HAYIRSEVER İŞADAMI HEMŞERİMİZ İDRİS YAMANTÜRK ÖLÜMÜNÜN 2.YILINDA TÜRKOCAĞINDA ANILDI

HAYIRSEVER İŞADAMI HEMŞERİMİZ İDRİS YAMANTÜRK ÖLÜMÜNÜN 2.YILINDA TÜRKOCAĞINDA ANILDI

Rize'den ye­ti­şen ha­yır­se­ver işa­da­mı İdris Ya­man­türk ölü­mü­nün ikin­ci yı­lın­da Türk Ocağı Rize Şu­be­sin­de anıl­dı.

Ri­ze­li işa­da­mı İdris Ya­man­türk'ün 2.vefat yı­lın­da Türk Ocağı kon­fe­rans sa­lo­nun­da anma prog­ra­mı ya­pıl­dı. Prog­ram İla­hi­yat­çı Kamil Ci­han­gir'in Kur-an-ı Kerim oku­na­sı ve dua edil­me­siy­le baş­la­dı.

Bir­çok Türk ocak­lı­nın ka­tıl­dı­ğı anma prog­ra­mın­da Şube Baş­ka­nı Turan Aslan Mer­can İdris Ya­man­türk hak­kın­da ko­nuş­ma yaptı. Şube Baş­ka­nı Mer­can ko­nuş­ma­sın­da' 2 yıl önce 96 ya­şın­da ara­mız­dan ay­rı­lan say­gın İşa­da­mı ve ha­yır­se­ver İdris Ya­man­türk bü­yü­ğü­müz Tür­ki­ye'deki sa­yı­lı işa­dam­la­rın­dan bi­riy­di. Biz­ler ken­di­si­ni geç ta­nı­dık. Rize Ça­ye­li'nde bir okul, Çam­lı­hem­şin'de Öğ­ret­me­ne­vi yap­mış­tır. İşa­dam­lı­ğı ya­nın­da bir­çok STK ların ku­rul­ma­sın­da öncü olmuş ve maddi yar­dım­lar­da bu­lun­muş­tur. Ya­man­türk Vakfı halen eği­ti­me yar­dım­da devam edi­yor. Vefat et­me­den önce Türk Ocağı Genel Mer­ke­zi­nin almış ol­du­ğu ka­rar­da her ile 1 ha­tı­ra or­ma­nı için fidan di­kil­me ka­ra­rı alın­mış­tı. TBMM'nin ku­ru­lu­şu­nun 100.yılı anı­sı­na İkiz­de­re'de İdris Ya­man­türk Ha­tı­ra or­ma­nı­na fi­dan­lar dik­tik. Yeri dol­ma­ya­cak önem­li bir in­san­dı. Ha­tı­ra­la­rı­nı top­la­dı­ğı ‘'Türk Mil­le­ti­ne Bor­cu­muz Var (Bir Cum­hu­ri­yet Ço­cu­ğu­nun Hayat Hi­ka­ye­si)''eseri çok önem­li bir bel­ge­sel ola­cak eser­dir 'dedi.
İdris Ya­man­türk kim­dir
1925 yı­lın­da Rize'nin Çam­lı­hem­şin-Or­tan kö­yün­de doğdu. Yö­re­nin şart­la­rı se­be­biy­le il­ko­ku­la geç baş­la­ya­bil­di. 10 ya­şın­day­ken ba­ba­sı vefat etti. İlko­kul­dan sonra tah­si­li­ne okul bu­la­ma­dı­ğı için bir yıl ara ver­mek zo­run­da kaldı. Daha sonra Hopa Orta Oku­lu­na devam etti. 2.ci sı­nıf­tan sonra dev­let im­ti­ha­nı­nı ka­za­na­rak, pa­ra­sız ya­tı­lı ola­rak Er­zu­rum Li­se­si­ne gitti. 1945/1946 yı­lın­da Er­zu­rum Li­se­si'nden mezun oldu ve İstan­bul Tek­nik Üni­ver­si­te­si Elekt­rik Fa­kül­te­si'ne girdi. Fa­kül­te­de­ki öğ­re­ni­mi­ni, bir sa­na­yi hol­din­gi ola­rak ça­lı­şan Sü­mer­bank'tan burs ala­rak ta­mam­la­dı.Üni­ver­si­te son sı­nıf­tan iti­ba­ren iş ha­ya­tı­na atıl­dı. 1952-1953 ara­sın­da Eti­bank'a bağlı Ça­ta­la­ğa­zı (Zon­gul­dak) Ter­mik Sant­ra­lı­nın muh­te­lif sa­ha­la­rın­da iş­let­me mü­hen­di­si ola­rak hiz­met verdi. 1955 yı­lın­da DP Mil­let­ve­ki­li ve Bakan Tev­fik İleri'nin bal­dı­zı Tür­kan Da­ni­şoğ­lu ile ev­len­di. 1956 yı­lın­da dev­let­ten is­ti­fa ede­rek ay­rıl­dı ve ser­best ça­lış­ma ha­ya­tı­na atıl­dı. 1957'de İdris Ya­man­türk adıy­la şahsi fir­ma­sı­nı kurdu. 1958 yı­lın­da GÜRİŞ fir­ma­sı­nın ku­ru­lu­şu­nu ger­çek­leş­tir­di. GÜRİŞ, o gün­den bu yana, Alt­ya­pı Te­sis­le­ri, Sınai Te­sis­le­ri, Ba­raj­lar ve HES'leri, Ter­mik Sant­ral­ler, Su­la­ma ve Su Arıt­ma Te­sis­le­ri, İş Mer­kez­le­ri ve Otel­ler, Yol­lar ve Met­ro­lar, Dev­le­te ba­ğış­la­nan okul­lar başta olmak üzere yurt için­de ve yurt dı­şın­da 100'e yakın ese­rin ya­pı­mı­nı ger­çek­leş­tir­di. Bugün, GÜR-İŞ Hol­ding ça­tı­sı al­tın­da Türk eko­no­mi­si­ne hiz­met ver­mek­te ve bu şir­ket­ler­de top­lam 5000 kişi ça­lış­mak­ta­dır. İdris Ya­man­türk'ün üye ol­du­ğu der­nek ve va­kıf­lar: Türk Ocak­la­rı ve İTÜ ile il­gi­li vakıf ve der­nek­ler, Tür­ki­ye Milli Kül­tür Vakfı, Türk Dost­luk Vakfı, Tür­ki­ye Mü­te­ah­hit­le­ri İşve­ren Sen­di­ka­sı'nın ku­ru­cu üye­si­dir. İdris Ya­man­türk'ün ev­li­li­ğin­den Tev­fik ve Müş­fik adın­da 2 oğlu var­dır.12 Şubat 2021 ta­ri­hin­de 96 ya­şın­da vefat etti.


Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU