İLK CEMRE 20 ŞUBAT'DA HAVAYA DÜŞÜYOR

İLK CEMRE 20 ŞUBAT

Bu yıl kış mev­si­mi geç­miş yıl­la­ra göre ülke ge­ne­lin­de ve bir­çok böl­ge­de geç­miş yıl­la­ra ben­ze­me­yen sürp­riz­ler­le geçti. Yıl­lar­dır kar yağ­ma­yan il­le­re kar yağdı.
Bazı böl­ge­le­re bağlı il­ler­de çok fazla kar ya­ğı­şı ve aşırı so­ğuk­lar oldu. Bu kışın karı az, kurur so­ğu­ğu çok oldu. En büyük ka­rı­mız SOS veren ba­raj­la­rı­mız bek­len­me­dik bir şe­kil­de eski do­lu­luk oran­la­rı­na yük­sel­di­ler.
Tabii ki, bun­la­rın hepsi Allah'ın ül­ke­mi­ze ver­miş ol­du­ğu be­re­ket ve ni­met­tir. Kış so­ğuk­ta geçse, top­rak kara ve suya doy­du­ğu için, bir­kaç yıl­dır ta­rım­da düşen ve­ri­min ge­lecek yazda tüm mah­sul­ler­de ve­rim­li ge­çe­ce­ği­nin müj­de­ci­si oldu.
Cemre an­la­mı, İlk­ba­har baş­lan­gı­cın­da ye­di­şer gün aray­la önce ha­va­da sonra su ve top­rak­ta oluş­tu­ğu sa­nı­lan sı­cak­lık ar­tı­şı. Arap­ça olan söz­cük kor du­ru­mun­da ateş an­la­mı­na gelir. Hal­kı­mı­zın ara­sın­da yay­gın ola­rak ba­ha­rın müj­de­ci­si ola­rak bi­li­nen sı­cak­lı­ğın art­ma­sı ola­yı­na cemre denir.
Cemre, birer hafta aray­la ha­va­ya, suya ve top­ra­ğa düş­tü­ğü­ne ina­nı­lan bir ısı­tı­cı güç ola­rak, kışın ge­ri­de kal­dı­ğı, İlk­ba­ha­rı­nın müj­de­ci­si ola­rak bi­li­nir.
Cemre; ilk­ba­ha­ra doğru, önce ha­va­da, sonra suda ve ni­ha­yet top­rak­ta 7'şer gün ara­lık­lar­la mey­da­na gelen bir sı­cak­lık yük­se­li­şi­dir. Cemre yan­mış kömür par­ça­sı, kor an­la­mı­na gelir.
Cem­re­le­rin düş­me­si Kasım Gün­le­ri'ne göre olur. I. Cemre, Kasım'ın 105'inde (20 Şubat'ta) ha­va­ya, II. Cemre 112'sinde (27 Şubat'ta) suya, III. Cemre, 119'unda (6 Mart'ta) top­ra­ğa düşer. Bugün Kasım'ın 105'i, yani bi­rin­ci Cemre'nin ha­va­ya düş­tü­ğü gün­dür. Cem­re­ler, ha­va­la­rın ısın­ma­ya baş­la­dı­ğı­nın ve kışın soğuk gün­le­ri­ni, ge­ri­de bı­rak­mak üzere ol­du­ğu­mu­zun müj­de­ci­si­dir.