Rize'den yetişen hayırsever işadamı İdris Yamantürk ölümünün ikinci yılında Türk Ocağı Rize Şubesinde anıldı.
Rizeli işadamı İdris Yamantürk'ün 2.vefat yılında Türk Ocağı konferans salonunda anma programı yapıldı. Program İlahiyatçı Kamil Cihangir'in Kur-an-ı Kerim okunası ve dua edilmesiyle başladı.
Birçok Türk ocaklının katıldığı anma programında Şube Başkanı Turan Aslan Mercan İdris Yamantürk hakkında konuşma yaptı. Şube Başkanı Mercan konuşmasında' 2 yıl önce 96 yaşında aramızdan ayrılan saygın İşadamı ve hayırsever İdris Yamantürk büyüğümüz Türkiye'deki sayılı işadamlarından biriydi. Bizler kendisini geç tanıdık. Rize Çayeli'nde bir okul, Çamlıhemşin'de Öğretmenevi yapmıştır. İşadamlığı yanında birçok STK ların kurulmasında öncü olmuş ve maddi yardımlarda bulunmuştur. Yamantürk Vakfı halen eğitime yardımda devam ediyor. Vefat etmeden önce Türk Ocağı Genel Merkezinin almış olduğu kararda her ile 1 hatıra ormanı için fidan dikilme kararı alınmıştı. TBMM'nin kuruluşunun 100.yılı anısına İkizdere'de İdris Yamantürk Hatıra ormanına fidanlar diktik. Yeri dolmayacak önemli bir insandı. Hatıralarını topladığı ‘'Türk Milletine Borcumuz Var (Bir Cumhuriyet Çocuğunun Hayat Hikayesi)''eseri çok önemli bir belgesel olacak eserdir 'dedi.
İdris Yamantürk kimdir
1925 yılında Rize'nin Çamlıhemşin-Ortan köyünde doğdu. Yörenin şartları sebebiyle ilkokula geç başlayabildi. 10 yaşındayken babası vefat etti. İlkokuldan sonra tahsiline okul bulamadığı için bir yıl ara vermek zorunda kaldı. Daha sonra Hopa Orta Okuluna devam etti. 2.ci sınıftan sonra devlet imtihanını kazanarak, parasız yatılı olarak Erzurum Lisesine gitti. 1945/1946 yılında Erzurum Lisesi'nden mezun oldu ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'ne girdi. Fakültedeki öğrenimini, bir sanayi holdingi olarak çalışan Sümerbank'tan burs alarak tamamladı.Üniversite son sınıftan itibaren iş hayatına atıldı. 1952-1953 arasında Etibank'a bağlı Çatalağazı (Zonguldak) Termik Santralının muhtelif sahalarında işletme mühendisi olarak hizmet verdi. 1955 yılında DP Milletvekili ve Bakan Tevfik İleri'nin baldızı Türkan Danişoğlu ile evlendi. 1956 yılında devletten istifa ederek ayrıldı ve serbest çalışma hayatına atıldı. 1957'de İdris Yamantürk adıyla şahsi firmasını kurdu. 1958 yılında GÜRİŞ firmasının kuruluşunu gerçekleştirdi. GÜRİŞ, o günden bu yana, Altyapı Tesisleri, Sınai Tesisleri, Barajlar ve HES'leri, Termik Santraller, Sulama ve Su Arıtma Tesisleri, İş Merkezleri ve Oteller, Yollar ve Metrolar, Devlete bağışlanan okullar başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında 100'e yakın eserin yapımını gerçekleştirdi. Bugün, GÜR-İŞ Holding çatısı altında Türk ekonomisine hizmet vermekte ve bu şirketlerde toplam 5000 kişi çalışmaktadır. İdris Yamantürk'ün üye olduğu dernek ve vakıflar: Türk Ocakları ve İTÜ ile ilgili vakıf ve dernekler, Türkiye Milli Kültür Vakfı, Türk Dostluk Vakfı, Türkiye Müteahhitleri İşveren Sendikası'nın kurucu üyesidir. İdris Yamantürk'ün evliliğinden Tevfik ve Müşfik adında 2 oğlu vardır.12 Şubat 2021 tarihinde 96 yaşında vefat etti.
Haber-Foto: İsmet KÖSOĞLU