"Anadolu Basını yok olmakla karşı karşıya"

TGF 65. Başkanlar Konseyi Sonuç Bildirgesi,

"Anadolu Basını yok olmakla karşı karşıya"

Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu 65. Baş­kan­lar Kon­se­yi top­lan­tı­sı, An­tal­ya Basın Ce­mi­ye­ti (ABC) ev sa­hip­li­ğin­de An­tal­ya Kon­ya­al­tı'nda Porto Bello Hotel'de 11-13 Şubat ta­rih­le­ri ara­sın­da ger­çek­leş­ti­ril­di.

Top­lan­tı­ya Tür­ki­ye'nin çe­şit­li il­le­rin­den 65 Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı ve yö­ne­ti­ci­le­ri ka­tıl­dı. Top­lan­tı­la­rın açı­lış bö­lü­mün­de An­tal­ya Mil­let­ve­kil­le­ri Hasan Su­ba­şı ve Rafet Zey­bek, Kon­ya­al­tı Be­le­di­ye Baş­ka­nı Semih Esen ile si­ya­si parti tem­sil­ci­le­ri ve sivil top­lum ör­güt­le­ri­nin yö­ne­ti­ci­le­ri yer aldı.
2001 yı­lın­da kay­bet­ti­ği­miz du­ayen ga­ze­te­ci, Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­yet­le­ri Basın Vakfı'nın ku­ru­cu Baş­ka­nı ve Dünya Ga­ze­te­si sa­hi­bi Nezih De­mir­kent 21. Ölüm yıl­dö­nü­mün­de anıl­dı­ğı top­lan­tı so­nun­da ha­zır­la­nan TGF 65. Baş­kan­lar Kon­se­yi Sonuç bil­dir­ge­sin­de­ki aşa­ğı­da­ki hu­sus­la­rın ka­mu­oyu ile pay­la­şıl­ma­sı ka­rar­laş­tı­rıl­dı:
1-Ül­ke ola­rak zor gün­ler ya­şa­dı­ğı­mı­zı artık ka­bul­len­mek zo­run­da­yız. Eko­no­mik zor­luk­lar, de­mok­ra­si ve hukuk so­run­la­rı­mız ya­şa­mı önem­li öl­çü­de et­ki­le­mek­te­dir. De­mok­ra­si­le­rin iki önem­li ve temel un­su­ru kuv­vet­ler ay­rı­lı­ğı ile hal­kın haber alma ve bilgi edin­me öz­gür­lü­ğü ola­rak ad­lan­dır­dı­ğı­mız basın öz­gür­lü­ğü büyük yara al­mış­tır. Ya­sa­ma, Yü­rüt­me ve Yargı ba­ğım­sız­lı­ğı tar­tı­şı­lır hale gel­miş­tir. Top­lum ada­let, de­mok­ra­si ve öz­gür­lük is­te­mek­te­dir.
2-Tüm ba­tı­lı ül­ke­ler­de basın de­mok­ra­si­nin te­mi­na­tı­dır. Bizde ise yan­daş medya oluş­tu­ra­rak özgür ba­sı­nı yok etmek gibi bir ey­lem­le karşı kar­şı­ya­yız. Bu ko­num­da yerel basın özel­lik­li bir yer al­mak­ta­dır.
Ga­ze­te ve ga­ze­te­ci­ler hal­kın haber alma ve bilgi edin­me hak­kı­nı kul­la­na­ma­dık­la­rın­da bu yö­ne­ti­min adı de­mok­ra­si ola­maz. Yerel basın bu an­lam­da tıpkı Hasan Tah­sin'in ülke sa­vun­ma­sın­da ilk kur­şu­nu sı­kar­ken ol­du­ğu gibi bu ül­ke­nin her dö­nem­de hazır kı­ta­sı ol­muş­tur. Art ni­yet­li kişi ve ku­rum­lar yerel ba­sın­dan yeni Hasan Tah­sin'lerin or­ta­ya çık­ma­sın­dan kork­tuk­la­rı için, yerel ba­sı­na des­tek ver­me­mek­te­dir­ler.
3-Ba­sın so­run­la­rı­nın çözüm mer­ke­zi Cum­hur­baş­kan­lı­ğı İle­ti­şim Baş­kan­lı­ğı­dır. Ma­ale­sef mev­cut İle­ti­şim Baş­ka­nı, hiç­bir so­ru­na el at­ma­dı­ğı gibi mes­lek ör­güt­le­ri ile gö­rüş­me­yi bile kabul et­me­mek­te­dir.
Ay­lar­dır yerel ga­ze­te­ler girdi ma­li­yet­le­ri­nin al­tın­dan kal­ka­ma­dı­ğı için bir bir ka­pa­nı­yor. İle­ti­şim baş­kan­lı­ğı Basın İlan Ku­ru­mu Genel Ku­ru­lu'na 12 hü­kü­met tem­sil­ci­si­ni bil­dir­me­di­ği için BİK top­la­na­mı­yor ve ilan fi­yat­la­rı­na ya­pıl­ma­sı ge­re­ken zam 3 aydır bek­li­yor. Uydu be­del­le­ri­ni dö­viz­de­ki yük­se­liş ne­de­niy­le öde­ye­me­yen yerel te­le­viz­yon­lar bir bir ka­pa­nı­yor, Di­ji­tal Medya Ya­sa­sı bir türlü çı­ka­rıl­ma­dı­ğı için; ga­ze­te­ci ol­ma­yan ve kim­li­ği­mi­zi kul­la­na­rak in­ter­net ga­ze­te­si çı­ka­ran ve in­ter­net üze­rin­den TV ya­yı­nı yapan ki­şi­ler pı­tı­rak otu gibi ço­ğa­lı­yor, sözde ga­ze­te­le­ri­ni silah ola­rak kul­la­na­rak teh­dit­le kişi ve ku­rum­lar­dan men­fa­at temin edip ga­ze­te­ci­li­ğin adını kir­le­ti­yor. Bu ko­nu­da­ki ıs­ra­rı­mı­zın; Zon­gul­dak As­li­ye Ceza Mah­ke­me­si'nin in­ter­net üze­rin­den TV ya­yı­nı­nı; hak sa­hip­le­ri­nin baş­vu­ru­su üze­ri­ne kor­san yayın say­ma­sı ve söz ko­nu­su ki­şi­le­ri hapis ve ağır para ce­za­sı ile mah­kûm et­me­si ne denli doğru ol­du­ğu­nu gös­ter­miş­tir.
Pan­de­mi dö­ne­min­de hemen her sek­tö­re ve­ri­len des­tek ba­sı­na ve­ril­me­di­ği gibi, ge­nel­ge­ler­le icra ilan­la­rı kal­dı­rı­lı­yor, be­le­di­ye­le­rin yerel ba­sı­na abo­ne­lik­le­ri ya­sak­la­nı­yor, yerel ga­ze­te­le­rin resmi ilan fi­yat­la­rı­na zam ya­pıl­ma­dı­ğı gibi, yerel ba­sın­dan ke­si­len ilan­lar yay­gın ba­sın­da­ki yan­daş ga­ze­te­le­re ve­ri­li­yor.
Bütün bu so­run­la­rın çö­zü­mü­ne katkı ver­me­yen, ba­sın­la ya­kın­dan uzak­tan il­gi­len­me­yen İle­ti­şim Baş­ka­nı Fah­ret­tin Altun'u is­ti­fa­ya davet edi­yo­ruz.
4-Bü­tün bun­la­rın so­nu­cu yerel basın sus­tu­ru­lu­yor, ka­pan­ma­ya zor­la­nı­yor, sesi ke­si­li­yor, ek­ran­lar ka­pa­tı­lı­yor ve De­mok­ra­si yok sa­yı­lıp basın öz­gür­lü­ğü­ne kilit vu­ru­lu­yor.
5-Tür­ki­ye'nin üye ce­mi­yet­le­ri ile 15 binin üze­rin­de ga­ze­te­ci­yi bün­ye­sin­de bu­lun­du­ran Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu'na Ana­ya­sal hak­la­rı­nı kul­la­na­rak, ya­sa­lar çer­çe­ve­sin­de EYLEM YAP­MAK KA­LI­YOR. KA­MU­OYU­NA SAYGI İLE DU­YU­RU­LUR

Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU