ki­ne­ler için ge­liş­ti­ri­len tek­no­lo­ji­nin genel is­mi­dir.
Yapay Zeka (Ar­ti­fi­ci­al In­tel­li­gen­ce), bir bil­gi­sa­yar bilim dalı ola­rak kabul edil­mek­te ve ma­ki­ne­le­rin daha ya­ra­tı­cı dav­ran­ma­sı ve tıpkı bir insan gibi tep­ki­ler ver­me­si­ni sağ­la­ma­yı amaç­la­mak­ta­dır.
İde­alist bir yak­la­şı­ma göre; ta­ma­men in­sa­na has özel­lik­ler olan his­set­me, dav­ra­nış­la­rı ön­ce­den tah­min etme, karar verme gibi şey­le­ri ger­çek­leş­ti­re­bi­len yapay zeka ürün­le­ri, genel ola­rak robot adı ola­rak da bi­lin­mek­te­dir.
Yeni bir ge­lecek do­ğu­yor. Ma­ki­ne­ler arası ile­ti­şim (M2M). Fa­ce­bo­ok'un iki yapay ze­ka­lı ro­bo­tu bu­luş­tu ve han­gi­si­nin daha çok in­sa­na ben­ze­di­ği de­ğer­len­di­ril­di. Ro­bot­lar­dan biri Mark Zuc­ker­berg'i an­dı­rır­ken kar­şı­sın­da mavi saçlı Kuki isim­li bir kadın robot vardı. Blen­der­bot isim­li erkek ro­bo­tun tak­tı­ğı şap­ka­da Trump'ın slo­ga­nı­na ben­zer bir şe­kil­de Make Fa­ce­bo­ok Great Again ya­zı­yor­du.
İki robot ho­bi­le­rin­den, po­li­ti­ka­dan, spor­dan bah­set­ti. Blen­der­bot Li­ver­po­ol'u des­tek­le­di­ği­ni, Kuki ise sıkı bir Leeds Uni­ted ta­raf­ta­rı ol­du­ğu­nu du­yur­du. İki­li­nin 7 gün 24 saat süren ko­nuş­ma­la­rı ta­mam­lan­dık­tan sonra yapay ze­ka­lı ro­bot­la­rın ko­nuş­ma­la­rı ve bir­bir­le­ri­ne ver­dik­le­ri ce­vap­lar in­ce­le­ne­rek ça­lış­ma sür­dü­rü­lecek.
2017 yı­lın­da la­bo­ra­tu­var­la­rın­da ge­liş­ti­ri­len 2 yapay zeka ro­bo­tu, kendi ara­la­rın­da bi­lin­me­yen bir dil ge­liş­ti­rip ko­nuş­ma­ya baş­la­yın­ca, ko­nu­yu çö­ze­me­yen Fa­ce­bo­ok mü­hen­dis­le­ri bu iki ro­bo­tun da fi­şi­ni çekme ka­ra­rı al­mış­tı.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °